Ακονίζουν τα δόντια τους οι δανειστές και ετοιμάζονται να διαμοιράσουν τα ιμάτια της χώρας....Υπόλογοι στην κρίση και τη συνείδηση του λαού θα είναι αυτοί που παρέδωσαν ή θα παραδώσουν τη χώρα στα τρωκτικά της διεθνούς τοκογλυφίας......
Τα hedge funds «χτενίζουν» τα ψιλά γράμματα του σχεδιαζόμενου προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) και ετοιμάζουν σειρά δικαστικών προσφυγών σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οφέλη από την ανταλλαγή.
Για τους περισσότερους κατόχους ελληνικών ομολόγων θα είναι δύσκολο να αποσπάσουν από την Αθήνα μια καλύτερη αποπληρωμή μέσω της δικαστικής οδού, αλλά τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου (hedge funds) που αγοράζουν ομόλογα με πιο φιλικούς για τους επενδυτές όρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας......Το ζήτημα αυτό απασχολεί τόσο έντονα αυτούς που διαπραγματεύονται το PSI που προσπαθούν να κρατήσουν μυστική την τελική του μορφή μέχρι τέλους, ώστε τα hedge funds να μην βρουν κανένα νομικό έρεισμα, δήλωσαν πηγές κοντά στις συζητήσεις.
Οι δικαστικές προσφυγές κατά κρατών αποτελούν προσφιλή τακτική των hedge funds. Κάποια μάλιστα δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν εξόφληση των ομολόγων που είχαν αγοράσει από την Αργεντινή, ενώ έχει περάσει μια 10ετία περίπου από την χρεοκοπία της χώρας.
'Οσο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας άτακτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα, όπου οι ομολογιούχοι θα υποστούν αναγκαστικά ζημίες, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες οι ιδιώτες να προσφύγουν δικαστικά για να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των ομολόγων τους.
Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία για το εθελοντικό κούρεμα του χρέους της πολύ πριν τα μέσα Μαρτίου, οπότε λήγει ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ, και να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
«Αν η οδός που θα ακολουθηθεί δεν είναι εθελοντική, θα υπάρξουν πάρα πολλές νομικές προσφυγές», δήλωσε ο Ροντρίγκο Ολιβάρες - Καμινάλ, με ειδίκευση στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, καθώς και σε θέματα δημοσίου χρέους.
Η Vega Asset Management προειδοποίησε ότι θα προσφύγει δικαστικά κατά της Ελλάδας, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο αποσύρθηκε από την επιτροπή που ηγείται των διαπραγματεύσεων για το PSI λόγω διαφωνιών με το ύψος των ζημιών που θα υφίσταντο οι ιδιώτες ομολογιούχοι.
Δικηγόρος ειδικός στις αναδιαρθρώσεις χρέους αποκάλυψε την Τρίτη ότι hedge funds τον έχουν προσεγγίσει, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να στραφούν νομικά κατά της Ελλάδας, ενώ πολλά είναι και αυτά που έχουν δηλώσει στο Reuters ότι εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, αν η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων γίνει υποχρεωτική.
Τακτικές άμυνας
Σύμφωνα με τον Ολιβάρες - Καμινάλ, τα hedge funds θα μπορούσαν να στραφούν σε διάφορα θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών.
Η τακτική που ακολουθούν τα hedge funds σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι διαφορετική ανά περίπτωση. Αρκετά θα προτιμήσουν να υπάρξει συμφωνία για να μη χρειαστεί να υποβάλουν μηνύσεις, ειδικά εκείνα που θα αποκομίσουν κέρδη από τη διαφορά μεταξύ του ύψους των ζημιών που θα επιβληθούν και την τιμή στην οποία απόκτησαν τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, εάν συναινέσουν τα δύο τρίτα των ομολογιούχων στην ανταλλαγή, η Ελλάδα σχεδιάζει να αναγκάσει και τους υπόλοιπους να συμμετάσχουν. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ορισμένα hedge funds ετοιμάζουν «γραμμές άμυνας» για έναν τέτοιο ενδεχόμενο, αγοράζοντας ομόλογα που διέπονται ήδη από το βρετανικό δίκαιο - η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στα 18,3 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά θα είναι προστατευμένα από οποιεσδήποτε νομοθετικές αλλαγές στην Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο προβλέπουν βέβαια και αυτά ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες αναγκάζουν τις μειοψηφίες να υποκύπτουν στους όρους που επιβάλλει η πλειοψηφία. Για να συμβεί όμως αυτό στο αγγλικό δίκαιο, η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει με το μέρος της τουλάχιστον το 75% των ομολογιούχων - ποσοστό υψηλότερο από αυτό που θα θεσμοθετήσει μάλλον η Ελλάδα στο ελληνικό δίκαιο.
Το αγγλικό δίκαιο προβλέπει ακόμα συγκεκριμένες ρήτρες τις οποίες θα μπορούσαν να επικαλεστούν τα hedge funds, με το επιχείρημα ότι δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης από το ελληνικό Δημόσιο με άλλους πιστωτές, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το αγγλικό δίκαιο περιλαμβάνει ρήτρες ίσης μεταχείρισης (pari passu) που ενισχύει τη θέση των hedge funds έναντι της ΕΚΤ, η οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 45 δισ. ευρώ περίπου.
Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ δε δείχνει πρόθυμη να συμμετάσχει στο κούρεμα των ομολόγων. Εάν όμως η Ελλάδα καταφέρει να επιβάλει στα funds ζημίες, οι κάτοχοι των ομολόγων που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν ότι είναι άδικο να παραμένει στο απυρόβλητο η ΕΚΤ.
Αποκατάσταση του ονόματος
Οι μηνύσεις κατά χρεοκοπημένων κυβερνήσεων συνεχίζουν πάντως να αποτελούν επικίνδυνο παιχνίδι. Επενδυτικά κεφάλαια, όπως η νεοϋορκέζικη Elliott Management και οι συνεργάτες της, που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους τακτικές, έχουν κερδίσει κάποιες δικαστικές μάχες εναντίον της Αργεντινής, αλλά ακόμα διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται.
Η αναδιάρθρωση τους χρέους ήταν επίσης λιγότερο περιπετειώδης για τα hedge funds καθώς η πλειονότητα των ομολόγων τελούσαν υπό το αμερικανικό δίκαιο, περιορίζοντας έτσι την επιρροή της Αργεντινής σε αυτά.
Υπάρχει πάντως η ελπίδα η Αθήνα, που επιθυμεί διακαώς να αποκαταστήσει το όνομά της ως αξιόπιστου εκδότη χρέους, να προτιμήσει ένα διακανονισμό με τους ομολογιούχους της αντί μιας μάχης στις δικαστικές αίθουσες που θα τραβούσε χρόνια.
Αυτό μοιάζει με την στρατηγική που επέλεξε η Ιρλανδία για να αντιμετωπίσει τους δυσαρεστημένους ομολογιούχους, όταν αναδιάρθρωσε τα χρέη των τραπεζών της.
«Είναι μάλλον απίθανο η κύρια στρατηγική να είναι μια δικαστική απόφαση ύστερα από μια παρατεταμένη αντιδικία», δήλωσε ο Στήβεν Φρηλ, συνέταιρος στην δικηγορική εταιρία Brown Rudnick.
«Οι ομολογιούχοι είναι πολύ πιθανότερο να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός διακανονισμού και εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την απειλή μιας μακράς αντιδικίας ως μέσο πίεσης για μια καλύτερη συμφωνία». ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου