Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Θέρετρα υγείας και ευεξίας για όλες τις ηλικίες

Η πορεία του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα παρουσιάζεται φθίνουσα όπως επισημαίνεται στη μελέτη. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες με τις περισσότερες εγκαταστάσεις να χρήζουν εκσυγχρονισμού. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ για ορισμένες πηγές που παρατηρείται από αλλοδαπούς τουρίστες είναι περιορισμένη αλλά αυξανόμενη. Η ενημέρωση για τη θεραπευτική ωφελιμότητα του ιαματικού τουρισμού είναι....
ελλιπής, καθώς κυριαρχεί η λανθασμένη εντύπωση ότι τα ιαματικά ύδατα ενδείκνυνται μόνο για παθήσεις ηλικιωμένων. Επίσης, οι ενέργειες μάρκετινγκ και προβολής είναι περιορισμένες.
Οι καταγεγραμμένες πηγές θερμομεταλλικών νερών στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 822. Σήμερα αξιοποιούνται οι 348 πηγές εκ των οποίων οι 200 για λουτροθεραπεία και οι 148 για πόση ύδατος. Τα τελευταία χρόνια ο ιαματικός τουρισμός τείνει προς τον τουρισμό υγείας, καθώς έχει προστεθεί στα ιαματικά λουτρά ένα πλήθος υπηρεσιών και τεχνολογιών. Τα λεγόμενα health resorts είναι αυτά που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά spa, καθώς συνδυάζουν όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την υγεία. Πλέον ο όρος spa δεν περιορίζεται στη λουτροθεραπεία, αλλά περιλαμβάνει ένα πλήθος υπηρεσιών που έχουν σχέση με τη χαλάρωση, την αναζωογόνηση και την εναλλακτική θεραπεία του οργανισμού. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά θέρετρα τουρισμού υγείας και ευεξίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών των κέντρων ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα του εξωτερικού και την επέκταση του παραδοσιακού τουρισμού υγείας προς τις νέες εξελίξεις του κλάδου στην επιχειρηματική οργάνωση και διαφήμιση του κλάδου στο εξωτερικό και στον συνδυασμό της προσφοράς του με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού όπως του συνεδριακού, αθλητικού και γαστρονομικού.
Στην Ευρώπη λειτουργούν περισσότερα από 1.200 spa και Health resorts αναγνωρισμένα από τον ιατρικό κλάδο με κύκλο εργασιών που εκτιμάται σε 20 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός υγείας στην Ευρώπη προσελκύει από 15 έως 17 εκατ. πελάτες τον χρόνο. Δημοφιλέστερες χώρες ιαματικού τουρισμού είναι οι: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου