Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ρεπορτάζ : Κώστας Κουκουμάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Εντολή να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 22 κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα τοκογλυφίας στη Θεσσαλονίκη έδωσε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ τα χρήματα που...
αποκόμισαν αναμένεται να αναζητηθούν με δικαστική συνδρομή σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Αρχή ζήτησε τη δέσμευση λογαριασμών βασικών... κατηγορουμένων, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η «διαδρομή του χρήματος». Και αυτό γιατί διαπιστώθηκαν συνεχείς μετακινήσεις υπέρογκων χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς συλληφθέντων, ακόμη και στοιχεία για εικονικά δάνεια που φέρεται να συνήψαν οι ίδιοι με τράπεζες.
Οι διωκτικές Αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί από ελληνικές τράπεζες για τις κινήσεις των κατηγορουμένων, ενώ το επόμενο διάστημα κινείται η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής μεταξύ άλλων στη Γαλλία, στην Ελβετία και στις ΗΠΑ, καθώς σε πιστωτικά ιδρύματα των χωρών αυτών φέρεται να είχαν καταθέσεις οι βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.
Η προσπάθεια των Αρχών να ακολουθήσουν τα «ίχνη του χρήματος» είναι ενδεικτική στο τμήμα της δικογραφίας που αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον Μάρκο Καραμπέρη, ενός εκ των φερόμενων ως αρχηγών, που κρίθηκε χθες προφυλακιστέος.
Σε αυτό ο Καραμπέρης περιγράφεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας ακινήτων με έδρα στην Πλατεία Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως σημειώνεται, είναι ζημιογόνος και δεν έχει ούτε δηλώνει φορολογικά επικερδή δραστηριότητα.
Παρ' όλα αυτά, την περίοδο 2004-2010 ο Καραμπέρης εμφανίζεται να έχει αδικαιολόγητα κέρδη ύψους 40,3 εκατ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα λαμβάνει δάνεια ύψους 3 εκατ. ευρώ από τράπεζες, ενώ δηλώνει κέρδη 5,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας κερδισμένα δελτία του Στοιχήματος.
Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται ένορκη κατάθεση γυναίκας αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ειδικών καθηκόντων σε χρηματοοικονομικά θέματα. Η ίδια αναφέρει ότι παρατηρήθηκαν μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών από λογαριασμούς της εταιρείας σε προσωπικούς λογαριασμούς του Καραμπέρη. «Ενδεικτικά, σε προσωπικούς λογαριασμούς γίνονται καταθέσεις ποσών που προέρχονται από δάνεια που χορηγούνταν στην εταιρεία, για παράδειγμα 100.000 ευρώ στις 12/4/2011 και 1.410.797 ευρώ στις 18/4/2011. Επιπλέον, στην Πανελλήνια Τράπεζα υπάρχει λογαριασμός όψεως της ίδιας εταιρείας ακινήτων, ο οποίος χρεώνεται προς εξόφληση προσωπικού δανείου του Καραμπέρη», σημειώνεται.
Στην ίδια κατάθεση αναφέρεται ακόμη ότι βάσει ιδιωτικού συμφωνητικού τον Ιούλιο του 2004 η εταιρεία ακινήτων του Καραμπέρη χορήγησε δάνειο στον Καραμπέρη ύψους 350.000 ευρώ, το οποίο «συμψηφίστηκε και αποπληρώθηκε με την πώληση στην εταιρεία της επικαρπίας οκτώ γραφείων στην Πλατεία Δημοκρατίας».
Η πλευρά Καραμπέρη, πάντως, αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν. Οπως ανέφερε ο συνήγορός του Ευθύμιος Καυκόπουλος, υπολογίστηκαν οι καταθέσεις και όχι οι πληρωμές που έγιναν μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του επιχειρηματία, γι' αυτό και προτίθεται να ζητήσει τις επόμενες ημέρες τεχνική πραγματογνωμοσύνη για το οικονομικό - λογιστικό σκέλος της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου