Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ...ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ!!!!


Οι απλήρωτοι παίκτες γίνονται νεόπτωχοι των γηπέδων
Τεράστια είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές εξαιτίας της στάσης πληρωμών των ομάδων. Κάποιοι μάλιστα δυσκολεύονται ακόμα και να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό
Πίσω από τη βιτρίνα και τα ακριβά συμβόλαια κρύβεται ο «Γολγοθάς» που ανεβαίνουν πολλοί ποδοσφαιριστές. Η κατάσταση γίνεται δραματική στις μικρότερες κατηγορίες, όπου η λέξη «πληρωμή» έχει χάσει τη σημασία της......
Η κρίση δεν έχει χτυπήσει απλώς την πόρτα του ελληνικού αθλητισμού. Την έχει διαβεί κιόλας. Και μάλιστα δείχνει να έχει εγκατασταθεί μόνιμα. Παίκτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, καθώς πίσω από τις λαμπερές βιτρίνες των ακριβών συμβολαίων, που καρπώνονται οι ολίγοι, υπάρχουν και περιπτώσεις αθλητών, ακόμα και ιστορικών σωματείων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τα προς το ζην.

Η κραυγή αγωνίας του βολεϊμπολίστα του Παναθηναϊκού, Στάθη Ντονά, μέσα από βίντεο που ανέβασε ο ίδιος στο youtube και στο οποίο βροντοφώναξε με τη φωνή της ψυχής του πως δεν έχει να φάει (!), ήρθε να επιβεβαιώσει την τραγική κατάσταση την οποία βιώνουν πολλοί Ελληνες αθλητές, αλλά και αθλητές που εργάζονται στην Ελλάδα.

Ομως και η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει αρχίσει να ραγίζει. Και να δείχνει θολή, ακατάστατη, μελαγχολική. Γιατί αν εξαιρέσει κανείς τον Ολυμπιακό, στον οποίον ο Β. Μαρινάκης και το... Τσάμπιονς Λιγκ εγγυώνται ανάλογη καλή συνέχεια, καθώς και κάνα δυο ΠΑΕ, όπως ο Παναιτωλικός, στις οποίες η οικονομική ευρωστία των παραγόντων τους επιτρέπει στους παίχτες να αισιοδοξούν ότι η μπάλα της ανέχειας δεν θα τους πάρει από κάτω, τις λοιπές ΠΑΕ η οικονομική κρίση τις έχει σφιχταγκαλιάσει και τις απειλεί να τις πνίξει.





«Πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο και να αλλάξουν επάγγελμα», λέει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος

Στον Παναθηναϊκό, εφόσον δεν ευοδωθεί το deal με τους υποψήφιους επενδυτές, η στάση πληρωμών είναι προ των πυλών. Αν δεν έχει «χτυπήσει» ήδη, καθώς υπάρχουν φήμες ότι παρατηρείται δίμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στους ποδοσφαιριστές. Κι όσο οι Σαουδάραβες δεν... πιάνουν δουλειά τόσο θα επιτείνεται το πρόβλημα. Και στην Παιανία δεν είναι όλοι προβεβλημένοι και καλοπληρωμένοι άσοι, αλλά υπάρχουν και παίχτες που κινδυνεύουν να μείνουν στον... άσο.

Οι παλιοί

Τουναντίον στην ΑΕΚ, οι παλιοσειρές (Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Καφές) πληρώνουν την κρίση. Εκείνους τους έχουν κοντά δέκα μήνες μέσα. Οι νεομεταγραφέντες όλο και κάτι έχουν πάρει, αλλά κι εκεί (ή μάλλον εκεί) η γκρίνια παίζει... βασική. Και δυστυχώς για εκείνους δείχνει να είναι και αναντικατάστατη.





Περισσότερα από 35.000 χτυπήματα μέχρι την Παρασκευή είχε το βίντεο που ανέβασε στο YouTube ο Στάθης Ντονάς και στο οποίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επαγγελματικού βόλεϊ

Στον ΠΑΟΚ οι οφειλές, σε νυν και πρώην παίχτες, έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ομως κάποια λύση δίνει ο... επενδυτής Βιεϊρίνια. Μεγάλο μέρος από τα 3,5 εκατ. ευρώ που θα καταθέσει μεθαύριο η Βόλφσμπουργκ στον ΠΑΟΚ θα δοθεί στους ποδοσφαιριστές.

Στον Αρη, αντιμετωπίζουν την κατάσταση λες και είναι όλα καλά, όλα ανθηρά. Πάντως, ο πρώην προπονητής του, Μ. Πρόμπιερζ, πρόσφατα δήλωσε, σε πολωνικά ΜΜΕ, ότι «οι παίχτες του Αρη είναι 10 μήνες απλήρωτοι», ενώ ο Καστίγιο, όταν του έγινε κρούση για λύση της συνεργασίας, ζήτησε δεδουλευμένα ενός έτους!




Οι διοικούντες τον ΟΦΗ ξέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε πρώην ποδοσφαιριστές του ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Οφείλει όμως κι αλλού. Οπως στο ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η αποστολή την αγωνιστική περίοδο 2008-09. Τα οφειλόμενα ήταν 40.000 ευρώ. Συμφωνήθηκε, λοιπόν, τα 20.000 να τα δώσει εν ευθέτω χρόνω και τα άλλη μισά η ξενοδοχειακή επιχείρηση να τα πάρει υπό μορφή μετοχών της ΠΑΕ!

Ενα τοστ στο καφενείο

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στον «λαμπερό» κόσμο της Σούπερ Λίγκας. Παρακάτω, παίζει μπάλα η ανέχεια με τη δυστυχία. Στον Διαγόρα Ρόδου, όπου το μεγαλύτερο συμβόλαιο ήταν ύψους 25.000 ευρώ, ενώ 15 παίχτες του έπαιρναν (λέμε τώρα) μόνον τον μισθό (κάπου 800 ευρώ), αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να συγκεντρώνονται -στους εντός έδρας αγώνες- με έρανο (!) τα λεφτά των διαιτητών, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ! Μάλιστα, πολλές φορές παίχτες πάνε σε χωριά, με την ελπίδα να πουλήσουν κανένα εισιτήριο διαρκείας, για να βγάλουν κατιτίς ή, ενίοτε, διοργανώνουν λαχειοφόρο αγορά.

Οχι πως στον Εθνικό Αστέρα η κατάσταση είναι καλύτερη. Δεν πάει καιρός που δύο παίχτες του μεσάνυχτα είδαν τον σπιτονοικοκύρη τους να τους πετάει έξω από το σπίτι, γιατί του όφειλαν πολλά ενοίκια... Τις υπόλοιπες ώρες, ωστόσο, έχουν πού να τις περνούν. Πάλι καλά γι΄ αυτούς που διαθέτει καφετέρια ο πρώην αντιπρόεδρος του συλλόγου και πίνουν δωρεάν τον καφέ τους και ή τρώνε ένα τοστ, έτσι για να ξεγελάνε την πείνα τους...

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας, όταν η ομάδα ταξίδευε με πούλμαν στην επαρχία, έπαιρνε μαζί του πρόχειρο φαγητό και το μοίραζε στην αποστολή, γιατί πού λεφτά για εστιατόριο...

Υπάρχουν κι άλλοι. Παίχτες του Βύζαντα πήγαιναν με τον προαστιακό στην προπόνηση, ενώ η Καλλονή Λέσβου τα έκοψε τα αεροπορικά ταξίδια. Και έκτοτε η ομάδα θαλασσοδέρνεται...

Α. Παναγιωτόπουλος - τερματοφύλακας

«Εκεί που μας χρωστάνε, μας ζητάνε και το βόδι»

Ενα από τα πολλά «θύματα» της ασυνέπειας των ομάδων είναι και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Ο πολύπειρος τερματοφύλακας βρίσκεται «στα μαχαίρια» με τον Εθνικό Αστέρα, αφού έχει καταθέσει προσφυγή απ' τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη αξιώνοντας 34.000 ευρώ.

«Εχω να πληρωθώ από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η ομάδα μού κατέβαλε 1.000 ευρώ έναντι του μισθού μου. Εκτοτε, ούτε ευρώ τσακιστό», υποστηρίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο 37χρονος γκολκίπερ, με την οργή του να ξεχειλίζει και την υπομονή του να έχει εξαντληθεί. «Η σύζυγός μου μου τα ψέλνει συνέχεια: "Σταμάτα το ποδόσφαιρο", μου λέει. Ευτυχώς δηλαδή που εργάζεται και εκείνη, αλλιώς δεν ξέρω τι θα γινόταν. Αν πλήρωνα και ενοίκιο έπρεπε να αυτοκτονήσω», αναφέρει και ξεσπαθώνει εναντίον των παραγόντων.

«Δεν τους καίγεται καρφί για τους ποδοσφαιριστές. Μας λένε διαρκώς ότι περιμένουμε τον ΟΠΑΠ. Εγώ με τον ΟΠΑΠ έκανα συμφωνία; Οχι, με την ομάδα. Δεν σέβονται ούτε την προσωπικότητα ούτε την οικογένεια κανενός. Δεν ξέρω, δεν έχουν παιδιά; Δεν καταλαβαίνουν; Ζητούσα τα δεδουλευμένα μου, ύψους 11.600 ευρώ, συμφωνήσαμε τελικά να λάβω 9.000 ευρώ για να αποσύρω την προσφυγή, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Φέτος, να φανταστείς, ότι πληρώνονται οι περσινοί. Εμείς, του χρόνου. Και με δόσεις», υπογραμμίζει. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διοίκηση ζητάει και τα ρέστα. «Τα ακούμε κιόλας όταν χάνουμε. Εκεί που μας χρωστάνε, μας ζητάνε και το βόδι».

Στέλιος Γιαννακόπουλος - Πρόεδρος ΠΣΑΠ

«Εχουν αντιμετώπιση λαθρομετανάστη»

Κόλαση... Αυτή είναι η λέξη που αντικατοπτρίζει πλήρως τι βιώνει σήμερα η πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, ειδικότερα εκείνοι που αγωνίζονται στη Football League και Football League 2.

«Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζεται με τον πιο αισχρό τρόπο απ' τις ομάδες. Σαν να είναι αλλοδαπός μετανάστης στη χώρα του», υπογραμμίζει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, που γνωρίζει καλά τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι ποδοσφαιριστές.

Μεσαίωνας

«Αυτήν τη στιγμή οι τρεις εθνικές κατηγορίες απαριθμούν περί τους 1.500 παίχτες και καθημερινά δέχομαι εκατοντάδες τηλέφωνα από συναδέλφους μου, για να μου εκμυστηρευτούν το πρόβλημά τους και να ζητήσουν βοήθεια. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς δύσκολη. Είναι... τρομακτική», αναφέρει και εξηγεί.

«Γνωρίζω ποδοσφαιριστές που διαμένουν όλοι μαζί σ' ένα σπίτι. Τσοντάρουν χρήματα για να πάρουν δύο πακέτα μακαρόνια να φάνε με λίγη σάλτσα. Οταν σου κόβουν το ρεύμα, σε πετούν έξω από το σπίτι σου ή δεν έχεις να φας, δεν είναι ζωή αυτή. Δικαίως ορισμένοι αναγκάζονται να παρατήσουν το ποδόσφαιρο και να ασχοληθούν με άλλο επάγγελμα», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ για να συμπληρώσει ο γ.γ. του φορέα των ποδοσφαιριστών, Κώστας Πούλιος, ο οποίος εργαζόταν και ως κούριερ την περίοδο που αγωνιζόταν στον Ατρόμητο.

«Το ποδόσφαιρο πλέον είναι μόνον επαγγελματικό στα χαρτιά. Ολα στον βωμό του χρήματος, γιατί;» αναρωτιέται και αναφέρεται στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών.

Τα κασέ

«Ο μέσος όρος των κασέ έχει πέσει κατά πολύ. Πριν από μια τριετία κυμαινόταν από 80.000-100.000 ετησίως. Τώρα έχει πέσει στο μισό, και πολλά λέω.

Ο ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζεται σαν τελευταίος τροχός της αμάξης και όχι ως πρωταγωνιστής. Σαν αναλώσιμο προϊόν. Εχουμε φτάσει στο σημείο παίχτης να λιποθυμήσει από την ασιτία!».

Πάντως, μέσα από τη γενική καταχνιά, υπάρχει και μια αχτίδα φωτός, ένα θετικό στοιχείο. «Αυτό δεν είναι άλλο απ' τη στροφή των ομάδων προς τους Ελληνες πιτσιρικάδες. Η κρίση γεννά ευκαιρίες και πρέπει τουλάχιστον να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη συγκυρία», κατέληξε ο Κώστας Πούλιος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ

xgram@pegasus.gr




Στάθης Ντονάς - Βολεϊμπολίστας

Η κραυγή του ένωσε τους «άθλιους» όλων των ομάδων

Η κραυγή απόγνωσης του Στάθη Ντονά, με το περίφημο βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος στο Διαδίκτυο, έγινε η αιτία για να ενωθεί ο χώρος του αθλητισμού, ακόμα και Παναθηναϊκοί με Ολυμπιακούς (!), και άπαντες να αντιληφθούν πως «βράζουν στο ίδιο καζάνι».

Η περίφημη ατάκα μπροστά στην κάμερα «βλάκας είμαι που δεν έχω να φάω;» και η ανταπόκριση από «βολεϊκούς» και όχι μόνο κατέδειξε την κατάσταση που επικρατεί στον επαγγελματικό αθλητισμό και την τραγωδία που ζουν αθλητές τους οποίους θέλουν να τους «βαφτίζουν» επαγγελματίες...

Μόνο όπλο η υπομονή

Ο Στάθης Ντονάς, το σύμβολο αυτήν την εποχή των αθλητών που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, παραμένει απλήρωτος από το καλοκαίρι του 2010, με εξαίρεση κάποια έναντι που έχει εισπράξει μέσα στη φετινή περίοδο!

Και βεβαίως δεν είναι ο μόνος, καθώς το 90% των αθλητών του βόλεϊ βρίσκεται στην ίδια μοίρα και μάταια περιμένει λύσεις από τους διοικούντες το άθλημα.

«Βρείτε μου έναν αθλητή που δεν του χρωστάτε... Ας είναι Ελληνας, ας είναι ξένος», είπε στο περίφημο βίντεο ο Ντονάς, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρο, όταν ο τελευταίος τον έστειλε στον αθλητικό δικαστή προκειμένου να απολογηθεί για τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα για την οικονομική κατάσταση στο επαγγελματικό βόλεϊ...

Ο Ντονάς αποφεύγει προς το παρόν να επανέλθει στο θέμα, αλλά δεν αποκλείεται να το πράξει στο μέλλον με νέο βίντεο, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, από τη στιγμή μάλιστα που θεωρεί πως τα όσα είχε πει μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα δεν ήταν ντροπιαστικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά και αντικατοπτρίζουν απόλυτα την εικόνα στο χώρο του αθλητισμού.

Στην Α1 βόλεϊ, ο Απόλλων Καλαμαριάς αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου, «βυθισμένος» στα οικονομικά προβλήματα, ενώ ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, δεν μπορεί να πάρει από την παλιά του έδρα, το κλειστό της Γλυφάδας, τα όργανα γυμναστικής και τα πλυντήρια όπου πλένονταν τα ρούχα των αθλητών, καθώς αυτά κρατούνται ως... ενέχυρο από τη διοίκηση του γηπέδου, μέχρι να εξοφληθεί το ποσό των 25.000 ευρώ που οφείλεται από την περσινή χρήση!

Μπάσκετ

Εξαίρεση στον κανόνα όσοι πληρώνονται

Η κατάσταση στο μπάσκετ πλησιάζει, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στα όρια της εξαθλίωσης... Το 80% των ομάδων της Α1 δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, ούτε καν τις εισφορές τους προς το ΙΚΑ... Με εξαίρεση τις «μεγάλες» ομάδες (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και κάποιες ακόμη που το... παλεύουν, οι περισσότερες ΚΑΕ έχουν καταβάλει έναν μισθό ή έναντι μισθού από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα!

«Σε καθημερινή βάση τα τηλέφωνα του συνδέσμου "σπάνε" από συναθλητές που προσπαθούν να βρουν λύση. Το νομικό επιτελείο του ΠΣΑΚ είναι διαρκώς επί ποδός και προσπαθεί να δίνει απαντήσεις στο πώς οι παίκτες θα διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Μανώλος Παπαμακάριος (πάνω).

«Σε ελάχιστο χρόνο από σήμερα θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης για τους περισσότερους παίκτες στην Α1. Εχουμε φτάσει στο σημείο να υπογράφουν οι αθλητές 8μηνα αντί 10μηνα συμβόλαια και προς το παρόν έχουν εισπράξει ένα μηνιάτικο ή κάτι λιγότερο!», συνεχίζει ο διεθνής γκαρντ που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Ισπανία και αγωνίζεται για τη Λαγκούν Αρο.

Ο ίδιος πληροφορήθηκε μέσω ίντερνετ ότι οι παίκτες του Περιστερίου έχασαν τα αυτοκίνητά τους, επειδή η ΚΑΕ δεν είχε χρήματα για να πληρώσει την εταιρεία ενοικιάσεων (!), ενώ μαθαίνει καθημερινά τις δυσκολίες που συναντούν ομάδες, όπως για παράδειγμα στο Μαρούσι, που δεν είχε καν... τέιπ για να δέσουν τα πόδια τους οι παίχτες στον εκτός έδρας αγώνα με τον Ικαρο στη Γλυφάδα...

«Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι αθλητές επικοινωνούν με τον ΠΣΑΚ για νομικές συμβουλές, αλλά δεν αποκλείω στο άμεσο μέλλον να χτυπάνε τα τηλέφωνα και για οικονομική βοήθεια», συνέχισε ο Παπαμακάριος, που βεβαίως... μελαγχολεί όταν του ζητούν να κάνει σύγκριση με το ισπανικό πρωτάθλημα: «Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα... Στις 25 κάθε μήνα τα λεφτά είναι στους λογαριασμούς μας, δεν ρωτάμε καν αν πληρωθήκαμε. Υπάρχουν κι εδώ μικροπροβλήματα, αλλά είναι η εξαίρεση και όχι ο κάνόνας, όπως στην Ελλάδα».ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου