Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Οι 4 αρχηγοί και ο εισπράκτορας

ΠΩΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΑΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Λίγοι έπεσαν από τα σύννεφα στη Θεσσαλονίκη όταν έμαθαν ότι ο Μ. Καραμπέρης συνελήφθη ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης, ότι δάνειζε με τόκο 5% έως 15% τον μήνα και ότι απειλούσε και εκβίαζε με «μπράβους» τα θύματά του

ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΜΕ... ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
O 58χρονος Μάρκος Καραμπέρης μεγάλωσε μέσα στα νυχτερινά κέντρα, αφού ο πατέρας του είχε επί δεκαετίες τα μεγαλύτερα νυχτερινά μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη, τη «Θεσσαλονικιά», τη «Νεράιδα» κ.ά. και μέχρι τη δεκαετία του '90 ασχολούνταν με τα επιχειρηματικά ο ίδιος για να ακολουθήσει η παρακμή τους...

Ανθρωπος της νύχτας, σκορπούσε τη νύχτα λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα και τη μέρα σκορπούσε τα... πρωτοπαλίκαρά του για τις εισπράξεις από τα θύματα της μεγάλης τοκογλυφικής δραστηριότητάς του και για να συνετίσουν κάποιους.
Oι αποκαλύψεις γύρω από τις δραστηριότητές του με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση Βατοπέδι-Πάπιστα (2008) δεν τον πτόησαν και συνέχισε ακόμη πιο επιθετικά τις εγκληματικές του δραστηριότητες, ακόμη κι όταν αυτοκτόνησε γνωστός επιχειρηματίας της πόλης (2009) που είχε σχέσεις μαζί του και η αυτοκτονία συνδέθηκε με αυτόν. Σημείωση: Ο Μ. Καραμπέρης είχε βαπτίσει το παιδί του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΕΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΕΤΗΣ
Από τη δεκαετία του '90
Η τοκογλυφική του δραστηριότητα φαίνεται πως ξεκίνησε το 2003 και η οργάνωσή του αριθμούσε 13 μέλη - όλοι συνελήφθησαν. Πολλοί όμως στην πιάτσα γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90.
Με στενές σχέσεις με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη κινείται στον παραδοσιακό δεξιό χώρο όπως έκανε επί δεκαετίες η οικογένειά του. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο και χρηματοδότησε αδρά τον προεκλογικό αγώνα του, ενώ στον δεύτερο γύρο υποστήριξε τον φίλο του Π. Ψωμιάδη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ
Μπορεί να εμφανίζεται ότι ασχολείται με ακίνητα, όμως τα κέρδη του -κάποια από αυτά- τα δικαιολογεί με κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ.
Ισχυριζόταν ότι έπαιξε 750.000 ευρώ και κατείχε 2.032 κερδισμένα δελτία για το διάστημα 2005-2010, από τα οποία αποκόμισε κέρδος πάνω από 5.000.000 ευρώ, όμως από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι όλα τα δελτία είχαν αγοραστεί και μάλιστα τα περισσότερα την ίδια χρονική περίοδο σε μαζική αγορά. Από τις έρευνες της αστυνομίας προκύπτουν όμως καταθέσεις που ίσως ξεπερνούν και τα 40.000.000 ευρώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ
Οι δύο αρχηγοί, Καραμπέρης και Λαμπάκης, μιλούν μεταξύ τους στις 25 Μαΐου και στον αποκαλυπτικό τους διάλογο επαίρονται για τη δράση τους, την οποία οι ίδιοι αποκαλούν «Κόζα Νόστρα».
ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Τι γίνεται αγόρι μου;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Τι να κάνω, να.
ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Πω πω, τρέμω. Φοβάμαι ρε, αυτός ο Ακης, θα μας κάνει ζημιά (ταυτόχρονη δυσνόητη) τι θα πάθουμε. Δεν πας να γαμ...ς και συ και αυτός ρε πούσ...ες, ρε μη με ξαναμιλήσεις για αυτόνα ρε
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Εγώ θα τον γ...σω.
ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Τον έχω γραμμένο στα αρχ...α μου ρε, κατάλαβες;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Και εγώ.
ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Εγώ είμαι η κυβέρνηση ρε του κράτους, συνεννοηθήκαμε αδελφέ Ασφαρούχωφ;
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Ναι.
Οταν όμως οι άνθρωποί τους τους έχουν ενημερώσει για την παρακολούθηση των τηλεφώνων στήνουν στις 13-7-2011 έναν «χορό» τηλεφωνικά για να πικάρουν ίσως τους αστυνομικούς.
ΛΑΜΠΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Καραμπέρη, τι κάνετε;
ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΣ: Γεια σας κ. Λαμπάκη, καλά.
ΛΑΜΠ.: Ναι έχω μια φαγούρα στο δεξί μου αρχ...
ΚΑΡ.: Και εγώ στο αριστερό.
ΛΑΜΠ.: Εχω και ένα στραγάλι στο μεσαίο
ΚΑΡ.: Κι εγώ κ.λπ.
ΛΑΜΠ.: Απατεώνα, κλέφτη, τοκογλύφε.
ΚΑΡ.: Σε είπαμε ότι μας τρών' το τηλέφωνο και από τότε φοβήθηκες δεν με πήρες τηλέφωνο. Φαντάσου να πάμε και φυλακή. Ούτε στη φυλακή δεν θα 'ρθεις, θα φοβάσαι μη σε πάρουν μέσα.
Η εμπλοκή του Μ. Καραμπέρη στην υπόθεση Πάπιστα-Οικόπεδα-Βατοπέδι είναι αρκετά γνωστή και το «Εθνος» έχει δημοσιεύσει από το 2008 αποκαλυπτικά στοιχεία. Ηταν αυτός που αποφάσισε να «καθαρίσει» για λογαριασμό του Πάπιστα τους ανεπιθύμητους που έβλεπαν τη σκοτεινή συναλλαγή και ίσως ήθελαν κι αυτοί μερτικό. Από τα στοιχεία της δικογραφίας τώρα προκύπτει ότι επιχειρεί με τους συνεργάτες του να καθοδηγήσει και κάποιους μάρτυρες που καταθέτουν στην ανακρίτρια στην Αθήνα και οι διάλογοι που έχουν καταγραφεί είναι αποκαλυπτικοί.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ
EΙΧΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Αρχηγός της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης είναι ο 39χρονος Γιώργος Πολυμέρης, που με 14 μέλη και 8 συνεργούς, δάνειζαν με τόκο 10% τον μήνα. Ο Πολυμέρης είναι γνωστός στην πιάτσα με το επίθετό του και είναι αυτός που επέλεγε τα θύματά του. Κανείς δεν υποσχόταν χρήματα αν δεν μιλούσε με το υποψήφιο θύμα ο Πολυμέρης. Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις εξαπατούσε άλλα θύματα με ακάλυπτες ή πλαστές επιταγές. Σημαντικό ρόλο έπαιζε εδώ ο οδηγός και «δεξί χέρι» του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο Ιωάννης Αθανασιάδης, αλλά και ο ορθοπεδικός, πρώην γιατρός της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, Βασίλης Πρίντζιος. Είναι συγκλονιστική η υπόθεση ενός θύματος που με τη βοήθεια του τελευταίου τον απάγουν ουσιαστικά από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, για να τον τιμωρήσουν.
Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Γ. Πολυμέρη, Γραμματικό Κωνσταντίνο, «ακόμα και από αυτή την πολυσέλιδη (αλλά και επιλεκτικά αποσπασματική) απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του εντολέως μου, δεν προκύπτουν στοιχεία, ικανά να στοιχειοθετήσουν τις σε βάρος του κατηγορίες».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΕΤΗΣ
ΣΤΑ... ΚΕΝΑ ΕΚΑΝΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
Και ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Βορείου Ελλάδος είχε τοποθετηθεί ο δημοσιογράφος και στέλεχος της ΕΡΤ3 εδώ και χρόνια, που συνελήφθη και φέρεται ως μέλος του εγκληματικού κυκλώματος στο οποίο επικεφαλής ήταν ο Μάρκος Καραμπέρης. Στον δημοσιογράφο καταλογίζεται ότι ήταν εισπράκτορας και πληροφοριοδότης της οργάνωσης.
Βρίσκεται αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, αφού εισέπραττε χρήματα από θύματα ή έδινε τον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό για να μπαίνουν τοκογλυφικά επιτόκια, ενώ φρόντισε να βρίσκει και πελάτες-θύματα. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι είχε οριστεί με απόφαση του προϊσταμένου του επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στις 7-10-2011 και ενώ από τον Μάιο του 2011 είχε μπει στο στόχαστρο της ασφάλειας για τις σχέσεις του με το κύκλωμα Καραμπέρη. Ετσι στο διάστημα αυτό προσέρχονταν και... δίδασκε στους αξιωματικούς-στην εκπαιδευτική σειρά από 26-9-2011 μέχρι 4-11-2011, αλλά δεν πρόλαβε στη νέα σειρά από 9-1-2012 μέχρι 17-2-2012 γιατί τον...συνέλαβαν.
Επί ΝΔ είχε τοποθετηθεί ως επικεφαλής ενημέρωσης και ειδήσεων της ΕΡΤ3, θέση στην οποία παρέμεινε για ένα μεγάλο διάστημα και επί ΠΑΣΟΚ μέχρι να τοποθετηθεί η νέα Διοικούσα Επιτροπή. Παρά τις έντονες αντιδράσεις για το πρόσωπό του και τις απαράδεκτες πρακτικές του -μέλη του ΔΣ τον είχαν καταγγείλει ως παράγοντα ανωμαλίας- με ευθύνη του νέου προέδρου του ΔΣ Ν. Σωτηριάδη και του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ3 Κ. Μπλιάτκα τοποθετήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο και πάλι στη θέση του συμβούλου διεύθυνσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ
Ο ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ ΕΣΒΗΝΕ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ
Ο Χρήστος Παπαχατζής είναι ιδιαίτερα γνωστό πρόσωπο στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΚ εφοριακών, πρώην πρόεδρος της Ενωσης εφοριακών και κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή είχε τον πρώτο λόγο για τις υποθέσεις που αφορούσαν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τώρα πώς βρήκε «επαφή» με τον Μάρκο Καραμπέρη και πώς έγινε το «μάτι» και ο προστάτης του τελευταίου για τις καταγγελίες που γίνονταν σε βάρος του, αυτό είναι άγνωστο. Ετσι φέρεται να δέχεται καταγγελίες που αφορούσαν τον Καραμπέρη και έδιναν σημαντικά στοιχεία για τοκογλυφία, εκβίαση και παράνομο πλουτισμό και όχι μόνο να τις βάζει στο συρτάρι αλλά και να ειδοποιεί και να τον καλεί να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα.
Τάκης ο σκληρός
Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση επικεφαλής φέρεται ο 53χρονος Δημή-τριος Λαμπάκης, ο οποίος δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις. Στην πιάτσα ήταν γνωστός ως «Λαμπάκης», «Τάκης», «Δημή-τρης», εμφανιζόταν πολύ σκληρός και αδιάλλακτος, ενώ σπάνια έδινε παρατάσεις στα θύματά του. Η οργάνωσή του δραστηριοποιούνταν από τον Ιούνιο και ο ίδιος δάνειζε με τόκο 8,33-12,5% τον μήνα. Ο Δ. Λαμπάκης είχε «επιστρατεύσει» όλη την οικογένειά του. Ετσι εκτός από τον ίδιο έχουν συλληφθεί η σύντροφός του Θεοδώρα Λακόρτε, 36 χρόνων, και τα δύο παιδιά του, Αννα 28 χρόνων, και Ηλίας 25 χρόνων.
ethnos gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου