Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο «νέος Μέσι» είναι Έλληνας!

του Άλκη Φιτσόπουλου

H Μπαρτσελόνα δεν πανηγυρίζει μόνο για την ομάδα-μοντέλο που παρουσιάζει...
 
Ο «νέος Μέσι» είναι Έλληνας!
 εδώ και δυο τρία χρόνια, κατατροπώνοντας τους αντιπάλους της και κερδίζοντας «κούπες», αλλά και γιατί στο πιο ονομαστό εκκολαπτήριο των top της μπάλας, την περίφημη ακαδημία Masia –Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα κ.λπ.–, βρήκαν κι άλλη κότα με το… χρυσό αβγό. Ελληνικής… προελεύσεως, μάλιστα. Γιώργος Σπανουδάκης. Μπορείτε από τώρα, στα 12 του χρόνια, να τον φωνάζετε και «νέο Μέσι». «Λιονέλ Μέσι». Τον γνωστό. Κι αυτό δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή. Ο Γιώργος Σπανουδάκης, δύο χρόνια τώρα στη Masia, είναι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Αργεντινού ζογκλέρ της μπάλας και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Οι Καταλανοί είναι τόσο εκστασια σμένοι από τον Γιωργάκη, που σκέφτονται να στήσουν –σχεδόν το έχουν πάρει απόφαση δηλαδή– ένα… εργοστάσιο παραγωγής και αξιοποίησης ταλέντων στην Ελλάδα! Να και οι ξένες «επενδύσεις»…
Μήπως θα έπρεπε «να την ψάξουμε» λίγο; «Η Ελλάδα είναι ένα παρθένο μέρος για ανεύρεση ταλέντων», λέει ο υπεύθυνος των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα Αλμπέρτ Μπενάιζες. Που είπε και το άλλο: «Ο Γιώργος δεν είναι ο μοναδικός Έλληνας. Έχουμε κι άλλον. Τον Τζέιμς Ευμορφίδη. Κι αυτός, όπως κι ο Γιώργος, έπαιξε στην Ολλανδία πριν έρθει σε μας».
Ο Γιώργος Σπανουδάκης, ωστόσο, είναι το μεγάλο όνομα στην ακαδημία. «Νέος Μέσι» δεν είναι και λίγο πράγμα. Όμως ο Πεπ Γκουαρδιόλα, προπονητής της Μπαρτσελόνα, που επιβλέπει την πορεία των μικρών –κι αυτός «παιδί της Masia»–, ξέρει ότι για να παίξει κάποιος μπάλα πρέπει να έχει το μυαλό στο κεφάλι. Αλλιώς χάθηκε. Και τι κάνει η Μπαρτσελόνα για να μην... χαθούν; Ό,τι δεν κάνει καμία «ακαδημία» στην Ελλάδα. Τα παιδιά διδάσκονται στη θεωρία τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, παιδεία και αθλητική κουλτούρα! Από εξειδικευμένους επιστήμονες, φυσικά, και από επαγγελματίες προπονητές και όχι από «εμπειρικούς», που τη μια μέρα σταματούν το ποδόσφαιρο και την επομένη χρίζονται «υπεύθυνοι» των ακαδημιών.
Έτσι, λοιπόν, ο νεαρός Σπανουδάκης και ο συνομήλικός του Ευμορφίδης μπαίνουν σε κανονικό πρόγραμμα μελέτης των μαθημάτων τους, κάνουν ξένες γλώσσες και μετά ποδόσφαιρο. Όχι μπάλα. Οι πιτσιρικαρία παίζει μπάλα μόνο στον κήπο! Στο γήπεδο θα μεταφέρουν τις ασκήσεις επί χόρτου, που έκαναν στον πίνακα. Όποιος μπει στη Masia σίγουρα κάτι βγαίνει.
Από τους 510 παίκτες που έχουν περάσει από τη Masia τα τελευταία 31 χρόνια:
• το 10% έχει αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα
• το 9% έχει αγωνιστεί σε ομάδες της Pimera División ή σε άλλες ομάδες Α' Εθνικής του εξωτερικού
• το 27% έχει αγωνιστεί στην Ισπανία, σε ομάδες της Segunda και της Segunda B
• το 19% συνεχίζει να αγωνίζεται σε μικρότερες κατηγορίες
• το 35% είτε έχει αγωνιστεί ερασιτεχνικά στην Tercera División είτε εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο.
Ποιος είναι ο Σπανουδάκης
Ο Σπανουδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 25 Νοεμβρίου 1998 και σε ηλικία έξι ετών οι δικοί του μετακόμισαν στη Γερμανία. Εκεί άρχισε να παίζει και να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες. Μια σεζόν, στην Άιντραχτ του Φάνη Γκέκα και του Γιάννη Αμανατίδη, σημείωσε 132 γκολ! Τα «λαγωνικά» των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης τον εντόπισαν και ακολούθησε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων. Η Τσέλσι τον ήθελε, η Μπενφίκα, η Μπαρτσελόνα και όλη η Γερμανία. Ο νεαρός, συνοδεία του μπαμπά Κώστα και με μια φανέλα του ΠΑΟΚ, πήγε παντού, αλλά επέλεξε το… εργοστάσιο των άσων, τη Masia. Ναι, ΠΑΟΚ είναι ο Γιωργάκης. Οι ειδικοί περί του ποδοσφαίρου τον θεωρούν «νέο Μέσι» κι αυτός, όταν μεγαλώσει, θέλει, λέει, να μοιάσει του… Βιεϊρίνια! Μιλάει σαν μεγάλος άνδρας στο τηλεοπτικό κανάλι της Μπαρτσελόνα, συμπεριφέρεται σαν άνδρας κι ας είναι τόσο μικρός. Μην φανταστείτε, όμως, ότι η Masia εκτός από εκκολαπτήριο είναι και κανένα… κολαστήριο. «Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία πρέπει πρώτα να παίζουν, μετά να προπονούνται και μετά να διαβάζουν τα μαθήματά τους», λέει ο Γκουαρδιόλα. Μεγάλη κουβέντα. Πρέπει πρώτα να παίζουν. Όχι μπάλα κατ’ ανάγκη. Η Masia είναι εφοδιασμένη με κάθε είδους παιχνίδια που γυμνάζουν και το μυαλό, όπως τα ηλεκτρονικά, αλλά και το σώμα.
Στο γήπεδο, για τους αγώνες, ο Γιώργος Σπανουδάκης ζήτησε τη φανέλα με το «10» στην πλάτη. Την ίδια που φορούσε από τα γεννοφάσκια του ο Μέσι στον ίδιο χώρο, στο ίδιο γήπεδο. Οι προπονητές του αδιαφόρησαν, παρόλο που ο Γιωργάκης είναι χαφ «δεκάρι». Του έδωσαν το «11» στην αρχή. Γιατί έπρεπε να κουραστεί περισσότερο για να φορέσει το «10». Πράγματι, ο Σπανουδάκης κουράστηκε πολύ μέχρι οι προπονητές του να του δώσουν τη φανέλα-σύμβολο.
Πριν από μερικά χρόνια, ένα άλλο Ελληνόπουλο, ο Αλέξης Αδραχτάς, είχε πάει στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα πρώτα και μετά της Ρεάλ Μαδρίτης. Τον έπνιξε η νοσταλγία και γύρισε στην αγαπημένη του Μονεμβασιά. Πριν από 15 χρόνια περίπου, ένα ακόμα παιδί, από την Κοζάνη, ο Ανέστης Αναστασιάδης, φοίτησε στη Masia, επέστρεψε στην Ελλάδα, έπαιξε στον ΟΦΗ και σήμερα αγωνίζεται στον Παναιτωλικό. Κι ένα ακόμα Ελληνόπουλο, ο Γιάννης Πεχλιβανόπουλος από την Κομοτηνή, έφυγε αποτυχημένος από τον Παναθηναϊκό και βρήκε καταφύγιο στην Ίντερ...

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 20/1/11 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου