Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Κασιμάτης, η πλαστική αλλαγής προσώπου και η φιλία του με τον Ψωμιάδη

Ο Κασιμάτης, η πλαστική αλλαγής προσώπου και η φιλία του με τον Ψωμιάδη
.....And the winner is.....Ν. Κασιμάτης....Σύνολο οφειλών στο δημόσιο: Περίπου 1 δις ευρώ!!! Ούτε η πλαστική αλλαγής προσώπου, ούτε η πλαστή ταυτότητα, ούτε η φιλία του με τους ισχυρούς της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και ο σε αργία Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έσωσαν τελικά τον 56χρονο σήμερα Νίκο Κασιμάτη που καταλαμβάνει μακράν την πρώτη θέση στη λίστα μεταξυ των οφειλετών του δημοσίου με ποσό που.... φτάνει τα 950 εκατομμύρια ευρώ (κεφάλαιο και προσαυξήσεις).Από το 2001 όταν και αποκαλύφθηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του 46χρονου τότε λογιστή στο τεράστιο κύκλωμα εταιρειών μαϊμού που στήθηκαν μόνο και μόνο για να παίρνουν από το δημόσιο επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ άρχισαν οι... περιπέτειες του Νίκου Κασιμάτη με τη Δικαιοσύνη.
Το 2004, όπως αναφέρεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», δραπέτευσε από τον προθάλαμο του ανακριτικού γραφείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγο πριν αποφασιστεί η προφυλάκισή του για την υπόθεση.
Τα ίχνη του χάθηκαν έως το καλοκαίρι του 2009 όταν και συνελήφθη τυχαία στον Πειραιά και διαπιστώθηκε ότι είχε αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά και ταυτότητα. Σε βάρος του εκκρεμούσαν ήδη 66 καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή φυλάκισης 223 ετών.
Οδηγήθηκε στη φυλακή και τότε αποφάσισε να μιλήσει και να αποκαλύψει το κύκλωμα, προφανώς για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τη Δικαιοσύνη.
Τον Ιούνιο του 2010 παρέδωσε λίστα με εφοριακούς τους οποίους ισχυρίζεται ότι «λάδωνε». Την υπόθεση ανέλαβε Εισαγγελέας Εφετών, αλλά η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Μεταξύ των άλλων, ο Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι Εφοριακός ήταν ιδιοκτήτης off shore μέσω της οποίας ξέπλενε μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η φιλία του με Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη
Αξίζει όμως μέσα από πληροφορίες και δημοσιεύματα εποχής να καταγραφεί ο βίος και η πολιτεία του Νίκου Κασιμάτη.
Αρχικά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009:
«Μπροστά για τα μάτια του κόσμου ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, από πίσω για να κινεί όλα τα νήματα ο Διονύσης Ψωμιάδης, ενώ συχνά ο τρίτος της παρέας σ΄αυτό το σύστημα, μέχρι το 2006, ήταν ο γνωστός «κουμπάρος» Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.
Αλλος ένας στενός συνεργάτης των δύο αδερφών επί πολλά χρόνια βρίσκεται ήδη στις φυλακές, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες και με πολύχρονες ήδη καταδίκες. Είναι ο εγκέφαλος της μεγάλης κομπίνας με τα πλαστά τιμολόγια και την κλοπή από το Δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, ο Νίκος Κασιμάτης. Σε μια από τις εταιρείες συμφερόντων Ψωμιάδη, την οποία εκπροσωπούσε ο Διονύσης, ο Νίκος Κασιμάτης εμφανιζόταν στα ιδρυτικά της μέλη και μέλος του Δ.Σ. Ο Νίκος Κασιμάτης, αφού διέφευγε επί πολλά χρόνια, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 και έκτοτε συγκεντρώνει πολυετείς καταδίκες, ενώ απειλεί με αποκαλύψεις. Και επειδή οι δίκες συνεχίζονται θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσει κάποιος πώς έκλεισε η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων και των φορολογικών βιβλίων, που κάηκαν μπροστά στους άνδρες του?ΣΔΟΕ, της εταιρείας του Παναγιώτη Ψωμιάδη.»
Ακολουθούν δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος που είναι αποκαλυπτικά για το τι ακριβώς γινόταν εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη. Στις 29 Απριλίου του 2010:
Στοιχεία - «φωτιά» για διεφθαρμένους εφοριακούς φέρεται έτοιμος να παραδώσει στις δικαστικές αρχές ένας από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της μεγάλης κομπίνας με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος καταζητούνταν από τις αρχές από το Νοέμβριο του 2004 και ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, είναι αποφασισμένος ν' αποκαλύψει στοιχεία για τουλάχιστον 50 εφοριακούς υπαλλήλους που «λαδώνονταν».
Για την υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ καταδικάστηκαν την περασμένη Παρασκευή άλλοι τέσσερις εφοριακοί από τους οποίους η μία, πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, πήρε το δρόμο για τη φυλακή. Το δικαστήριο την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 15 ετών χωρίς να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί της καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εφτά ετών αλλά μετά την έφεση που άσκησαν αφέθηκαν ελεύθεροι. Μαζί με τους εφοριακούς καταδικάστηκε και ένας επιχειρηματίας, ο οποίος παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του και ήταν καταπέλτης για τους εφοριακούς.
Προήχθη μετά το σκάνδαλο!
Οπως καταγγέλλεται, η πρώην προϊσταμένη του τμήματος ΦΠΑ της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Οικονομικών αλλά αντιθέτως προήχθη και τοποθετήθηκε σε Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο!
Το «μερίδιο» των εφοριακών
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εισέπραξε την περίοδο 1999 - 2001 παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 270.000.000 δραχμών προσκομίζοντας 126 εικονικά τιμολόγια. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παράνομη επιστροφή ΦΠΑ δεν ξεπέρασε τα 60.000.000 δραχμές, ενώ όπως είπε το 40% των συγκεκριμένων χρημάτων κατέληγε στις τσέπες εφοριακών υπαλλήλων οι οποίοι συμμετείχαν στο κύκλωμα.
Απειλεί με αποκαλύψεις
Ο 56χρονος Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο έφαγε την πρώτη του «καμπάνα» για το σκάνδαλο, τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές, καθώς σε βάρος του εκκρεμούν δεκάδες δικογραφίες. Ο επιχειρηματίας πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002 είχε «κοπεί» την τελευταία στιγμή από το συνδυασμό του νυν νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστή η εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Ηταν καταζητούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009. Οπως έγινε γνωστό, παρά την αρχική του στάση είναι πλέον αποφασισμένος ν' αποκαλύψει στοιχεία που διαθέτει για τους εφοριακούς που συμμετείχαν στο κύκλωμα και οι οποίοι φέρονται ότι εισέπραξαν μίζες ύψους πάνω από ένα δισ. δραχμές!
Από το 2001
Την υπόθεση με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2001 ο «Α», όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας σε επιχειρήσεις που εμφανίζονταν να εισπράττουν «φουσκωμένα» χρηματικά ποσά ως επιστροφή φόρου. Οπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες από τις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν «φαντάσματα», καθώς αποκαλύφθηκε ότι στις ΔΟΥ προσκομίζονταν εικονικά τιμολόγια είτε με ανύπαρκτες συναλλαγές είτε με δήθεν εξαγωγές προϊόντων.
Για το συγκεκριμένο σκάνδαλο με το ΦΠΑ αρχικά είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος δεκάδων εφοριακών υπαλλήλων αλλά και τελωνειακών. Απ' αυτούς σήμερα πέντε βρίσκονται στις φυλακή, καθώς σε βάρος τους έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από τα αρμόδια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κρατούμενοι βρίσκονται και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.
Δύο μήνες αργότερα, στις 5 Ιουνίου του 2010
Ενα οργανωμένο κύκλωμα με διεφθαρμένους εφοριακούς που εισέπρατταν μίζες εκατομμυρίων ευρώ, στήνοντας ακόμη και off shore εταιρίες, περιγράφει ο 56χρονος επιχειρηματίας Νίκος Κασιμάτης στην καταγγελία – φωτιά που διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης.
Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ως ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κομπίνας με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, κατονομάζει τουλάχιστον 15 εφοριακούς, επιθεωρητές, προϊσταμένους τμημάτων ακόμη και άνδρες του ΣΔΟΕ, και υποστηρίζει ότι «λαδώθηκαν» με μεγάλα χρηματικά ποσά για να κάνουν τα στραβά μάτια σε παραβάσεις επιχειρήσεων και να μην επιβάλλουν πρόστιμα, ενώ υποδεικνύει και τους δρόμους που ακολούθησε το «βρόμικο» χρήμα.
Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο επιχειρηματίας αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τα ποσά που εισέπραξε από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ενώ αποκαλύπτει και ονόματα εφοριακών αρκετοί από τους οποίους εξακολουθούν να υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο όπως ισχυρίζεται δωροδοκούνταν οι εφοριακοί.
Στοιχεία – φωτιά
Ο 56χρονος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει τις καταγγελίες που κάνει με μάρτυρες αλλά και με στοιχεία που φέρεται να διαθέτει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ν. Κασιμάτης ισχυρίζεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναλάμβανε ο ίδιος να «λαδώσει» τους εφοριακούς, χρησιμοποιώντας μετρητά, ενώ αναφέρει ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούνταν ως «ταμείο» για τις μίζες που καταγγέλλεται ότι εισέπρατταν οι υπάλληλοι των εφοριών.
Εφοριακός με off shore!
Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που κάνει ο 56χρονος για εφοριακό ο οποίος φέρεται ότι χρησιμοποιούσε μία off shore εταιρία για να «κρύβει» τα... ευμεγέθη φακελάκια που καταγγέλλεται ότι εισέπραττε. Ο Ν. Κασιμάτης περιγράφει στην αναφορά του δωροδοκίες που τελέστηκαν την περίοδο από το 1999 έως το 2003 και κάνει λόγο για πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις, τα οποία δε βεβαιώθηκαν μετά τις μίζες που εισέπραξαν οι καταγγελλόμενοι εφοριακοί υπάλληλοι.
Μίζες εκατομμυρίων ευρώ
Ο 56χρονος περιγράφει μία προς μία τις υποθέσεις για τις οποίες ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία για διεφθαρμένους εφοριακούς και αναφέρει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται ότι δόθηκαν ως μίζες. Οπως υποστηρίζει, μόνο για δύο συγκεκριμένες υποθέσεις είχε δοθεί ως φακελάκι σε εφοριακούς το ποσό των 400.000.000 δραχμών (1,2 εκατ. ευρώ) και κατονομάζει τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους.
Σκέψεις για ειδικό εφέτη ανακριτή
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρέλαβε την αναφορά του 56χρονου, ξεκίνησε να μελετά προσεκτικά τις καταγγελίες και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία. Μάλιστα λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, ώστε ν' αποφασιστεί ο ορισμός ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει το χειρισμό της δικογραφίας.
Ο 56χρονος Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο έφαγε την πρώτη του «καμπάνα» για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους τουλάχιστον 15 δισ. δραχμών, πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002 είχε «κοπεί» την τελευταία στιγμή από το συνδυασμό του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστή η εμπλοκή του στην υπόθεση.
Ηταν καταζητούμενος για περισσότερα από πέντε χρόνια και συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009.
Για την υπόθεση με το ΦΠΑ αρχικά είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος δεκάδων εφοριακών υπαλλήλων, αλλά και τελωνειακών. Απ' αυτούς σήμερα πέντε βρίσκονται στη φυλακή, καθώς σε βάρος τους έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης από τα αρμόδια δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κρατούμενοι βρίσκονται και επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Οπως έχει κατατεθεί για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, «οι εφοριακοί εισέπρατταν το 30% έως 40% από τα μεγάλα χρηματικά ποσά που δίνονταν παράνομα ως επιστροφή ΦΠΑ».
Πως είχε στηθεί η κομπίνα
Οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ξεκίνησαν τη διετία 1993 - 1994 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια ο «ιός» του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού «μεταδόθηκε» και στη Θεσσαλονίκη. Οι εταιρίες - «φαντάσματα» στήνονταν η μία μετά την άλλη και τα μέλη του κυκλώματος μέχρι και το Δεκέμβριο του 2000 εισέπρατταν χωρίς κανέναν έλεγχο τα χρήματα που έρρεαν από την κάνουλα του Δημοσίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να ξεκινήσουν οι πρώτες καταγγελίες και έρευνες από το ΣΔΟΕ, χρειάστηκε να μαλώσουν στη... μοιρασιά ένας από τους εμπλεκομένους και ένας εφοριακός υπάλληλος! Μέχρι τότε οι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να εισπράξουν, σύμφωνα με τις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, περισσότερα από 20 δισ. δραχμές, ενώ το «μερίδιο» των εφοριακών, σύμφωνα με τις καταγγελίες, άγγιζε το 30% έως 40%.
Εκτιμάται ότι οι εταιρίες που στήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα με σκοπό να εισπράξουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ξεπερνούν τις 400, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό με το οποίο ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 100 δισ. δραχμές.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου