Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Τι πρέπει να προσέξετε στο νέο έντυπο Ε1


Μεγάλες είναι οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, καθώς κρύβει σημαντικές λεπτομέρειες - παγίδες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόσθετη φορολογία περίπου 8.500.000 πολίτες.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ......δείξουν μεγάλη προσοχή, για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Ειδικότερα:

1. Η μεγαλύτερη φορολογική παγίδα που κρύβει η νέα φορολογική δήλωση είναι ότι  η εφορία ζητά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αναγράψουν για κάθε ακίνητο ξεχωριστά τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ.

2. Για πρώτη φορά οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών θα υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση ακόμη και αν είναι προστατευόμενα μέλη χωρίς εισοδήματα. Εφόσον δεν δηλώσουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα για το 2012 και φυσικά δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, θα γλυτώσουν από την πρόσθετη φορολογία και τα τεκμήρια.

3. Για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πρέπει να δηλώσουν τον ΑΜΚΑ των προστατευόμενων τέκνων τους ώστε να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων.

4. Φέτος θα δηλωθούν στους κωδικούς 659 – 660 όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που μέχρι πέρυσι δεν ήταν υποχρεωτικό (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια), ενώ ερωτηματικό παραμένει αν θα πρέπει σε αυτόν τον κωδικό να δηλωθούν και τα χρήματα που λαμβάνουν οι οικογένειες με παιδιά ως πολυτεκνικά επιδόματα ενώ μέχρι πέρυσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική. Με την  υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη  ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματα τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.

5. Οι έμποροι ηλικίας από 62 ετών και άνω θα πρέπει να συμπληρώσουν στον πίνακα 2 τους κωδικούς 027-028. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι  επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

.
6. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει στον πίνακα 8 να συμπληρώσουν τους νέους κωδικούς 333-334 όπου αναγράφονται τα ποσά που παρακρατήθηκαν το 2012 για ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σημειώνεται πως το νέο έντυπο Ε1 θα υποβληθεί εφέτος από όλους ηλεκτρονικά μέχρι της 30 Ιουνίου, ενώ για πρώτη φορά η εφορία δεν θα στείλει ούτε ένα έντυπο, ούτε ένα «βιβλιαράκι» με οδηγίες συμπλήρωσης. Για την υποβολής της δήλωσης όσοι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να τους αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο του 2013.


http://topontiki.gr/article/51290/Ti-prepei-na-proseksete-sto-neo-entupo-E1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου