Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μέρκελ: Το ελληνικό μνημόνιο δεν αποδίδει

Μέρκελ: Το ελληνικό μνημόνιο δεν αποδίδει Δηλαδή, όλες τις αναγκαστικές θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε βίαια ο ελληνικός λαός, φτάνοντάς τον σε επίπεδα απόλυτης εξαθλίωσης, μέσω των αποφάσεων των ελληνικών (;) κυβερνήσεων πήγαν χαμένες;;;; Γιατί απέτυχε το μνημόνιο;; Γιατί εφαρμόστηκε ενώ υπήρχαν ισχυρές αμφιβολίες επιτυχίας του;;; Υπήρχε ποτέ περίπτωση να πετύχει, με δεδομένο οτι οδηγούσε τη χώρα και τους πολίτες της σε μια δίνη ύφεσης;;;; Τελικά, ποιός θα πληρώσει για τις αστοχίες όλων αυτών που εμπνεύστηκαν και εφάρμοσαν τέτοια "εκτρώματα";;;;;
Τις αμφιβολίες της για το ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εξέφρασε για πρώτη φορά η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Στη συνέντευξή της στις εφημερίδες Guardian, Gazeta, La Stampa, El Pais, Suddeutsche Zeitung και Le Monde, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι.......
«δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα την κρίση. Φυσικά, υπάρχει και η Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση, όπου παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».
Παράλληλα, επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αποκτήσει τη δικαιοδοσία να επιβλέπει τη δημοσιονομική πολιτική των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με μεταφορά των κρατικών εξουσιών σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση και με ενισχυμένο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το κοινό μας νόμισμα, μόνο αν εναρμονίσουμε ακόμη περισσότερο τις πολιτικές μας και είμαστε προετοιμασμένοι να μεταφέρουμε περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ» είπε, προσθέτοντας ότι «αν δίνουμε πολλές υποσχέσεις για τη μείωση του χρέους και πιο αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, τότε αυτά πρέπει να είναι πράγματα που θα μπορούν να κριθούν από ένα δικαστήριο. Σε τελική ανάλυση, το νόημα του δημοσιονομικού συμφώνου είναι να καταστεί δυνατόν να ελέγξουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει να παραχωρήσουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς περισσότερες ελεγκτικές δικαιοδοσίες».
Καταλήγοντας η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγωνείναι το κατάλληλο μέσο για την επίλυση της κρίσης και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού έχει προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση μεταξύ των κρατών-μελών.
Η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει
Η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει μια δέσμευση που δεν θα τηρήσει για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ, δήλωσε εξάλλου η Αγκελα Μέρκελ, ανοίγοντας απόψε τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
"Δεν λέμε ότι δεν θέλουμε αυτή την αλληλεγγύη, αλλά δεν θέλουμε να αναλάβουμε μια δέσμευση που δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε", τόνισε μιλώντας σε ένα ακροατήριο επιχειρηματιών και πολιτικών, στο 42ο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). "Πάντα υποστηρίξαμε το ευρώ", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά "η Ευρώπη θα χάσει την αξιοπιστία της", αν η Γερμανία δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Αναφερόμενη στα οικονομικά "τείχη προστασίας" που η Ευρώπη επιδιώκει να αναπτύξει και να ενισχύσει, η Μέρκελ επανέλαβε ότι θεωρεί πως τα τρέχοντα ποσά επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το σημερινό ταμείο αρωγής, το EFSF, διαθέτει περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ, και ο διάδοχός του, ο οποίος θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός (ESM) θα διαθέτει περίπου 500 δισ. ευρώ.
"Οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι αρκετά, ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται τα διπλά, άλλοι τα τριπλά, και μόνο τότε θα πιστέψουμε στην αλληλεγγύη σας", εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Αλλά "αναρωτιέμαι εάν είναι ακόμη αξιόπιστη", σημείωσε.
Ωστόσο, δεν είπε τίποτα για τη συνύπαρξη των δύο ταμείων, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2013, κάτι που θα αυξήσει τη δύναμη πυρός από αυτά τα "τείχη προστασίας", όπως προτείνεται από διάφορες χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Μέρκελ έχει ήδη δηλώσει σε συνέντευξή της με έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι είναι "παράλογο να υποσχόμαστε περισσότερα χρήματα αν δεν καταπολεμήσουμε τις αιτίες της κρίσης".
Εξάλλου, "εμείς, οι Γερμανοί, πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, αν δεν θέλουμε μια μέρα να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας--οι δυνατότητες μας δεν είναι απεριόριστες--κάτι το οποίο δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης στο σύνολό της", υπενθύμισε σε αυτή τη συνέντευξη. ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου