Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο

Ομόφωνα αποφασίστηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση και όχι από συνέδριο, στις 18 Μαρτίου, ενώ θα προηγηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη και το Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα ανακοινωθούν επισήμως και οι υποψηφιότητες.

Η Εθνική Συνδιάσκεψη θα γίνει την Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Μαρτίου στο ΣΕΦ, καθώς και η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, για την ......
επικύρωση των υποψηφιοτήτων, οι οποίες πρέπει να πληρούν όλους τους όρους του Καταστατικού του Κινήματος.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι η ομόφωνη επαναβεβαίωση της, ήδη, ειλημμένης και γνωστής απόφασης, για τον απόλυτο σεβασμό στο Καταστατικό του Κινήματος, με την εκλογή από τη βάση της νέας ηγεσίας, τονίστηκε από όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ότι αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση και κεκτημένο, άσκηση ενός θεμελιώδους δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών.
Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία από εκείνη που ακολουθήθηκε στις κομματικές εκλογές του 2007 και που αποτέλεσε μοντέλο για εσωκομματικές διαδικασίες για άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες στην ΕΕ.
«Όλη η πορεία μας προς τη 18η Μαρτίου, θα εντάσσεται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων και προβλέψεων του Καταστατικού του Κινήματος και αυτό είναι επίσης ένα μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου», τόνισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου καλούν όλα τα μέλη και τους φίλους της δημοκρατικής παράταξης να συμμετάσχουν "μαζικά, ενεργά και ενωτικά σε αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία σε αυτή τη γιορτή δημοκρατίας".
Ερωτηθείς εάν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά η εκλογή από τη βάση, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης συμμετείχε στις εργασίες ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Ο κ. Σπυρόπουλος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα συνάντησης που είχαν ο ίδιος και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με το θέμα της τροπολογίας για την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης, του 2011, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αναφέροντας ότι στόχος είναι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.
Ο Πάνος Μπεγλίτης υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπήρξε ευρύτερη συμφωνία, συναίνεση και συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων και της Αριστεράς, σε σχέση με την απεμπλοκή μιας εκ των οφειλόμενων δόσεων του 2011.
Ο εκπρόσωπος είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.
Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που «είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των κομμάτων, γιατί η κρατική επιχορήγηση ενισχύει τα πολιτικά κόμματα ως δημοκρατικούς θεσμούς και άρα τη δημοκρατία, ασφαλώς με προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στην πολιτεία και την κοινωνία, από την πλευρά των κομμάτων».
Ερωτηθείς εάν ετέθη στη συνεδρίαση θέμα ηθικού ασυμβίβαστου για το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Μιχάλη Καρχιμάκη, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι «κανένα τέτοιο θέμα δεν ετέθη, άμεσα ή έμμεσα, από το σύνολο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου».
Πρόσθεσε πως «ασφαλώς οι εξ αγχιστείας συγγενικές σχέσεις δεν μπορούν να ενοχοποιούνται και να ποινικοποιούνται». «Είμαστε βέβαιοι όλοι ότι οι διαδικασίες θα τηρηθούν στο ακέραιο, έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό του Καταστατικού του κινήματος», συμπλήρωσε.
Για το εάν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθούν προβλέψεις του Καταστατικού σχετικά με τον αριθμό των υπογραφών των υποψηφίων, επανέλαβε ότι είναι κορυφαία ευθύνη ο απόλυτος σεβασμός του Καταστατικού και πως θα τηρηθεί κατά γράμμα, συμπεριλαμβανομένης και της προϋπόθεσης για τη συλλογή υπογραφών. Πληροφόρησε δε ότι το Εθνικό Συμβούλιο αριθμεί 377 μέλη και πως η προϋπόθεση για την υποψηφιότητα είναι οι 94 υπογραφές.
Σχετικά με τη φημολογία περί πιθανότητας πρόκλησης επεισοδίων στις κάλπες, ο Πάνος Μπεγλίτης σημείωσε: «Δεν φοβόμαστε την κοινωνία, την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό σύμμαχο» και πρόσθεσε ότι «θα πάμε στην κοινωνία με ψηλά το κεφάλι τόσο στην εσωκομματική διαδικασία όσο και στις εθνικές εκλογές».
«Δεν φοβόμαστε ούτε επεισόδια ούτε τραμπουκισμούς. Όσοι ενδεχομένως να σχεδίαζαν επεισόδια είναι αυτοί που φοβούνται την κοινωνία, τους πολίτες, τις ελεύθερες δημοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε.
Επιπλέον, είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των διαγραφέντων και πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ' αυτού.
Τέλος, η Επιτροπή Συντονισμού Εκλογικής Διαδικασίας θα απαρτίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους Βασίλη Έξαρχο, Μιχάλη Καρχιμάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Έφη Χαλάτση, Χρυσάνθη Κισκήρα, Μαριλένα Κοππά, Τόνια Αντωνίου, Κώστα Ασκούνη, Γιάννη Μίχα, Νίκο Σαλαγιάννη και Γιώργο Ανωμερίτη.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου