Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Λεφτά υπάρχουν… για συμβούλους


«Χρυσοί» πληρώνονται ξένοι σύμβουλοι και εταιρείες επικοινωνίας που έχουν αναλάβει να …περάσουν στο πόπολο τη μνημονιακή πολιτική.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετική ερώτηση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ (στις 2/4) δόθηκαν περί τις 330 χιλιάδες ευρώ για την προβολή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Όπως παραδέχτηκε ο Φιλ. Σαχινίδης η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών έχει αναθέσει σε εταιρείες συμβούλων διάφορες μελέτες, που αφορούν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης φορέων του δημοσίου, υπηρεσιών ΔΕΚΟ. Προφανώς οι κάθε λογής εξειδικευμένες εταιρείες, που αναλαμβάνουν εργασίες για λογαριασμό της κυβέρνησης θα πρέπει να αμείβονται. Βεβαίως και θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες για το νέο μισθολόγιο, τις περικοπές των συντάξεων, την αναδιάρθρωση του χρέους κ.λ.π.

Ωστόσο σε μία τόσο δραματική περίοδο για την κοινωνία, την οικονομία οι fast track αμοιβές, οι απ΄ ευθείας αναθέσεις συμβάσεων, μελετών και μάλιστα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση συνιστούν θέμα. Η περίπτωση που αναφέρεται είναι… παρωνυχίδα μπροστά στα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με την ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει «δεξιά και αριστερά» παχυλές αμοιβές κυρίως σε ξένους. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά εξοφλεί έγκαιρα και κατά προτεραιότητα οφειλές του δημοσίου προς πολυεθνικές και ξένες επιχειρήσεις κυρίως δε γερμανικές.
Είναι όμως ενδεικτικά τα όσα δημοσιοποιούνται (με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου υπουργού) της λογικής που συνεχίζει να κυριαρχεί σε αυτό τον τόπο.
Για την ιστορία σημειώνουμε, πως «για την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την αξιολόγηση των δημοσιονομιών επιπτώσεων από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου-βαθμολογίου στον Δημόσιο τομέα δόθηκαν- όπως προβλέπεται από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής 73.800 ευρώ» .
Επίσης «για υπηρεσίες υποστήριξης της ΕΓΔΕΚΟ στο πλαίσιο της εφαρμογής των υποχρεώσεων των ΔΕΚΟ έναντι του αναθεωρημένου Μνημονίου, εκπόνηση μελέτης ύψους 67.650 ευρώ» . Άλλες 71.955 ευρώ εγκρίθηκαν «για τη μελέτη του νέου μισθολογίου και της δυναμικής απασχόλησης στον Δημόσιο τομέα» κ.λ.π, κ.λ.π .
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές σχεδόν καθημερινά εγκρίνεται σωρεία ανάλογων χρηματοδοτήσεων σε κάθε λογής συμβούλους, που απ΄ ότι φαίνεται έχουν στήσει «γερή φάμπρικα» γύρω από την χρεοκοπία της χώρας και την διαχείριση των συνεπειών της. Απλά μεμονωμένες μόνο περιπτώσεις και αυτές όταν καταγγέλλονται από κόμματα της αντιπολίτευσης έρχονται στο φως της δημοσιότητας και γίνονται γνωστές αναθέσεις σε ημέτερους και αμοιβές.

moneypost
Joffrey Postman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου