Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Κατασκευαστές: Το Δημόσιο μας οδήγησε στα «λουκέτα». Το δημόσιο τους χρωστά πάνω απο 2,5 δις ευρώ!!!

Της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΤΑ

Αν το Δημόσιο έδινε τα χρήματα που χρωστά στις τεχνικές εταιρείες, για έργα που έχουν εκτελέσει από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και από επιστροφές ΦΠΑ, τα οποία φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, τότε πολλές από αυτές δεν θα έβαζαν λουκέτο, ή δεν θα βρίσκονταν ένα βήμα πριν από το κλείσιμο......



Αυτό υποστηρίζουν στελέχη των κατασκευαστικών ομίλων. Και επισημαίνουν ότι η ασυνέπεια του ελληνικού κράτους, είναι ένας από τους λόγους για την εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζει ο κατασκευαστικός κλάδος στη χώρα μας.

Οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου στις εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες, για έργα που έχουν εκτελέσει αλλά και από επιστροφές ΦΠΑ, αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τις υπόλοιπες τεχνικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρη. Υποστηρίζει ότι «οφείλονται στον όμιλο, από επιστροφές ΦΠΑ που δεν έχουν γίνει και από έργα που έχουν εκτελεστεί, και για τα οποία δεν έχει ακόμη πληρωθεί, πολύ περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «ειδικά το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ για επενδύσεις που έχουν ολοκληρωθεί είναι εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο, καθώς αποτελεί ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για νέα επένδυση».

Όπως ο ίδιος ανέφερε, μόνο για την επένδυση που ολοκλήρωσε ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα με την κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου «Ήρων 2» στη Βοιωτία, το ελληνικό δημόσιο παρακρατεί ΦΠΑ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ εδώ και δύο χρόνια.

Εκτός, όμως, από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και άλλες εταιρείες, όπως, για παράδειγμα, η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (της οποίας ο μεγαλομέτοχος Παναγιώτης Πανούσης συνελήφθη πριν από μερικούς μήνες για χρέη προς το Δημόσιο), αν είχαν πάρει τα οφειλόμενα από το ελληνικό δημόσιο, ίσως να μην βρίσκονταν στη σημερινή τραγική κατάσταση. Μάλιστα, ο κ. Πανούσης υποστηρίζει ότι δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ (7,9 εκατ. ευρώ), γιατί ακόμη δεν έχει πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο για σειρά κατασκευαστικών έργων, στα οποία έχει προχωρήσει η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ και τα οποία αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η διοίκηση της Μηχανικής έχει υποστηρίξει ότι το Δημόσιο οφείλει περί τα 195 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο Όμιλος έχει στραφεί στη δικαιοσύνη, καθώς οι καθυστερήσεις αυτές τον έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού του, οι οποίες, όμως, ακόμη δεν έχουν καταλήξει πουθενά.

Επίσης, σε 35 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του Δημοσίου προς την Ίντρακατ και σε 30 εκατ. ευρώ για τη Μοχλός. Η οποία, και αυτή με τη σειρά της, έχει προσφύγει για το θέμα αυτό στη δικαιοσύνη. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους άλλους μεγάλους του κλάδου, όπως τον Ελλάκτορα και την J&P Άβαξ, οι διοικήσεις των οποίων, όμως, αρνούνται να αναφερθούν σε συγκεκριμένα νούμερα.

Η στάση πληρωμών οδήγησε σε κατάρρευση

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κατάσταση, όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει κατά καιρούς ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), κόντρα στη σαφή οδηγία της Ε.Ε. για πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου εντός 90 ημερών, οδηγεί στην πτώχευση υγιών τεχνικών εταιρειών, στη διακοπή σοβαρών έργων υποδομής, ακόμα και σε προγράμματα όπου υπάρχει ανάγκη για αύξηση της απορροφητικότητας (ΕΣΠΑ), στη διάχυση των οικονομικών προβλημάτων σε σωρεία συνεργαζόμενων επιχειρήσεων προμηθευτών-υπεργολάβων και στην απώλεια εργασίας για πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων του ευρύτερου κλάδου. Ήδη, σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στις κατασκευές βρίσκεται στην ανεργία. Αυτό σημαίνει ότι τη διετία 2008 -2010 χάθηκαν 80.000 θέσεις εργασίας.

Πολλαπλάσιες είναι οι επιπτώσεις σε ολόκληρη την αγορά, καθώς τα ποσά που δεν καταβάλλει το Δημόσιο, έχουν μετατραπεί σε χρέη προς χιλιάδες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συνεργάζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και χρέη προς τις τράπεζες.

«Δυστυχώς, παρά τα αλλεπάλληλα έγγραφά μας και τη δημοσιότητα, την οποία έχει προσλάβει το θέμα, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά, αντιθέτως, τους τελευταίους μήνες έχει οξυνθεί», τονίζει ο ΣΑΤΕ, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει αρνηθεί ακόμα και τη δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των εταιρειών προς το Δημόσιο με τις οφειλές του τελευταίου προς αυτές. Έτσι, οι εταιρείες καλούνται να καταβάλουν ΦΠΑ, ο οποίος δεν έχει εισπραχθεί και αφορά τιμολόγια που έχουν εκδοθεί σύννομα. ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου