Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Αυστραλία: Αμετάβλητη η πολιτική της χώρας στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ


Η πολιτική της Αυστραλίας στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ παραμένει αμετάβλητη, η οποία αναγνωρίζεται ως FUROM, διευκρίνισε στον «Νέο Κόσμο» εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί δήθεν αλλαγής πολιτικής της...
κυβέρνησης Γκίλαρντ. Η διευκρίνιση αυτή έγινε καθώς όργανα των Αυστραλών πολιτών της ΠΓΔΜ, κάνουν λόγο στο διαδίκτυο για «αλλαγή» της πολιτικής της χώρας στο θέμα του ονόματος.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα: «Η κυβέρνηση γνωρίζει τη μεγάλη ευαισθησία της ελληνικής κοινότητας για το θέμα της ονομασίας (σ.σ. της ΠΓΔΜ), αλλά δεν έχει αλλάξει η πολιτική (σ.σ. της Αυστραλίας) στο θέμα αυτό. Η χρήση του ονόματος Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας από την Αυστραλία συνάδει με την πρακτική του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είναι προσωρινό μέτρο εν αναμονή εξεύρεσης αποδεκτής ονομασίας από τις κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας.

Η Αυστραλία ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση των διαφορών τους και να στηρίζουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία υπό την αιγίδα του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς». Οι θριαμβολογίες των Αυστραλών πολιτών της πΓΔΜ ξεκίνησαν με αφορμή την απόσυρση -πριν τέσσερα χρόνια περίπου, όπως αποκαλύφθηκε από τον "Νέο Κόσμο"- της «Οδηγίας του 1994» για κατάργηση του περιγραφικού «Σλαβομακεδόνες» στις επίσημες αναφορές της αυστραλιανής κυβέρνησης για πολίτες του νεοσύστατου κράτους με το «Μακεδόνες» «Η διοικητική οδηγία "Slav Macedonian Administrative circular" κατέστη ανενεργή από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου πριν μερικά χρόνια.

Σύμφωνα με την κατεστημένη πρακτική για ανενεργές διοικητικές οδηγίες, η οδηγία αυτή κατέστη ανενεργή και αρχειοθετήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2008» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε σχετική ερώτηση.
Σε συμπληρωματική ερώτηση της εφημερίδας, αν η απόσυρση της «Οδηγίας 1994» σημαίνει αλλαγή της πολιτικής της Αυστραλίας στο θέμα της ονομασίας Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, που υιοθέτησε η Αυστραλία το 1994, μετά της σχετική απόφαση του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Αυστραλία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον περιγραφικό FYROM, μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο επίμαχο θέμα της ονομασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου