Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Οι 9 όροι-φωτιά της Τρόικα για το PSI και το δάνειο των 130 δισ.

Τα εννιά μέτρα-φωτιά που ζητά η Τρόικα για μισθούς-εργασιακά
Ανατροπές-σοκ στο Εργατικό Δίκαιο και τσεκούρι στον 13ο και 14ο μισθό ζητά η Τρόικα για να δώσει το πράσινο φως για τα 130 δισ. του νέου δανείου.
Σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσαν οι επικεφαλής της Τρόικα στον Πρωθυπουργό, και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος εργασίας, δηλαδή οι Έλληνες εργαζόμενοι να γίνουν πιο φθηνοί.....
.
Ειδικότερα, η Τρόικα απαιτεί ρυθμίσεις που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και ανατροπές στο στάτους κβο των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ηλεκτρισμός, νερό, τηλεπικοινωνίες), των μεταφορών ακόμα και της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του τουρισμού.
Συγκεκριμένα, τα έξι οριζόντια μέτρα που ζητούν οι δανειστές για τον ιδιωτικό τομέα είναι τα εξής:
  • 13ος και 14ος μισθός: Ζητείται η δια νόμου κατάργηση της υποχρεωτικής χορήγησης των επιδομάτων αυτών στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν αν θα δώσουν το «μπόνους»...
  • Συλλογικές Συμβάσεις: Να καταργηθεί η αυτόματη «μεταφορά» των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας στις ατομικές συμβάσεις, έξι μήνες μετά την λήξη της συλλογικής σύμβασης όπως προβλέπεται σήμερα. Οι συνθήκες εργασίας μετά τη λήξη της συλλογικής σύμβασης να καθορίζονται από άλλες υφιστάμενες συμβάσεις.
  • Διαιτησία: Να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και οικονομικές αναλύσεις, για βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, η διαιτησία να ξεκινά μόνο αν συμφωνούν και τα δύο μέρη.
  • Ευελιξία: Να υπάρχει δια νόμου δυνατότητα μείωσης των ωρών απασχόλησης, αν το επιθυμεί ο εργοδότης, και να δοθεί η δυνατότητα εξαίρεσης από τις ρυθμίσεις για τις υπερωρίες, τα νυκτερινά και την εργασία το Σαββάτο και την Κυριακή.
  • Προσλήψεις-απολύσεις: Να επεκταθεί με νόμο η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
  • Δικαστικό σύστημα: Να επιταχυνθεί η εκδίκαση των εργατικών διαφορών.
Ειδικότερα για τις ΔΕΚΟ η Τρόικα ζητά τα εξής τρια εξειδικευμένα μέτρα:
  • Άρση Μονιμότητας: Να καταργηθούν προνόμια που απέκτησαν οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα η μονιμότητα μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Να επιτρέπονται απολύσεις στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ.
  • Πάγωμα ωριμάνσεων: Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το πάγωμα των ωριμάνσεων σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Εργοδοτικές εισφορές: Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου