Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ "ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ" ΖΗΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Την ακύρωση του PSI ζητά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου!
Την ακύρωση του PSI ζητά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου!
Φωτιές ανάβει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, που σε σημερινό του άρθρο ζητά την  ακύρωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας με τη δικαιολογία ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και προτείνει 30ετές χαμηλότοκο δάνειο!.....

Συγκεκριμένα, σε σημερινό του άρθρο του στους Financial Times, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου,  εντοπίζει λάθη στις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής και υποστηρίζει ότι η απόφαση για το PSI πρέπει να ακυρωθεί εντελώς αφού όπως υποστηρίζει «έχει συμβάλει στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ».
Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή; Ο κ. Ορφανίδης παραδέχεται ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο, αλλά έτσι -λέει- θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ:
«Η ακύρωση της απόφασης για την Ελλάδα θα ανέβαζε το κόστος χρηματοδότησης για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης των άλλων κρατών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
30ετές δάνειο με χαμηλό επιτόκιο
«Η αντιστροφή της απόφασης για το ελληνικό PSI θα ωφελήσει τη ζώνη τού ευρώ στο σύνολό της. Ένα 30ετές δάνειο στην Ελλάδα με χαμηλό επιτόκιο θα μπορούσε να συνοδεύσει την ακύρωση της απόφασης για το ελληνικό PSI, ώστε το κόστος χρηματοδότησης για τη χώρα να παραμείνει τόσο χαμηλά όσο προβλέπεται σήμερα», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης.
«Το κλειδί είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που είναι σημαντική για τις αγορές κυβερνητικού χρέους», καταλήγει στο άρθρο του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου