Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε από την Αθήνα ο Νταλλάρα - «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το ύψος του επιτοκίου

Έφυγε από την Αθήνα ο Νταλλάρα - «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το ύψος του επιτοκίου
 
«Ώρα μηδέν» για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI+). Παρά την αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο νέα συνάντηση ο επικεφαλής του IIF αποχώρησε μετά από δύο ημέρες συνομιλιών εκτάκτως από την Ελλάδα και... κατευθύνεται προς το Παρίσι για νέες διαβουλεύσεις με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βόιλ τόνισε ότι η αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται, τονίζει σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βογκλ.

Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι την Κυριακή θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Δημοσιεύματα υποθέτουν ότι έχουν καταρρεύσει οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της επιτροπής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, «ακριβώς το αντίθετο» συμβαίνει, σημειώνει ο κ. Βογκλ.

Εν τω μεταξύ σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στη κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ενώ μάλσιτα οι περισσότερες πληροφορίες ήθελαν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν σε συμφωνία το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία για το ΡSI Ρlus πριν από την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφερε νωρίτερα ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα είναι περίπλοκα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά».
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του κ. Νταλλάρα με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, το ΙΙF ανακοίνωσε ότι η συμφωνία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν «αποφασιστικά» ώστε να οριστικοποιηθεί.

Με δημοσίευμα της η εφημερίδα Καθημερινή κάνει λόγο εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις  καθώς σημαντική απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές για το ύψος του επιτοκίου των νέων τίτλων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) προτείνει μέσο επιτόκιο κοντά στο 4,25%, ενώ η ελληνική πλευρά και η τρόικα επιμένουν για επιτόκιο της τάξης του 3%. 

Όπως τονίζει η Καθημερινή, η συμφωνία στην όποια είχαν καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση και το IIF προέβλεπε μέσο επιτόκιο 4,25% για τα νέα ομόλογα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόταση, οι ομολογιούχοι θα έπαιρναν επιτόκιο κοντά στο 3% για τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, επιτόκιο ελαφρώς χαμηλότερο του 4% για τα ομόλογα λήξης 2015 - 2021 και επιτόκιο 4,5% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2022.

Επίσης προτεινόταν μεγαλύτερο επιτόκιο σε περίπτωση ισχυρής μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας (ρήτρα ανάπτυξης). Το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 50%, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η επίπτωση στην καθαρή παρούσα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ 64,5% και 69,5%, ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί. 

Από την πλευρά τoυ το IIF με ανακοίνωσή του η οποία εξεδώθη τις πρώτες πρωινές ώρες σημείωνε ότι «η συμφωνία για το PSI πλησιάζει».

Η τρόικα από την πλευρά της εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προοπτική που θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το «κούρεμα».

Αντιθέτως στελέχη τραπεζών εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι παρά τις δυσκολίες, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου