Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ανακάλυψε μόνος σου έναν πλανήτη!

Επιστήμονες, κέπλερ, ιστοσελίδα, πλανήτες, διάστημα
Μία πρωτότρυπη ιστοσελίδα δημιούργησαν επιστήμονες, στην οποία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν στην κυριολεξία νέους πλανήτες!

Εθελοντές καλούνται από τον ιστότοπο Planethunters, να παρακολουθήσουν εικόνες από 150.000 αστέρια που έχει αποθανατίσει το τηλεσκόπιο Κέπλερ......

Στη συνέχεια, μπορούν να ενημερωθούν για τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι κάποιο από αυτά αποτελεί πλανήτη, και να το δηλώσουν στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ιστότοπου.
Δεν πρόκειται μόνο για ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για τους λάτρεις του διαστήματος, αλλά και για ένα πολύ σημαντικό πείραμα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να δώσει ώθηση και να χαράξει μία νέα σελίδα στην έρευνα του διαστήματος.
«Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θα βρουν πλανήτες που ακόμη και ένας υπολογιστής δεν μπορεί να εντοπίσει» αναφέρει ο Κρις Λίντοτ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε πολλούς νέους πλανήτες με αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνει.
Κάθε ένας που εντοπίζει έναν πλανήτη μπορεί να το επισημάνει κι αν βρει κάποιον πραγματικά σημαντικό, το όνομά του θα αναφέρεται σε όλα τα επιστημονικά άρθρα που αφορούν την συγκεκριμένη ανακάλυψη στο διάστημα, υπόσχονται οι επιστήμονες.
Πάντως, σημειώνουν, ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς να ονομαστεί ο συγκεκριμένος πλανήτης με το όνομα του... μακρινού εξερευνητή του. Ήδη αρκετοί πλανήτες έχουν εντοπιστεί από τους χρήστες, από τότε που ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε στο ίντερνετ, πέρσι, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ και της Οξφόρδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου