Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στα χνάρια της Ελλάδας και η Πορτογαλία

Στα χνάρια της Ελλάδας  φαίνεται πως βαδίζει και η  Πορτογαλία με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Λισαβόνα δεν θα καταφέρει να αποφύγει μία στάση πληρωμών χωρίς ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Μετά και την  προ δεκαπενθημέρου υποβάθμιση, από  την S&P της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (junk), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, οι αποδόσεις και τα CDS των πορτογαλικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, οδηγώντας εκ του … ασφαλούς τη χώρα στο δρόμο της χρεοκοπίας......

Συγκεκριμένα, η απόδοση των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων κατέρριψε την Παρασκευή νέο ιστορικό υψηλό στο 20,48%, ενώ αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και στα 10ετή, διαμορφούμενη στο 15,36%, με τα πορτογαλικά ασφάλιστρα κινδύνου να καταγράφουν και αυτά αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

«Η Πορτογαλία βρίσκεται  τώρα στο μάτι του κυκλώνα, επειδή οι επενδυτές τη θεωρούν ως την  πιο πιθανή χώρα μετά την Ελλάδα που θα προχωρήσει σε ''κούρεμα'' του  χρέους της. Με βάση ανάλυση των τιμών  των πορτογαλικών ομολόγων, φαίνεται ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει μία απομείωση 40% της αξίας των πορτογαλικών ομολόγων», επισημαίνουν αναλυτές της ING.

Πάντως, η αντιπολίτευση  της Πορτογαλίας έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη θεσμοθέτηση  του χρεόφρενου, ανοίγοντας το δρόμο στην χώρα για την υιοθέτηση ενός κομβικού σημείου στις προσπάθειες της Ευρωζώνης για την εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου. H σοσιαλιστική αξιωματική αντιπολίτευση της Πορτογαλίας θα υποστηρίξει την επιβολή ορίου στο έλλειμμα, ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος, Antonio Seguro. Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ.Seguro δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho, ότι το κόμμα του θα στηρίξει το μέτρο στο κοινοβούλιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου