Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Περικοπές και στα είδη διατροφής κάνουν τα νοικοκυριά


Περικοπές και στα είδη διατροφής κάνουν τα νοικοκυριά

Οι περικοπές στη δαπάνη για τα βασικά είδη διατροφής ξεκίνησε με την αύξηση των αγορών προιόντων "χωρίς ετικέττα", ή no name....και συνεχίζεται στην ποσότητα αγοράς....βασικών ειδών διατροφης!!...Η συρρίκνωση του εισοδήματος είναι η βασική αιτία
Tο 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές μέχρι και στα είδη διατροφής....



Εννέα στα δέκα νοικοκυριά αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος τους εντός του 2012, ενώ το 78% αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Το κλίμα απαισιοδοξίας αποτυπώνεται για άλλη μια φορά και στην συγκεκριμένη έρευνα, όπου πάνω από το 91% των νοικοκυριών, αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος του εντός του 2012.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 91,2% των νοικοκυριών, είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων το 2011. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 12 μήνες πριν, καταγράφεται στο 30%, ενώ το 78% των νοικοκυριών, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση. Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό οδηγεί σε ταυτόχρονη μείωση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Μάλιστα πάνω από το 13% των ερωτηθέντων, ανέφερε ότι το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ενώ πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά χρειάζεται να κάνουν δραστικές περικοπές για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα.

Ενδεικτικό είναι ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές μέχρι και στα είδη διατροφής.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηριστικό της «αναποτελεσματικότητας της πολιτικής« που εφαρμόζεται, είναι ότι ενώ 4 στους 10 ερωτηθέντες, δήλωσαν τη σύνταξη ως βασική πηγή εισοδήματος τους, τα μέτρα έπληξαν οριζόντια αυτή ακριβώς τη κατηγορία, όπου κατά μέσο όρο οι απολαβές είναι μικρότερες των 900 ευρώ.

Οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές στο σύνολο της οικονομίας (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός), τόσο στη κατανάλωση, όσο και στη παραγωγή και την απασχόληση, ενώ η μεγάλη συρρίκνωση του αγοραστικού κοινού, «νεκρώνει» αναπόφευκτα τη μεταποίηση, αλλά έχει επιφέρει και κάμψη σχεδόν 30% και στην εγχώρια τουριστική κίνηση, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία.

Παράλληλα, η έρευνα αποτυπώνει το πόσο έχουν πληγεί συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι μέσα σε ένα μόλις έτος. Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, μειώθηκε κατά 28 μονάδες σε σχέση με το 2007, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για το λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 57 σχεδόν μονάδες μέσα στη τετραετία.

Ο κλάδος της ένδυσης – υπόδησης επλήγη περισσότερο, καθώς το 91,8% των νοικοκυριών κατέγραψε δραστικές περικοπές στην εν λόγω δαπάνη. Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν και στο κλάδο της εστίασης με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών, να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ πάνω από το 63% των νοικοκυριών έφτασε στο σημείο να κάνει περικοπές και στη κατανάλωση ειδών διατροφής.

Οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία.

 Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στις ειδικές και έκτακτες έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE. Έγινε σε δείγμα 601 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών του λεκανοπεδίου Αττικής το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών, καθώς και η αποτύπωση της στάσης των καταναλωτών στο ενδεχόμενο ενός ενιαίου ΦΠΑ (18-19%) για όλα τα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου