Οι εταιρίες με έδρα την Ιρλανδία, πήραν αναπάντεχα το προβάδισμα στη μη-τραπεζική χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για το 2012. Προφανώς, η ροή των δανείων συνολικής αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την......
Ιρλανδία, μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση, εξασφαλίστηκε από την αλλαγή των σχημάτων εταιρικής χρηματοδότησης των ρωσικών εταιρειών χόλντινγκ μέσω της Μεγάλης Βρετανίας.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ρωσίας με τίτλο «Η διαμόρφωση του εξωτερικού χρέους των μη τραπεζικών εταιρειών της Ρωσίας για το έτος 2012», που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2013, περιέχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τις μεταβολές στα σχήματα της μη-τραπεζικής χρηματοδότησης από μεγάλες επιχειρήσεις, ανά χώρα προέλευσης. Οι εταιρείες, με έδρα την Ιρλανδία, παρείχαν το 2012 σε ρωσικές εταιρίες και σε νοικοκυριά, δάνεια ύψους 12,4 δισ. δολαρίων. Έτσι, η Ιρλανδία, έτσι έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα του μη-χρηματοπιστωτικού τομέα στη Ρωσία (συμπεριλαμβανομένων και των συναλλαγών για άμεσες επενδύσεις). Ο όγκος της αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων ανήλθε σε 3,6 δισ. δολάρια. Η χώρα, που από το 2009 λόγω της πτώχευσης ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της, λαμβάνει βοήθεια από την ΕΕ, όπως και η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος, είχε ισοζύγιο συναλλαγών (παροχής και αποπληρωμής δανείων) προς τις εταιρείες με έδρα στη Ρωσία, της τάξης των 8,8 δισ. Δολαρίων.
Βρετανία, Κύπρος
Το ποσό αυτό, είναι κατά πολύ υψηλότερο από τις τρεις κύριες χώρες που χρηματοδοτούν τις ρωσικές εταιρείες. Η Μεγάλη Βρετανία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο είχαν θετικό ισοζύγιο συναλλαγών από 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστη. Σημειώνεται, ότι η Ιρλανδία από το 2009, είναι μία από τις χώρες στις οποίες οι ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες κινούνται δραστήρια μέσω σύνθετων σχημάτων κίνησης των κεφαλαίων από και προς τη Ρωσία. Το 2007, οι ιρλανδικές δομές είχαν δανείσει σε ρωσικές επιχειρήσεις 5,5 δισ. δολάρια, το 2008 – 4,8 δισ. και το 2011 (μετά από μια περίοδο οριακά ισοσκελισμένου ισοζυγίου δανειοδότησης – αποπληρωμής για την περίοδο 2009-2010), το ποσό ανήλθε σε 7,9 δισ. δολάρια. Η Ιρλανδία, ξεπερνά σε αυτό τον τομέα σε μέγεθος συναλλαγών, όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές «υπερδυνάμεις», όπως την Ελβετία, την Αυστρία, την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Σκιώδες τραπεζικό σύστημα
Στη Ρωσία, σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες, είναι σχεδόν άγνωστα τα συγκεκριμένα παραδείγματα εταιρικών σχημάτων. Οι λιγοστές γνωστές ρωσικές δομές που λειτουργούν (όπως επενδυτές συνδεδεμένοι με την «Russian Technologies» στον τομέα της φαρμακευτικής, αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν τον στόλο τους με συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής) δεν αρκούν για να εξηγηθεί το φαινόμενο. Ίσως αυτό είναι συνέπεια των αλλαγών στα σχήματα της κίνησης κεφαλαίου της Ρωσίας μέσω της Μεγάλης Βρετανίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της «γηραιάς Αλβιόνας», είναι στενά συνδεδεμένο με το ιρλανδικό. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, απεικονίζει την έκταση της συμμετοχής της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα του «σκιώδους τραπεζικού συστήματος», τη ρύθμιση του οποίου συζητάει η Ρωσία στο πλαίσιο της προεδρίας της στη G20.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο kommersant.ru

http://rbth.gr/business/2013/05/20/irlandia_to_neo_rosiko_yperaktio_nisi_22233.html