Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ: Συνελήφθη ο ιδρυτής της PIP

Ο ιδρυτής της εταιρείας επικίνδυνων εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP) Ζαν-Κλοντ Μας, συνελήφθη σήμερα το πρωί στην περιοχή Βαρ της Νότιας Γαλλίας και κρατείται, καθώς χιλιάδες γυναίκες από διάφορες χώρες έχουν κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας του.
«Ο Ζαν-Κλοντ Μας συνελήφθη στην κατοικία της συντρόφου του στο Σι-Φουρ και ετέθη υπό .....κράτηση», δήλωσε αστυνομική  πηγή. 
Εναντίον του Μας έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Ενα συμπλήρωμα για καύσιμα συμπεριλαμβανόταν στη γέλη των ελαττωματικών εμφυτευμάτων στήθους της PIP, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο ενός υγειονομικού σκανδάλου που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Τα εν λόγω εμφυτεύματα φέρεται ότι περιείχαν ένα μείγμα προϊόντων που είχαν παραγγελθεί από μεγάλους ομίλους βιομηχανικών χημικών και ουδέποτε είχαν ελεγχθεί κλινικά, όσον αφορά το κατά πόσον είναι ασφαλή για τον οργανισμό.

Ανάμεσά τους ήταν ένα συμπλήρωμα για καύσιμα, το baysilone, καθώς και το silopren και το rhodorsil, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία του καουτσούκ.

Η γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese έκλεισε τον περασμένο χρόνο, έως τότε όμως τα εμφυτεύματα είχαν τοποθετηθεί σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε Γαλλία, Βρετανία και αλλού, ενώ πολλές είχαν προχωρήσει στην αφαίρεσή τους λόγω της ασυνήθιστα υψηλής συχνότητας ρήξης και διαρροής.

Πριν από μερικές εβδομάδες, τα εμφυτεύματα συσχετίσθηκαν από το γαλλικό υπουργείο Υγείας με μερικά κρούσματα καρκίνου του μαστού.

Το σκάνδαλο απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι η ΡΙΡ έκανε εξαγωγές των επικίνδυνων εμφυτευμάτων σε τουλάχιστον 65 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου