Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αδειάζει τη Λαγκάρντ η γαλλική κυβέρνηση. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΝ «ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ» ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Αδειάζει τη Λαγκάρντ η γαλλική κυβέρνηση
Διαφορετικές απόψεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ξεκινήσει επισήμως έρευνα εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο του οικονομικού σκανδάλου «Ταπί», εκφράζουν από τη μια η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και από την άλλη, στελέχη του ΔΝΤ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος θεωρεί αναπόφευκτη την παραίτηση της Λαγκάρντ από την κεφαλή του Ταμείου, κάτι που δεν φαίνεται να .......
συμμερίζεται - έστω και ανεπισήμως- το ΔΝΤ.Την άποψη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει «χωρίς αμφιβολία» να παραιτηθεί από το ΔΝΤ σε περίπτωση που τις απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες για την «υπόθεση Ταπί», εξέφρασε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα BFMTN και RMC.
«Αυτό (το θέμα) θα το ρυθμίσει το ΔΝΤ», διευκρίνισε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας:
«Η κ. Λαγκάρντ δεν είναι μέλος της κυβέρνησης. Εάν ήταν, θα εφαρμόζαμε πολύ σαφείς κανόνες. Αντικειμενικά, γνωρίζοντας το ΔΝΤ και τη λειτουργία αυτού του είδους των θεσμών, τείνω να θεωρήσω ότι, εάν απαγγέλλονταν κατηγορίες εναντίον της, αναμφίβολα, θα της ζητούσαν να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της. Αλλά δεν θα το πω εγώ αυτό. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.
Οταν ερωτήθηκε μήπως πρέπει η γαλλική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για την προστασία της διευθύντριας του ΔΝΤ, απάντησε: «Για ποιον λόγο;» και σύμπληρωσε:
«Έχετε δει την κυβέρνηση στην οποία ανήκω, επί τω έργω, σε θέματα δικαστικών υποθέσεων. Δεν ανακατευόμαστε, αφήνουμε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης μόνο αν προκύψει ότι η διαιτησία στην διαβόητη υπόθεση με τον επιχειρηματία Μπ. Ταπί, έγινε υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε απάτη, οπότε το κράτος οφείλει να υπερασπίσει τα συμφέροντά του.
Από την άλλη, πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κώλυμα και ότι η Λαγκάρντ θα μπορούσε να συνεχίσει να εξασκεί τα καθήκοντά της στην κεφαλή του Ταμείου, ακόμη και αν ξεκινήσει επίσημη έρευνα εναντίον της.
«Απλώς θα έπρεπε να μεταβαίνει στο Παρίσι που και που για να απαντά σε ερωτήσεις. Καθώς ήδη ταξιδεύει πολύ και περνά συχνά από την Ευρώπη, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα» δηλώνει στέλεχος του ΔΝΤ το οποίο επικαλείται η Figaro, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν κατά την διάρκεια της έρευνας, μέσα στους επόμενους μήνες, υποχρεωθεί να παρουσιαστεί σε δικαστήριο, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς «πιο πολύπλοκα» όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου που θα έπρεπε να διαθέσει η Λαγκάρντ.
Άλλωστε όταν η Γαλλίδα πολιτικός αναδείχθηκε στην κεφαλή του ΔΝΤ, τον Ιούλιο του 2011, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, γνώριζε ότι η υπόθεση Ταπί θα αποτελούσε «αγκάθι», αλλά αυτό δεν φάνηκε να στέκεται εμπόδιο.
Η ίδια η Λαγκάρντ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, είχε υποστηρίξει: «Από το 2011 γνώριζα ότι θα με καλούσε σε ακρόαση η επιτροπή έρευνας…είμαι ευτυχής που επιστρέφω στο Παρίσι για μερικές μέρες, ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει την συγκέντρωσή μου, την προσοχή και τον ενθουσιασμό μου για την δουλειά που κάνω».
Το σκάνδαλο Ταπί
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσιάσθηκε σήμερα ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το γαλλικό κράτος επέλεξε να προσφύγει σε ιδιωτική διαιτησία στην υπόθεση Μπερνάρ Ταπί, σε μία ακροαματική διαδικασία που είναι πιθανόν να καταλήξει είτε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον της, είτε στην ένταξή της στο καθεστώς του ειδικού μάρτυρα.
Η κατάθεσή της είναι πιθανόν να συνεχισθεί και την αυριανή ημέρα, δήλωσε ο δικηγόρος της Ιβ Ρεπικέ.
Το ειδικό δικαστήριο προσάπτει στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι προσέφυγε σε ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, ενώ επρόκειτο για διαφορά ανάμεσα στο γαλλικό δημόσιο και τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η διαιτητική διαδικασία επέτρεψε στον Μπερνάρ Ταπί να καρπωθεί 400 εκατομμύρια ευρώ με τη διευθέτηση της διαφοράς του με την κρατική τράπεζα Credit Lyonnais το 2008, σχετικά με την μεταπώληση από αυτήν της Adidas.
Η απαγγελία κατηγοριών εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ θα έπληττε την διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία διαδέχθηκε τον συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν ο τελευταίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του για βιασμό της καμαριέρας Ναφισάτου Ντιαλό, στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης.
Ωστόσο, στην περίπτωση της Κριστίν Λαγκάρντ, η υπόθεση αφορά τα πεπραγμένα της ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και όχι ως επικεφαλής του Ταμείου, και κατά συνέπεια, από νομικής πλευράς, δεν θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση απαγγελίας κατηγοριών για συνέργεια σε απιστία και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, ο χειρισμός βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των μεγάλων χωρών- μελών του ΔΝΤ και ειδικότερα των ΗΠΑ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63832411

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου