Αποδόσεις τουλάχιστον 8% ζητούν οι ξένοι για να μπουν στα δημόσια ακίνητα
Οι αγορές της Δύσης προτιμούν ασφαλείς επενδύσεις μακροχρόνιας διάρκειας, και αποδόσεις της τάξης του 8%. Αυτά είναι τα πρώτα μηνύματα, από τις επαφές των συμβούλων της ΚΕΔ με τις διεθνείς αγορές. Ανακρούουν πρύμναν τα διεθνή funds, αλλά και μεμονωμένοι ιδιώτες στο άκουσμα και μόνο της προοπτικής να επενδύσουν στην Ελλάδα......
Η συντηρητική επενδυτική πολιτική, που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, δεν συνάδει με το ασταθές οικονομικό περιβάλλον υποστηρίζουν στελέχη που πλαισιώνουν την κοινοπραξία συμβούλων της ΚΕΔ. Οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι, με συνοπτικές διαδικασίες, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πουλήσει άμεσα, επιλεκτικά, τα πιο εμπορεύσιμα ακίνητα του Δημοσίου.
Στο άκουσμα ότι «θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο», όσον αφορά τον χρόνο μίσθωσης, οι επενδυτές έγιναν πολύ επιφυλακτικοί. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ φαίνεται εξωπραγματικός. Όταν, προ ενός έτους, οι μεσιτικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «ξεκάθαρη πολιτική βούληση» αναφορικά με την ταχύτητα αξιοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου, λίγοι γνώριζαν ότι «ανεκτίμητη» παραμένει η οικονομική αξία της ακίνητης περιουσίας, που έχει αυτό στην κατοχή του.
Υπάρχουν, άλλωστε, και τεχνικά και νομοθετικά θέματα, που εκκρεμούν επί μακρόν. «Ματαιοπονούν όσοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την προσέλευση επενδυτών με πωλήσεις ακινήτων, των οποίων η απόδοση είναι κατώτερη του 8%», λένε οι ίδιοι σύμβουλοι. Το Δημόσιο, μετά από παλινωδίες αρκετών μηνών, ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, προσανατολίζεται στην εφαρμογή σύγχρονων χρηματοδοτικών δομών πώλησης και ταυτόχρονης μίσθωσης (sale & leaseback, sale construct, lease back operating leasing). Η λύση είναι απ’ όλες τις πλευρές επιθυμητή.
Σήμερα ο φορέας του Δημοσίου -ΚΕΔΕΤΑ- ουσιαστικά έχει ρόλο διαχειριστή. Την πολιτική χαράσσουν οι σύμβουλοι, κοινοπραξίες τραπεζών (στις οποίες μετέχουν η Εθνική, η Πειραιώς, το Τ.Τ., η Αγροτική, οι Eurobank - Alpha, η Marfin και η Attica), σε συνεργασία με τις επικεφαλής εταιρείες.
Οι διαγωνισμοί
Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, με επιλεγμένα ακίνητα. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ακίνητα στα οποία στεγάζονται τα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, και άλλα που βρίσκονται σε δεσπόζουσες θέσεις. Βασικό είναι, για τους συμβούλους, το γεγονός ότι οι επενδυτές επιθυμούν διασφάλιση της επένδυσης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιθυμούν σταθερή απόδοση μακρόχρονης διάρκειας. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει σήμερα σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Για παράδειγμα, η Ισπανία σήμερα προσφέρει κρατικά ακίνητα, με εγγυημένη δεκαετή απόδοση, που κυμαίνεται στο 6,5%. Ο προβληματισμός αφορά το Δημόσιο που δεν εγγυάται τον χρόνο μίσθωσης των ακινήτων, γεγονός που δεν διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών. Παρότι είχε δοθεί λίστα με 500 περίπου ακίνητα, για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, με την προοπτική σημαντικών εσόδων θα χρειαστεί διαδικασία «super fast track», για την υλοποίηση των πρώτων αποφάσεων, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες.
Προβληματικό το «Ελληνικό»
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επιφυλακτική είναι η αγορά του real estate, στο άκουσμα της έναρξης του διεθνούς διαγωνισμού για το «Ελληνικό». Η πλειονότητα των επενδυτών, παρά την ελκυστικότητά του, κρίνει το εν λόγω ακίνητο ιδιαίτερα προβληματικό. Αιτία, οι πολλές ενστάσεις που αναμένονται από δήμους και λοιπούς τοπικούς φορείς, γεγονός που θα προκαλέσει εκ νέου καθυστερήσεις. Από την πλευρά του το Δημόσιο επεσήμανε ότι, το έργο, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έως και 10 κατασκευαστικά χρόνια. Η τελική επιλογή τονίστηκε ότι θα γίνει από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Τούρκοι και Ασιάτες οι ενδιαφερόμενοι και τολμηροί...
ΣΥΝΕΠΩΣ, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές, έως και αδιάφορες, στο άκουσμα των νέων ευκαιριών από πλευράς απόδοσης στην Ελλάδα, όπως λένε στελέχη του χώρου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, τον τελευταίο χρόνο, κάνουν την εμφάνισή τους επενδυτές από τη γειτονική Τουρκία και άλλες ασιατικές χώρες (Κίνα, Ινδία, Ντουμπάι), διατεθειμένοι ακόμη και να ρισκάρουν, εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς το φορολογικό πλαίσιο, στα ακίνητα, παραμένει ασαφές.
Έμφαση, ωστόσο, δίνουν στις ξενοδοχειακές μονάδες, και σε τουριστικά ακίνητα σ’ όλη τη χώρα. Σχετικά με επιφυλακτικά σχόλια, ως προς την επεκτατική στρατηγική των Τούρκων, οι εκτιμητές λένε ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιδιώκουν να αναδείξουν τις ευκαιρίες, που παρουσιάζει ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα.
Μάλιστα οι Τούρκοι επιχειρηματίες επικαλούνται και τη δυνατότητα σύμπραξης με την τουρκική τράπεζα «Ziraat Bank». Η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει δηλώσει παρούσα στην επέκταση στην ελληνική αγορά, με ευνοϊκούς όρους. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η τουρκική επιχειρηματική κοινότητα να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, που αφορούν την πώληση ορισμένων ΔΕΚΟ.
Διαχρονική προσπάθεια
Με στόχο την παραγωγική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, έχει προταθεί, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, να αξιοποιηθούν τουριστικά είτε επενδυτικά ακόμη και τα 598 νησιά πλήρους κυριότητας του Δημοσίου. Μόνο που ουδείς γνωρίζει το ακριβές μέγεθος και την αξία της κρατικής περιουσίας. Από το 1990, που άρχισε ανεπιτυχώς να προωθείται ο θεσμός των κτηματικών ομολόγων, έως και το 2011, η έλλειψη στρατηγικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού (αναγκαία προϋπόθεση για τη διαβούλευση με τοπικούς φορείς, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό έργο), είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ευκαιρίες. ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου