Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Οικονομική κατάρρευση για τα Aσφαλιστικά Tαμεία


Οικονομική κατάρρευση για τα Aσφαλιστικά Tαμεία

Υφεση και ανεργία μειώνουν τα έσοδα - Στα €2,5 δισ. υπολογίζεται το έλλειμμα το 2013 - Σε αδιέξοδο και ο ΕΟΠΠΥ με έλλειμμα €1,5 δισ. - Το χάος στο ασφαλιστικό σύστημα περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε αυτά



Εικόνα οικονομικής κατάρρευσης και οργανωτικού χάους παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται πλέον στο...... σημείο μηδέν.

Η ύφεση, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας η αδήλωτη εργασία έχουν οδηγήσει τα ταμεία σε εφιαλτική κατάσταση. Το πρώτο δίμηνο το έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ. ευρώ, ενώ με τους ρυθμούς αυτούς το έλλειμμα του 2013 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2,5 δισ. για τα ταμεία και τα 1,5 δισ. για τον ΕΟΠΠΥ.

Ταυτοχρόνως, οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία εκτοξεύθηκαν στα 729, 242 εκατ. ευρώ και οι καθυστερούμενες εισφορές στα 508 εκατ. ευρώ. 

 Την εικόνα συμπληρώνουν οι κατακόρυφες μειώσεις των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι μειώσεις των εφάπαξ και των παροχών υγείας, οι μειώσεις του προσωπικού. Και παρά ταύτα τα ελλείμματα αυξάνονται.

Το πάζλ του χάους στα ταμεία συμπληρώνουν οι καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης που ξεκινούν από τους δώδεκα μήνες - κατ΄ ελάχιστο - και φθάνουν τα δύο έτη σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Θαν. Καποτά  περιγράφει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=508726

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου