Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Apple: «Όργιο» διεθνούς φοροαποφυγής δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σε δύσκολη θέση θα βρεθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, όταν θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει στα μέλη του Κογκρέσου γιατί η εταιρεία-γίγαντας αποφεύγει να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους, χρησιμοποιώντας θυγατρικές εταιρείες στην Ιρλανδία ή αλλού, που δεν είναι καταγεγραμμένες στις...... φορολογικές αρχές καμίας χώρας.



Σε μια έκθεση 40 σελίδων, η μόνιμη υποεπιτροπή της Γερουσίας για έρευνες στην οποία θα παρουσιαστεί ο Τιμ Κουκ, περιγράφει αναλυτικά τη διεθνή φορολογική διάρθρωση της Apple. «Η Apple αναζητούσε το Άγιο Δισκοπότηρο της φοροαποφυγής. Δημιούργησε εξωχώριες εταιρείες που κατείχαν δεκάδες δισ. δολαρίων, ενώ υποστήριζε ότι δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι σε καμία χώρα», δήλωσε ο Γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής και θα διευθύνει την εξέταση.

Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι με τη χρήση «παραθύρων» της νομοθεσίας για τη φορολογία των κερδών της διεθνώς, η Apple εξοικονόμησε την τελευταία 4ετία τον φόρο που θα πλήρωνε στην Αμερική για κέρδη 44 δισ. δολαρίων, τα οποία θα θεωρούνταν διαφορετικά «φορολογητέο εξωχώριο εισόδημα». Ωστόσο, η Επιτροπή σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πως η Apple έκανε κάτι παράνομο για να ελαχιστοποιήσει τη φορολογία της. «Πρόκειται για τον ορισμό ενός φορολογικού 'παραθύρου', που τεχνικά μπορεί να είναι συμβατό με το νόμο, αλλά παραβιάζει το πνεύμα του», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.

Το επιτελείο της Επιτροπής ανέφερε ότι τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα περιλαμβάνουν τη χρήση των μη φορολογικών κατοίκων - θυγατρικών της Apple στην Ιρλανδία, στις οποίες διοχετεύονταν τα κέρδη της επιχείρησης σε διεθνές επίπεδο. Μία από αυτές τις θυγατρικές, η Apple Sales International (ASI) δεν πλήρωσε καθόλου φόρους για πωλήσεις 74 δισ. δολαρίων από το 2009 έως το 2012. Το 2011, η εταιρεία πλήρωσε φόρο 10 εκατ. δολαρίων για κέρδη ύψους 22 δισ. δολαρίων, δηλαδή με φορολογικό συντελεστή 0,05%, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Μία άλλη θυγατρική, η Apple Operations International (AOI) που δεν εμφανιζόταν πουθενά ως φορολογικός κάτοικος, δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε καμία χώρα την τελευταία πενταετία, παρά τα εισοδήματά της ύψους 30 δισ. δολαρίων που διαπίστωσε η Επιτροπή την περίοδο 2009-2012. Η AOI ιδρύθηκε το 1980 και το διοικητικό συμβούλιό της συνεδριάζει στις ΗΠΑ, αλλά χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία εργαζομένων. «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν γνωρίζουμε κανέναν που να έχει δει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. Λιβάιν.

Επιπλέον, οι εξεταστές βρήκαν ότι η Apple συνήψε μία ειδική συμφωνία με την Ιρλανδία για να εφαρμόσει ένα φορολογικό συντελεστή μικρότερο από 2% σε όλα τα φορολογητέα στη χώρα κέρδη της, ο οποίος είναι πολύ χαμηλότερο από το φορολογικό συντελεστή 12% που επιβάλει η Ιρλανδία για τις επιχειρήσεις.

Η Apple, από τη μεριά της, αρνείται ότι χρησιμοποίησε «φορολογικά τεχνάσματα» για να μειώσει τις πληρωμές φόρων και υποστηρίζει ότι είναι η εταιρεία με τις υψηλότερες πληρωμές εταιρικών φόρων στις ΗΠΑ, καθώς και ότι δεν επιχείρησε να μειώσει τους φόρους της μέσω της AOI. Παρόλο που η Apple επικαλείται τη συνέπειά της με την αμερικανική νομοθεσία, τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου σημειώνουν εμφατικά ότιη εταιρεία δεν ήταν συνεργάσιμη κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους.

Διαβάστε επίσης:

Μυστηριώδεις αυτοκτονίες σε εργοστάσιο συναρμολόγησης για την Apple

Apple: 145 δισ. καταθέσεις σε offshore!

Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/309552/apple-orgio-diethnoys-foroapofygis-disekatommyrion-dolarion#ixzz2TxXqBaOz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου