Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Υγιεινά πρωινά ανά τον κόσμο

Εκτός από τα δημητριακά με γάλα, τα ψωμί με το βούτυρο και το μέλι ή τον σκέτο καφέ, σε διάφορες χώρες του κόσμου, το πρωινό αποτελείται από διάφορες τροφές που προσφέρουν ενέργεια και ωφελούν την υγεία και τη σιλουέτα μας.

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και μερικοί ακόμη τιμούν αυτή την κοινή παραδοχή και δεν....... αρκούνται σε ένα ποτήρι καφέ στο όρθιο. Πέρα όμως από τους Άγγλους που προτιμούν πρωινό με λουκάνικα και τηγανητά αυγά και τους Αμερικανούς που παχαίνουν με pancakes και φυστικοβούτυρο, πρωινό τρώνε όλες οι φυλές του κόσμου και πολλές από αυτές, έχουν μεγαλώσει με πολύ υγιεινό πρωινό.

Εκτός από τα δημητριακά με γάλα, τα ψωμί με το βούτυρο και το μέλι ή τον σκέτο καφέ, δοκιμάστε το επόμενο Σάββατο που θα έχετε λίγο παραπάνω χρόνο μία από τις παρακάτω παραδοσιακές επιλογές από διάφορες χώρες (όπως αναφέρονται στην Huffington Post), που μπορεί να σας αρέσουν και σίγουρα θα σας αδυνατίσουν.

Τουρκία




Το τούρκικο πρωινό που φέρει μεσογειακά στοιχεία, είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, από τα φρέσκα αγγουράκια και τις ντομάτες και μονοακόρεστα λιπαρά, από τις ελιές. Το μονοακόρεστα λιπαρά ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αν δε προσθέσετε και λίγο πρόβιο τυρί και ένα βραστό αυγό, θα έχετε ένα πρωινό πλήρες και πολύ χορταστικό.

Η τούρκικη ονομασία του πρωινού είναι «kahvaltı» που σημαίνει «πριν τον καφέ». Δε γίνεται άλλωστε πρωινό χωρίς τούρκικο καφέ με καϊμάκι και πέντε φουσκάλες.

Ισλανδία

Το «hafragrautur» είναι ο παραδοσιακός ισλανδικός χυλός βρώμης. Παρασκευάζεται, είτε με νερό, είτε με γάλα και συνοδεύεται από φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η βρώμη παρέχει στον οργανισμό μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, που βοηθούν στην διατήρηση της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα, στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και βελτιώνουν την πέψη.

Ακόμα το «lysi» ή αλλιώς μουρουνέλαιο, που αποτελεί κύριο συστατικό του «hafragrautur», είναι σημαντική πηγή Ω-3 λιπαρών και βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη στις βόρειες χώρες που δεν απολαμβάνουν συχνά τον ήλιο, όπως είναι η Ισλανδία, καθώς η βασικότερη πηγή της βιταμίνης D είναι ο ήλιος.

Ιαπωνία




Το παραδοσιακό πρωινό της Ιαπωνίας αποτελείται από την σούπα miso (ζύμη από φασόλια διαλυμένη σε ζωμό Dashi), πίκλες, φύκια, τόφου, ρύζι στον ατμό και ωμό ψάρι. Εξαιτίας των Ω-3 λιπαρών που βρίσκονται στα φύκια και το ψάρι, των φυτικών ινών από τις πίκλες και τα φρέσκα λαχανικά, των πρωτεϊνών από το ψάρι και το τόφου, το γιαπωνέζικο πρωινό είναι και διαιτητικό και πάρα πολύ θρεπτικό.

Μαλαισία

Αρωματικό ρύζι στον ατμό και τηγανιτά ψάρια, προσφέρουν καθημερινά στους Μαλαισιανούς, υδατάνθρακες για ενέργεια, και πρωτεΐνες για αντοχή. Το αρωματικό ρύζι ή αλλιώς Nasi lemak μαγειρεύεται με γάλα καρύδας και φύλλα από το εξωτικό φυτό pandan. Τα δε συνοδευτικά καρυκεύματα, εκτός της νοστιμιάς που δίνουν στο φαγητό, επιταχύνουν και το μεταβολισμό.

Αίγυπτος




Το παραδοσιακό πρωινό των Αιγυπτίων αποτελείται από ένα μπολ γεμάτο φασόλια, ρεβίθια και φακές, ενώ συνοδεύεται από ένα αντίστοιχο μπολ με πίκλες και ρόκα. Το γεύμα πωλείται στις υπαίθριες αγορές της Αιγύπτου και αν το δοκιμάσετε, θα διαπιστώσετε πως τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που περιέχει, θα σας «κρατήσουν» δραστήριους για όλη τη μέρα.

Πακιστάν

Φακές και άγριο ρύζι ή με την επίσημη ονομασία τους «Khichdi», μαγειρεύονται μαζί με μπαχαρικά και σερβίρονται με πίκλες, λαχανικά και ενίοτε γιαούρτι. Και το πακιστανικό πρωινό είναι και αυτό πολύ δυναμωτικό και γεμάτο ενέργεια.

Ρωσία




Οι ρώσικες τηγανίτες ή τα syrniki, εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες αμερικάνικες τηγανίτες (pancakes), έχουν σαν βάση το χαμηλών λιπαρών ανθότυρο, και αν και καμιά φορά τις τηγανίζουν ή συνήθως τις ψήνουν και αποτελούν πρωινό που εύκολα αποτελεί κομμάτι μια υγιεινής διατροφής και δίαιτας. Συνοδεύονται ενίοτε με φρούτα και μέλι για νοστιμιά και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Βραζιλία

Το πρωινό στη Βραζιλία είναι πιο λιτό από των άλλων χωρών, αφού αποτελείται ουσιαστικά από φρεσκοκομμένη παπάγια και καφέ με γάλα. Η παπάγια που είναι άφθονη στη χώρα, προσφέρει στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης A και C, ενώ τη χρησιμότητα του καφέ στο πρωινό την αναγνωρίζουμε όλοι. Συχνά η παπάγια αντικαθιστάται από τον επίσης γευστικό φρέσκο ανανά.



http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/ygieina-proina-ana-ton-kosmo?id=2297656

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου