Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Υπέρ της απεργίας ψήφισαν οι καθηγητές

(Φωτογραφία Αρχείου: Ορέστης Σεφέρογλου)Σε ισχύ η επιστράτευση των καθηγητών

Από τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έχει τεθεί σε ισχύ η επιστράτευση των καθηγητών. Συνεδριάζουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) οι οποίοι θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη την Τρίτη επί της εισήγησης της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ) για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τη συμπόρευσή της με......
την όποια απόφαση της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία. Οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντως -που αρχίζουν την Παρασκευή με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας- θα διεξαχθούν κανονικά λόγω της επιστράτευσης.
(Φωτογραφία Αρχείου: Ορέστης Σεφέρογλου) Τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας των καθηγητών ανακοινώνουν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών μετά τη χθεσινή ψηφοφορία επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η διαδικασία θα διεξαχθεί ομαλά.
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση, το Δ.Σ της ΔΟΕ αποφάσισε να συμπορευτεί με την ΟΛΜΕ σε όποια κινητοποίηση αποφασίσει. "Η επιστράτευση των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ένα ακόμη δείγμα αυταρχισμού, μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια" αναφέρεται στην ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η ΔΟΕ "μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και, προσωρινά, δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που, σε κάθε περίπτωση, την αφορά".
Μαζική συμμετοχή στις ΕΛΜΕ
Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ, η συντριπτική πλειονότητα των ΕΛΜΕ τάχθηκε υπέρ της απεργίας ενώ εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση των καθηγητών (με ελάχιστο όριο συμμετοχής το 30%). Τα αμφιθέατρα γέμισαν, δίνοντας την απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση με μια πρωτοφανή συσπείρωση. Οι ψηφοφορίες σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας και σε νησιά συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.
Από τις συνολικά 86 ΕΛΜΕ, υπέρ της απεργίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη στάση που θα ακολουθήσουν, έχουν ταχθεί οι: Β΄και Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, η ΕΛΜΕ Καλλιθέας - Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, οι Γ', Δ',  Στ' και Ε΄Αθήνας, η Ε΄Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Σιβιτανιδείου και από την περιφέρεια οι ΕΛΜΕ Ρόδου, Χίου, Λέσβο, Ικαρίας - Φούρνων, Ροδόπης, Α' Δωδεκανήσου,  Α΄Έβρου, Πάρου – Αντιπάρου, Θεσπρωτίας, Χανίων και Ηλείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσοστά είναι συντριπτικά, αγγίζοντας και το 95% υπέρ της απεργίας. Κατά της απεργίας τις ημέρες των εξετάσεων και κατά της επιστράτευσης τάχθηκαν οι καθηγητές του Ηρακλείου.
Ένταση επικράτησε στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χίου, όταν αστυνομικός του Α.Τ. Χίου πήγε στο χώρο της συνέλευσης για να επιδώσει τα φύλλα πορείας στους επιστρατευμένους καθηγητές.  Διακόπηκε η συνέλευση για λίγη ώρα, καθώς θεωρήθηκε απαράδεκτη ενέργεια να επιδοθεί φύλλο επιστράτευσης σε συνέλευση συνδικαλιστών.
Τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ συνδικαλιστών ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης κατηγόρησε το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων ότι προσέφερε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση με την απόφασή του να μην κηρύξει απεργία την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, όπως είχαν ζητήσει οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών αλλά και των δασκάλων σε ένδειξη συμπαράστασης. "Η άρνηση της ΑΔΕΔΥ αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=363558

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου