Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Πουλάμε όλο τον ΟΛΠ στην Cosco

Το λιμάνι «είναι μία ώριμη εναλλακτική», δήλωσε ο Στ.Σταυρίδης
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ (Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων μπορεί να επισπευσθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) Στέλιος Σταυρίδης, σε συνέντευξή του στην .......
εφημερίδα Wall Street Journal.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ο Σταυρίδης δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ -που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και είχε σχεδιασθεί ενδεικτικά να γίνει το 2014- μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί εφέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.
Η πώληση αυτή θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της εκτιμώμενης υστέρησης 1 δισ. ευρώ από τον στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2013 που προβλέπεται στο μνημόνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το λιμάνι «είναι μία ώριμη εναλλακτική, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Κίνα», δήλωσε ο  Σταυρίδης, προσθέτοντας: «Έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε πάρει την τελική απόφαση».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σταυρίδης δήλωσε ότι άλλες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).
ΔΕΠΑ
Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά, δήλωσε ο Σταυρίδης, σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.
Αναφερόμενος στον προηγούμενο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου δεν υποβλήθηκαν τελικές προσφορές, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο για αποτυχία, αλλά (το αποτέλεσμα) οφείλεται στις συνθήκες της αγοράς που δεν είναι δικό μας λάθος». «Αλλά, υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούμε να επιταχύνουμε, άλλα πράγματα που μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ ταχύτερα», δήλωσε ο κ. Σταυρίδης, προσθέτοντας:
«Με τον λιμένα του Πειραιά μπορούμε να πάμε πολύ ταχύτερα, με τον λιμένα της Θεσσαλονίκης μπορούμε να επιταχύνουμε, με το σιδηροδρομικό σύστημα μπορούμε να πάμε ταχύτερα». Όσον αφορά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ο Σταυρίδης δήλωσε:
«(Η αποκρατικοποίηση) του ΔΕΣΦΑ φαίνεται να πηγαίνει καλά. Στο τέλος της εβδομάδας ή και νωρίτερα θα έχουμε αποτελέσματα», προσθέτοντας: «Εάν ολοκληρώσουμε (την αποκρατικοποίηση) του ΔΕΣΦΑ, για την οποία είμαστε αισιόδοξοι, η όλη δυναμική γύρω από τη ΔΕΠΑ θα αλλάξει».

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=370132

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου