Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΟliPoint:Το πρώτο εμπορικό site για το ελληνικό ελαιόλαδο

Picture 0 for ΟliPoint:Το πρώτο εμπορικό site για το ελληνικό ελαιόλαδο

της Άννης Καρολίδου
 
Το OliPoint είναι η πρώτη και μέχρι σήμερα η μόνη σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, για την αξιοποίηση του ελαιολάδου, του πράσινου χρυσού της ελληνικής γης και, τη δημιουργία εισοδήματος για τον Έλληνα γεωργό...
 
«Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί εισόδημα για τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό στη βάση μίας επιχειρηματικής λογικής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΤΕ, ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός απολαμβάνει 0,01ευρώ/κιλό και αυτό από επιδοτήσεις, όταν ο Ισπανός εξασφαλίζει 0,06ευρώ/ κιλό από εμπορικό όφελος και, ο Ιταλός, 0,16 ευρώ/κιλό, που επιτυγχάνει με το δυναμικό branding και μάρκετινγκ», τονίζει ο διαχειριστής του OliPoint, γεωπόνος Γιάννης Μανίκης, που προσθέτει «Ο ελαιοπαραγωγός έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του. Η τιμή παραγωγού έφτασε κοντά στα 2ευρώ/κιλό, από 4ευρώ/κιλό πριν μερικά χρόνια».
 
Το OliPoint, μονοθεματικό και μονοτοπωνυμικό site,  δημιουργήθηκε από την ομόρρυθμη ISONET με έδρα τη Σπάρτη και υποκατάστημα στα Ιωάννινα. Το site συνεργάζεται αποκλειστικά με παραγωγούς της Λακωνίας, μεμονωμένους και σε ομάδες, που εφαρμόζουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης και ακολουθούν τα πρότυπα πιστοποίησης AGRO2.1 & 2.2 (Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην γεωργική παραγωγή) και ΙSO22000: 2005 (Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων). 
 
Στόχος είναι η απευθείας σύνδεση παραγωγών με καταναλωτές σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, με τους παραγωγούς να δημιουργούν τη δική τους αγορά. Η ομάδα του OliPoint είναι σε συζητήσεις με τεχνοκράτες στο Μόναχο, που πρόκειται να ιδρύσουν εταιρεία η οποία, μέσω του γερμανικού OliPoint θα κάνει δυνατή την εμπορική διάθεση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΓΕ Λακωνίας, στη Γερμανία.  Επίσης, στο επόμενο διάστημα, πρόκειται να ανεβεί στο Διαδίκτυο η αντίστοιχη σελίδα για το βιολογικό ελαιόλαδο, το Bio OliPoint.
 
Σημειώνεται ότι στη Λακωνία παράχθηκαν φέτος 25.000 τόνοι ελαιολάδου, σε 147 αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία και από 29.000 επιδοτούμενους ελαιοπαραγωγούς. Το βιολογικό ελαιόλαδο που παράγεται στο νομό, με στοιχεία 2010, είναι περίπου 6.000 τόνοι, με ανοδική τάση. Η τυποποιημένη, επώνυμη διάθεση λακωνικού ελαιολάδου δεν ξεπερνάει τις 2.000 τόνους. 
 
«Είναι θέμα καθαρά επιχειρηματικής ανεπάρκειας που από τις 360.000-370.000 τόνους της ελληνικής παραγωγής, οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου δεν ξεπερνούν τις 40.000 τόνους»
 
Καταλήγοντας ο κ. Μανίκης τονίζει ότι το παράδειγμα του OliPoint μπορεί να ακολουθηθεί και για άλλα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά γεωργικά προϊόντα, με πρώτα και καλύτερα τα όσπρια, που μπορούν με μεγάλη ευκολία να διακινηθούν εμπορικά.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου