Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών

Νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων Νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία ....
για τη ρευστότητα των φορολογουμένων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες και οι δαπάνες σε μετρητά. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:
- Ο προσδιορισμός των αποτελεσμάτων με έλεγχο μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή μίας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου: της αρχής των αναλογιών, της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου, της καθαρής θέσης, της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά. Με τις πιο πάνω τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές του επιτηδευματία, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής.
Ο έλεγχος
Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί με την εφαρμογή του τεχνικού αυτού ελέγχου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας πριν από την έκδοση της πράξης καταλογισμού του φόρου θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και εκείνος θα δικαιούται να προβεί σε ανταπόδειξη. Με τη νέα αυτή ελεγκτική μέθοδο αντικειμενικών κριτηρίων οι φοροελεγκτικές Αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, καθώς και να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς αυτούς. ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου