Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Xιλιάδες Σλοβάκοι διαδήλωσαν με σύνθημα "Στη φυλακή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί"

Περίπου 10.000 Σλοβάκοι διαδήλωσαν χθες στην Μπρατισλάβα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού της χώρας κι αξιώνοντας οι διεφθαρμένοι πολιτικοί να φυλακιστούν.

Στην κινητοποίηση, που ήταν η δεύτερη μέσα σε μια εβδομάδα, συμμετείχαν χιλιάδες ακόμα άνθρωποι σε επτά ακόμα πόλεις παρά το βαρύ κρύο του χειμώνα......

Ένας φάκελος που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στα τέλη του Δεκεμβρίου αποκάλυψε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών. Ο φάκελος με τα έγγραφα, ο οποίος έφερε την κωδική ονομασία "Γορίλας", πιστεύεται πως είχε συντεθεί από την υπηρεσία πληροφοριών της Σλοβακίας.

Οι διαδηλωτές στην Μπρατισλάβα φώναζαν «Αρκετά! Βάλτε τους διεφθαρμένους πολιτικούς στη φυλακή».

Στην διάρκεια των πρώτων κινητοποιήσεων για το σκάνδαλο πριν από μία εβδομάδα χάκερς είχαν απενεργοποιήσει τους ιστοτόπους της ισχυρής επενδυτικής εταιρίας Penta, μιας τράπεζας που είναι συνδεδεμένη με αυτήν καθώς και κυβερνητικών υπηρεσιών.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι κυβερνητικά στελέχη και εταιρίες, περιλαμβανομένης της Penta, χειραγωγούσαν τους διορισμούς και τις κρατικές συμβάσεις επί σειρά ετών και συνδέονταν με σχεδόν όλα τα κόμματα στη βουλή.

Ο φάκελος αυτός αφήνει να διαφανεί ότι η διαφθορά ήταν ενδημική την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Μίκουλας Τζουρίντα (1998-2006), ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών και ηγείται του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού SDKU.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου