Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κρίσιμες στιγμές για την λιανική αγορά ηλεκτρισμού…

Φόβοι για κανόνια 100-150 εκ. ευρώ στην αγορά του ρεύματος!


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην λιανική αγορά ρεύματος, την Energa και την Hellas Power , καθώς στις 2.30 το μεσημέρι έληξε η προθεσμία που τους έχει δοθεί για να..καταβάλουν στον ΔΕΣΜΗΕ ένα σημαντικό ποσό από τις οφειλές του προς αυτόν.

Στο θέμα αναφέρθηκε προ ολίγου και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σημειώνοντας ότι αν αληθεύουν οι πληροφορίες για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει, τότε πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και η ΔΕΗ «κινδυνεύει» να βρεθεί ξανά με το 100% της αγοράς λιανικής.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβός, εξελίξεις αναμένονται εντός της ημέρας καθώς θα πρέπει οι ιδιωτικές εταιρείες να καταβάλουν κάποια σημαντικά ποσά και αν δεν γίνει αυτό τότε ο διαχειριστής θα προχωρήσει στη διακοπή της εκπροσώπησης των πελατών τους στο σύστημα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες των δύο ιδιωτικών εταιρειών θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ, εξέλιξη που κατά τον κ. Ζερβό «αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που παίζει η ΔΕΗ εγγυώμενη την ασφάλεια των καταναλωτών»

Σε σχέση με τα χρέη των ιδιωτών ύψους 67 εκατ. ευρώ – χρέη χρήσης δικτύου – ο κ. Ζερβός αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μηνύσεις. Τέλος ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για στρεβλό άνοιγμα της αγοράς που δημιούργησε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Κανόνια
Κίνδυνος να σκάσει κανόνι 100- 150 εκατ. ευρώ διαφαίνεται στην αγορά ηλεκτρισμού, με πρωταγωνιστές τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τις εταιρείες Energa και Hellas Power που συνολικά εκπροσωπούν 200.000 περίπου πελάτες, και που πρόσφατα εξαγοράσθηκαν από το ρωσο- αραβικών συμφερόντων fund «Worldwide Energy».
Τόσο η μία όσο και η άλλη εταιρεία που μεταβιβάσθηκαν μέσα στο Δεκέμβριο στο συγκεκριμένο fund, είχαν έρθει πρόσφατα σε συνεννόηση με τον ΔΕΣΜΗΕ για να διακανονίσουν τμηματικά τις οφειλές τους, συνολικού ύψους γύρω στα 100 εκ. ευρώ (από αγορές ηλεκτρικής ενέργειας), οι οποίες ωστόσο κάθε ημέρα που περνάει τρέχουν.
Φέρονται επίσης να οφείλουν και στη ΔΕΗ για τέλη χρήσης δικτύου, ποσό 67 εκ. ευρώ.
Αν και τις πρώτες εβδομάδες της ρύθμισης οι εταιρείες κατέβαλαν στον ΔΕΣΜΗΕ τα συμφωνημένα ποσά (συνολικά 41 εκ. ευρώ), εντούτοις σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, οπότε και έπρεπε να καταβάλουν το ποσό των 27 εκ. ευρώ δεν το έκαναν. Αμέσως χτύπησε συναγερμός σε ΡΑΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας καθώς την ίδια περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του συγκεκριμένου fund. Η υπόθεση εξελίχθηκε γρήγορα σε θρίλερ, με τη ΡΑΕ να συγκαλεί χθες το πρωί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς της, ενώ το απόγευμα συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο, με τη συμμετοχή των διοικήσεων της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ.

Επιχειρείται συμβιβασμός
Πληροφορίες αργά το βράδυ ανέφεραν ότι επιχειρείτο να επιτευχθεί ένα είδος συμβιβασμού, και πως σήμερα οι δύο εταιρείες θα καταβάλουν στο ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 27 εκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται από το υπουργείο που αρνούνταν να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ επρόκειτο να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, δηλαδή να εκπροσωπούν τους πελάτες τους για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι ένα σημαντικό μέρος από τους 200.000 πελάτες τους θα τροφοδοτούνται στο εξής με ρεύμα που την ευθύνη θα έχει η ΔΕΗ, με την ιδιότητα του τελευταίου καταφυγίου. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τελικώς προκύψουν φέσια, θα κληθούν να τα καλύψουν οι άλλοι παίκτες της αγοράς, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ.
Γιώργος Φιντικάκης

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/01/blog-post_8373.html#ixzz1k1tzI3ww

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου