Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα φαρμακεία «τραυμάτισαν» την κυβέρνηση και οδήγησαν τη χώρα σε ακραία πολιτική ρευστότητα








Τα φαρμακεία «τραυμάτισαν» την κυβέρνηση και οδήγησαν τη χώρα σε ακραία πολιτική ρευστότητα
Σε κατάσταση ακραίας πολιτικής ρευστότητας βρίσκεται πλέον η χώρα από το βράδυ της Τρίτης, μετά την καταψήφιση άρθρων του πολυνομοσχεδίου από τους βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, που δεν πέρασε ενδεχομένως να σημαίνει ακόμα και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Παπαδήμου... 


Στο Μαξίμου η είδηση για την κοινοβουλευτική ανταρσία προκάλεσε σοκ, αφού μια από τις βασικές πεποιθήσεις του κ. Παπαδήμου, ότι δηλαδή τα τρία κόμματα θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην κυβέρνηση έπαψε να ισχύει. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα στους αρχηγούς ότι για θέματα που υπάρχει συμφωνία ανάμεσα τους θα πρέπει να υπάρχει και κοινοβουλευτική στήριξη και υποτίθεται, σύμφωνα με το Μαξίμου, ότι είχε αποσπάσει και τη σύμφωνη γνώμη τους. Στην πράξη πάντως αυτό δεν επαληθεύτηκε και παρά την χθεσινή διαρροή του Μαξίμου, ότι η τροπολογία για το ωράριο των φαρμακείων που καταψηφίστηκε θα επανέλθει η ζημιά που έχει γίνει στην κυβέρνηση είναι ήδη πολύ μεγάλη.   

Η «εβδομάδα της κολάσεως» ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για τον κ. Παπαδήμο, στον οποίο η τρόικα έχει θέσει όρο να αποσπάσει τη δέσμευση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του ως τη Σύνοδο Κορυφής ότι οι λεγόμενες προηγούμενες ενέργειες (prior actions)  της νέας δανειακής σύμβασης θα υλοποιηθούν όπως έχουν συμφωνηθεί. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η μείωση των Επικουρικών, η κατάργηση Φορέων και Οργανισμών και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Η μείωση του κατώτατου μισθού και τα εργασιακά δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απαίτηση καθώς η τρόικα δίνει χρόνο στις διαπραγματεύσεις ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Ωστόσο το τελεσίγραφο στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν σαφές: ως τις 13 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποφασιστεί όλα και το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, αλλιώς δεν πρόκειται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. 

Η εξέλιξη στην ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ανατρέπει ήδη τα προαπαιτούμενα και φαίνεται ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θα έχει στις βαλίτσες  του για τις Βρυξέλλες το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το τι επιπλοκές θα έχει αυτό με την τρόικα μένει να φανεί. Πάντως είναι αμφίβολο μετά από αυτήν την κοινοβουλευτική ανταρσία, αν ο κ. Παπαδήμος θα αποσπάσει και την συμφωνία των αρχηγών στα πραπαιτούμενα, σε τηλεφωνικές ή κατ’ ιδίαν επαφές του με τους αρχηγούς. Ωστόσο, ο νέος πονοκέφαλος για το Μαξίμου είναι, ότι ακόμα και αν πουν το ναι οι αρχηγοί, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα τους ακολουθήσουν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Ο Παπαδήμος είναι πια με την πλάτη στον τοίχο, αφού χωρίς τα προααπιτούμενα, θα έχει ένα πολύ δύσκολο ταξίδι στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Και πλεον αισθάνεται και εξαιρετικά ανασφαλής. Ως τώρα θεωρούσαν δεδομένο στο Μαξίμου ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν υπολόγιζαν ότι  δεν μπορούν πιά να βασίζονται ούτε σ’ αυτήν. Αν όμως επιβεβαιωθεί, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις στη βουλή, τότε το μόνο που απομένει στον κ. Παπαδήμο είναι να καταθέσει την εντολή…


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου