Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

To e-commerce κατακτά τη Μέση Ανατολή

Η καταναλωτική δαπάνη μέσω Ίντερνετ στη Μ. Ανατολή αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2016.
Η Μέση Ανατολή είναι γνωστή για πάρα πολλά πράγματα (όπως το πετρέλαιο και το πολύπαθο παρελθόν και παρόν της) αλλά το e- commerce και οι online πωλήσεις δεν ήταν ποτέ μεταξύ αυτών.

Ωστόσο αυτό φαίνεται πως σύντομα θα αλλάξει: αυτή τη στιγμή το καταναλωτικό κοινό της περιοχής δαπανά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραπωλησίες μέσω του Ίντερνετ. Το 2016, το ποσό αυτό θα έχει διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 2,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με έρευνα της.... Euromonitor.

Ο εν λόγω τομέας της Μέσης Ανατολής θεωρείται ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον κόσμο. «Οι online αγορές έχουν ακόμα μικρή έκταση στη Μ. Ανατολή…ωστόσο, αυξάνονται σημαντικά σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία» λέει η Σάνα Τουκάν, στέλεχος της Euromonitor International.

Σε αυτές τις χώρες, οι πολίτες συνηθίζουν όλο και περισσότερο στη χρήση πιστωτικών καρτών για αγοραπωλησίες μέσω Ίντερνετ. Και δεν είναι μόνο στις πολύ πλούσιες χώρες της περιοχής που συμβαίνει αυτό: τα τελευταία δύο χρόνια, στην Αίγυπτο έχει σημειωθεί αύξηση 150%, ενώ στο Ιράν 80%. Κατά την κα Τουκάν, στην Αίγυπτο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Το sukar.com ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2010, και έχει πελάτες από όλη την αραβική χερσόνησο. Ο διευθύνων σύμβουλος, Μοχάμαντ Χμπιμπ, θεωρεί ότι η αγορά μεγαλώνει ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι εκτιμά το Euromonitor: 25-30% το μήνα. Και ενδεχομένως να έχει δίκιο, καθώς οι εκτιμήσεις του Euromonitor περιλαμβάνουν μόνο τις αγοραπωλησίες «φυσικών» αντικειμένων (βιβλίων, dvd, ρούχων κ.α), και όχι υπηρεσιών όπως e-banking, κλείσιμο πακέτων διακοπών και χρήση ιστοσελίδων «group buying».

Ο Αχμάντ Αγιάς, ιδιοκτήτης του συνεργείου αυτοκινήτων Fast Track, το οποίο είδε κατακόρυφη αύξηση των πελατών του αφού μπήκε στο διαδίκτυο, πουλώντας «πακέτα» υπηρεσιών, θεωρεί ότι οι online πωλήσεις θα αποτελέσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. «Δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω…οι online πωλήσεις και το e-commerce κερδίζουν έδαφος…πιστεύουμε ότι αυτό είναι το μέλλον».

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και η άποψη του Άρτι Μπατία, ιδιοκτήτη του ανδρικού ινστιτούτου αισθητικής «The Signature Lounge». «Η ιστοσελίδα μας ήταν το πρώτο με το οποίο ασχοληθήκαμε. Ο κόσμος προχωρά. Το Ίντερνετ είναι το μόνο μέσον στο οποίο οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τις επιλογές τους».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου