Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

PSI: Έπεσε και η «κόκκινη γραμμή» του 50%, παράθυρο Σαχινίδη για κούρεμα έως και 65%

PSI: Έπεσε και η «κόκκινη γραμμή» του 50%, παράθυρο Σαχινίδη για κούρεμα έως και 65%
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΔΕΣ? ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ?





Εγκατέλειψαν οι ομολογιούχοι τη μέχρι τότε «κόκκινη γραμμή» οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να μην ξεπεράσουν το 54% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%. Η είδηση είναι «βόμβα» και επιβεβαιώνει πρακτικά ότι η «κόκκινη γραμμή» του 50% για το κούρεμα, έπεσε και αυτή…


Ο κ. Σαχινίδης, νωρίτερα σήμερα Τρίτη 10/01/2012 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι χαμηλά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος με δημόσια δήλωσή του είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει η Ελλάδα επιτόκια της τάξης του 7% - 8%.

Όμως από τη στιγμή που η Αθήνα αποδέχθηκε το κυριότερο αίτημα των δανειστών- μεταφορά του διακανονισμού χρέους σε βρετανικό νομικό πλαίσιο- το τελικό ποσοστό δεν έχει τόση σημασία.

Προσώρας κυκλοφορούν διάφορες εκτιμήσεις και ποσοστά (τα περισσότερα στο εύρος του 55-60%) αλλά μια… αποστροφή του Σαχινίδη μπορεί να παραπέμπει σε κούρεμα μεγαλύτερο, που ίσως να φτάσει και το 65%. Το όποιο ποσοστό είναι συνολικό, συμπεριλαμβανόμενου του 21% του πρώτου προγράμματος. Είναι πάντως άξιον απορίας, πως μέσα σε δέκα μήνες το αρχικό 21% έφτασε στο 50% που εκ των πραγμάτων επίσης έχει ξεπεραστεί.

Πρόκειται πλέον για παράδοση άνευ όρων στην οικονομία της χώρας, εάν συνδυαστεί και με τη χθεσινή πρόβλεψη για τερατώδη ύφεση της τάξης του 7 % το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου