Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Συνεχίζεται το θρίλερ για το PSI

Συνεχίζεται το θρίλερ για το PSI







Πυρετώδεις είναι οι διαβουλέυσεις για το κούρεμα με το IIF να επισημαίνει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά παρά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Τσαρλς Νταλλάρα το Σάββατο από την Αθήνα. ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στην κατ' αρχήν συμφωνία Αθήνας – IIF, καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής λίγα 24ωρα πριν από την ...οριστικοποίηση της συµφωνίας εκδηλώθηκε ωµός εκβιασµός του ∆ΝΤ. Οι εκπρόσωποι του Ταµείου ζητούν «σκληρό PSI» µε χαµηλό επιτόκιο και ταυτόχρονα απαιτούν τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την αιµατηρή περικοπή συντάξεων, µισθών και δώρων. Ο κ. Λουκάς Παπαδήµος αναµένεται να µη συναινέσει και να υπογραµµίσει ότι οι µισθοί αποτελούν «κόκκινη γραµµή» για την Ελλάδα. 

Ο εκπρόσωπος του IIF, Φρανκ Βόιλ τόνισε ότι η αναχώρηση των επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών δεν σχετίζεται με τις συζητήσεις για το PSI, οι οποίες συνεχίζονται. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σήμερα Κυριακή θα υπάρξουν τηλεφωνικές επαφές του κ. Νταλάρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup  αύριο Δευτέρα.

IIF και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά η όποια συμφωνία χρειάζεται την έγκριση της Ευρωζώνης, του Βερολίνου και του ΔΝΤ προτού εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρούν στη κατ’ αρχήν συμφωνία Αθήνας και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς θεωρούν ότι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Διελκυνστίδα στις διαπραγματεύσεις είναι σύμφωνα με πληροφορίες το  το ύψος του επιτοκίου. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μετά το PSI+ το δημόσιο χρέους -υπό προϋποθέσεις- θα μειωθεί στο 150% του ΑΕΠ έως το 2020, αντί για 120% που προέβλεπε δύο μήνες πριν. Παράγοντες προσκείμενοι στην πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων ανέφεραν ότι έως χθες το μεσημέρι συζητείτο πρόταση για κλιμακούμενο επιτόκιο, το οποίο θα άρχιζε από 3% και θα κατέληγε στη λήξη των νέων ομολόγων στο 4,75%. Προέκυπτε, δηλαδή, ένα μέσο επιτόκιο της τάξης του 4%- 4,25% για ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με 10ετή περίοδο χάριτος.

Όμως, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, υπήρξε αντίδραση από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, που ζήτησαν να μειωθεί το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων, έστω και οριακά, κάτω του 4%. Με το συγκεκριμένο αίτημα φέρεται να συντάσσεται και το ΔΝΤ.

Κρίσιμο θέμα παραμένει η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+. Στο τραπέζι θα μπει και το θέμα των δανείων των κρατών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία πριν από την επόμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, λέει ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, θα κοστίσει ακριβά στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ/Βήμα της Κυριακής/ in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου