
Τα..."χώνουν" πάλι στις αγαπημένες τους ιδιωτικές τράπεζες...Κόβουν απο το λαό και τα δίνουν στους τραπεζικούς τοκογλύφους που "ρουφούν" το αίμα πολιτών και κρατών....Το ερώτημα που ζητά απάντηση είναι γιατί πάντα σώζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ονομάζονται "τράπεζες" και δεν σώζουν άλλες ιδιωτικές μεγάλες επιχειρήσεις της παραγωγής ώστε να εξασφαλίσουν και τις θέσεις εργασίας;;;;; Η απάντηση είναι γνωστή και απλή....Γιατί οι τραπεζίτες είναι τα αγαπημένα παιδιά τους...Τώρα, ποιά είναι η "συγγενική" σχέση τους με τους τραπεζίτες είναι ένα άλλο ερώτημα...Γιατί φαίνεται οτι οι "συγγενικοί δεσμοί" μ' αυτούς πρέπει να είναι πολύ ισχυροί.....Πολιτικοί, κυβερνήσεις και ιδιώτες τραπεζίτες....χέρι-χέρι...για ....μεγάλα κέρδη....
Την Τρίτη του Πάσχα «κλειδώνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, έπειτα από μία .......
κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει εγκρίνει την αποστολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ειδικών ομολόγων αξίας 25 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 48 δισ. ευρώ). Με αυτά τα ειδικά ομόλογα θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς
Την Τρίτη του Πάσχα «κλειδώνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, έπειτα από μία κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, σε Υπουργικό Συμβούλιο θα ληφθεί μέρος αυτών των αποφάσεων. Μετά τις εκλογές, με νόμο στη Βουλή θα περάσουν οι φορολογικές ρυθμίσεις εφόσον αποφασιστούν, αλλά και η ενδεχομένη αλλαγή που αφορά το ύψος των κεφαλαίων που θα βάλουν οι ιδιώτες μέτοχοι στις Αυξήσεις Κεφαλαίου.
Την επόμενη Τρίτη θα λάβει, υπό τη μορφή ειδικών ομολόγων του EFSF, και τα πρώτα 25 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 48 δισ. ευρώ) το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με αυτά τα ειδικά ομόλογα του EFSF, και όχι με μετρητά, θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ομόλογα του EFSF που θα λάβουν σε μεταγενέστερο χρόνο οι τράπεζες θα έχουν την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού ταμείου (ΑΑ+) και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ και την ΤτΕ.
Με τις αποφάσεις που ήδη ελήφθησαν την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και με αυτές που έπονται, λένε πληροφορίες, δημιουργείται ένα πλέγμα από την τρόικα και την κυβέρνηση, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή υφιστάμενων και νέων μετόχων των τραπεζών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τις αγορές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, γίνεται πιο ρεαλιστική η αποπληρωμή των κεφαλαίων που θα δανειστούν από το ΤΧΣ οι τράπεζες, ανακουφίζοντας από επιπλέον βάρη τους φορολογούμενους πολίτες, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές. Σταδιακά, με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και στο τραπεζικό της σύστημα, θα μπορούσαν να επιστρέψουν και οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό και τα «σεντούκια», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της τραπεζικής αγοράς.
100% της αξίας
Οι πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης Τετάρτης μειώνουν κατά περίπου 10 δισ. ευρώ τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ιδιωτικών τραπεζών, που προέκυψαν από το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) και από τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock που αφορούσε την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα εγγράψουν στις οικονομικές τους καταστάσεις το 100% της αξίας των νέων ελληνικών ομολόγων που έλαβαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.
Το ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κατά την επανακεφαλαιοποίηση ειδικά μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια ονόματι CοCοs (Contingent Convertibles). Το CοCοs είναι ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ανάγκης νέων κύριων εποπτικών κεφαλαίων και να παράσχει ασφαλιστική δικλίδα.
Τα φορολογικά κίνητρα που έχουν ζητήσει οι τράπεζες για να μπορέσουν να αντισταθμίσουν μέρος των ζημιών που προέκυψαν από το PSI+ αφορούν τον «αναβαλλόμενο φόρο», από τον οποίο, εάν εφαρμοστεί, θα μειωθούν κατά περίπου άλλα 6 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν για να επανακεφαλαιοποιηθούν.
Η επανακεφαλαιοποίηση είναι, όμως, μόνο η αρχή... Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο για την αναδιάρθρωση των πιστωτικών ιδρυμάτων τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το οικονομικό περιβάλλον είναι δύσβατο και η πολιτική ρευστότητα δημιουργεί απρόβλεπτες συνθήκες.
Για να καταστεί εφικτή η επαναγορά των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να διατηρηθεί ο έλεγχος από τους υπάρχοντες μετόχους, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους, έχοντας απέναντί τους έναν ακαταμάχητο εχθρό, την παρατεταμένη ύφεση. Το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον συντελεί στη διαρκή αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων και στη μειωμένη ζήτηση για δάνεια.
Οι τράπεζες θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά τις δομές τους στο σκέλος των εσόδων και των εξόδων. Θα πρέπει να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους με απολύσεις και μειώσεις μισθών, να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια, να πουλήσουν δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών, αλλά και θυγατρικές του εξωτερικού προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.
Κλειδώνει την Τρίτη
Η αγωνία των τραπεζιτών παραμένει αμείωτη μέχρι την επόμενη Τρίτη που θα συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι της επανακεφαλαιοποίησης. Οι αποφάσεις αυτές σχετίζονται με την τιμή που θα γίνουν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, την τιμή επαναγοράς (έπειτα από 5 έτη) των μετοχών που θα κατέχει το ΤΧΣ, το ποσοστό των δικαιωμάτων εξαγοράς των μετόχων επί του συνόλου των μετοχών που θα κατέχει το εγχώριο ταμείο, την απόδοση των κεφαλαίων που θα λάβουν κ.λπ.
Οι ενδεχόμενες πολιτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές ρυθμίσεις και η ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου που σήμερα είναι στο 10%, θα πρέπει να γίνουν με νόμο και να ψηφιστούν στη Βουλή, οπότε και η υλοποίησή τους αναβάλλεται για μετά τις εκλογές.
Το θέμα επείγει Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαδήμο, «πολλά θέματα δεν μπορούν να περιμένουν την αντιμετώπισή τους μετά τις εκλογές. Στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως η διαμόρφωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου