Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η Δανία στο τιμόνι της Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου

Η Δανία στο τιμόνι της Ε.Ε. από 1ης Ιανουαρίου

Μια χώρα, η Δανία που ναι μεν ανήκει στην Ε.Ε, αλλά δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, προεδρεύει στην Ε.Ε, απο τις αρχές του 2012 και για ένα εξάμηνο. Δηλαδή, μια χώρα που δεν συμμετέχει στην Ο.Ν.Ε, θα παίρνει αποφάσεις για τις χώρες που ανήκουν στην Ο.Ν.Ε.....Αυτό είναι ένα επιπλέον παράδοξο απο όλα όσα συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα......Το τιμόνι της Ε.Ε. αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου η Δανία. Τουλάχιστον τύποις, διότι επί της ουσίας τα κέντρα λήψης αποφάσεων έχουν εδώ και καιρό μετατοπιστεί στο Βερολίνο και το Παρίσι, όπως παραδέχονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές.....

Η Κοπεγχάγη αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε. για τρίτη φορά από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1973, αυτή τη φορά, όμως, τίποτα δεν είναι ίδιο... Διότι μπορεί η τελευταία θητεία της στην προεδρία της Ε.Ε. το 2002 να στέφθηκε με επιτυχία -σε σημείο, μάλιστα, να παίξει ρόλο στη μετέπειτα ανάληψη από τον πρώην πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν της θέσης του γ.γ. του ΝΑΤΟ- οι προκλήσεις που καλείται, όμως, να αντιμετωπίσει η νυν πρωθυπουργός Χέλε Θόρνιγνκ Σμιτ είναι σαφώς περισσότερες και σκληρότερες, εντός και εκτός συνόρων.
Η προεδρεύουσα Δανία δεν αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης, είναι η σκανδιναβική χώρα με τη χειρότερη οικονομική κατάσταση, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι οι τέσσερις ρήτρες εξαίρεσής της από την ευρωπαϊκή συνεργασία (άμυνα, δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις, ενιαίο νόμισμα, ευρωπαϊκή υπηκοότητα) μπορεί να τη θέσουν αυτομάτως στο περιθώριο κρίσιμων συνομιλιών για το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ε.Ε. Η τρέχουσα κρίση χρέους και η βαλλόμενη ενότητα της Ευρωζώνης αποτελούν αναμφίβολα αυτή τη στιγμή την πρώτη προτεραιότητα των Ευρωπαίων.
Γεφυροποιός
Τόσο η Δανία όσο και αρκετοί Ευρωπαίοι, πάντως, σπεύδουν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι η Δανία μπορεί να παίξει ρόλο γεφυροποιού σε κρίσιμες στιγμές, ενώ και η νέα δανική κυβέρνηση αποστέλλει φιλο-ευρωπαϊκά μηνύματα. «Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Θεωρούμε βασική αποστολή της δανικής προεδρίας να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην Ευρωζώνη και των υπολοίπων μελών της Ε.Ε.», διαμηνύει ο Νικολάι Βάμεν, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που -για πρώτη φορά- διόρισε η Θόρνινγκ Σμιτ.
Η Πολωνία -επίσης μη μέλος της Ευρωζώνης- δεν κατάφερε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη θητεία της στο τιμόνι της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η Δανία θα τα καταφέρει; ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου