Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Διαξιφισμοί Στουρνάρα - Τσίπρα στη Βουλή...ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΕΝΣΤΙΚΤΑ

Διαξιφισμοί Στουρνάρα - Τσίπρα στη ΒουλήΑντιπαράθεση σε οξείς τόνους σημειώθηκε το πρωί στη Βουλή μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις και τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ.


O κ. Τσίπρας κατήγγειλε αδιαφανή λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας ενόψει της αποκρατικοποίησής της, στο.......
πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Διαμαρτυρόμενος δε, για την συστηματική, όπως είπε, απουσία του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σχόλια που απαντήθηκαν σε ακόμη οξύτερους τόνους από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Δείτε το video..
«Έχει καταντήσει ρουτίνα, κάθε φορά αντί του πρωθυπουργού να έρχεται ο κ. Στουρνάρας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως απουσιάζει γιατί του το έχουν προτείνει οι επικοινωνιολόγοι του, καθώς κάθε φορά που έρχεται να εξηγήσει τα αδικαιολόγητα χάνει και 5%. Αφήνει να απαντήσει αντ' αυτού ο κ. Στουρνάρας, που αν δεν ήταν υπουργός, θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος της τρόικας, γιατί έχει ταυτόσημες απόψεις...» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
«Η λέξη «εκπρόσωπος της τρόικας» δείχνει τα αδιέξοδά σας. Εγώ λέω την αλήθεια, ενώ εσείς απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα- και λέτε στον κόσμο πως μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνιο. Αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
- «Τι εννοείτε κατώτερα ένστικτα; Έχετε καταλάβει πως βυθίσατε στη φτώχεια τα 2/3 του λαού, πως στην Ελλάδα εξαπλώνεται η πείνα και τα παιδιά πηγαίνουν πεινασμένα στα σχολεία;» επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας επικαλούμενος και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Herald Tribune.
- «Δεν σας βγήκε. Με τον ερχομό της τρόικας περιμένατε νέα μέτρα και γι' αυτό χάσαστε την ψυχραιμία σας. Λέτε «μέσα στο ευρώ, εκτός μνημονίου». Δεν σκεφτήκατε πως είμαστε εκτός αγορών, δεν σκεφτήκατε το πώς θα καλύψουμε τα ελλείμματά μας...» απάντησε ο υπουργός.
Επί της ουσίας της ερώτησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε πως «η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου είχε αποτιμήσει το 2010 την ακίνητη κρατική περιουσία σε 285 δισ., «στο πρώτο Μνημόνιο αποτιμήθηκε στα 50 δισ. και σήμερα η δική σας αποτίμηση βρίσκεται στα 9,6 δισ. Τέτοιο κούρεμα της αξίας της περιουσίας του Δημοσίου, δεν έχει γίνει πουθενά».
- «Κανείς δεν είπε πως η αξία της περιουσίας του Δημοσίου είναι 9,5 δισ.» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η μελέτη της ΚΕΔ αφορά τη συνολική αξία της, βάσει των αντικειμενικών αξιών- και σήμερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα που υπολογίζουμε μέχρι το 2020 είναι 50 δισ. Τα 9,6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις για την τριετία 2013-2016, ως αποτίμηση της αξίας της περιουσίας του Δημοσίου, αποτελεί μια απολύτως αυθαίρετη εκτίμηση και δεν προκύπτει από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Η αποτίμηση της αξίας γίνεται με βάση μελέτη ανεξάρτητων αποτιμητών- και η τελική αποτίμηση δεν μπορεί να υπολείπεται της μελέτης αυτής» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
- «Για το 2013, έχετε προβλέψει αποκρατικοποιήσεις 15 οργανισμών και ακινήτων ύψους 2,557 δισ. ευρώ. Από ποιες μελέτες έγινε;» ρώτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνον τέσσερις εταιρείες, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΠΑΠ (33% των μετοχών και παιγνιομηχανήματα) ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, έχουν αξία 4 δισ. κι εσείς τα αποτιμάτε στα 2,557».
- «Για το 2013, αναμένονται να ολοκληρωθούν αποκρατικοποιήσεις με έσοδα 2,6 δισ. ευρώ» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. Μέχρι το 2016 προβλέπουμε 11,2 δισ. ευρώ. Οι δευτερογενείς όμως επενδύσεις που θα υλοποιηθούν θα ξεπεράσουν 25 δισ. ευρώ που θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλύτη για την επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας».
- «Ποιος έκανε τον πίνακα των 2,557 δισ., ποιος έβαλε την υπογραφή του;» επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας. Μόνον οι τέσσερις εταιρείες είναι κοντά στα 4 δισ. Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο;».
- «Τα 2,557 για το 2013, είναι εκτίμηση των εσόδων και όχι αποτίμηση της δημόσιας περιουσίας» απάντησε ο υπουργός.
- «Στο δεύτερο μεσοπρόθεσμο έχετε χωριστά το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ και τα παιγνιομηχανήματα. Σήμερα τα κάνετε πακέτο μαζί με τα κρατικά λαχεία. Τρία σε ένα, όσο-όσο. Τα πάτε όλα μαζί, επιχειρήσατε πριν μία εβδομάδα να εκποιήσετε τα κρατικά λαχεία στον ΟΠΑΠ έναντι ευτελούς τιμήματος, όταν μονάχα πέρσι, τα κέρδη των λαχείων ήταν 80 εκατ. ευρώ» παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας.
- «Για τον ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα έσοδα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
- «Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί με τρόπο προκλητικό για τη Δημοκρατία» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Λειτουργεί με αδιαφάνεια, δεν αναρτά τις τριμηνιαίες εκθέσεις, αλλάζει τους όρους των διαγωνισμών, διαρρέει εμπιστευτικές πληροφορίες, η διοίκησή του νομιμοποιήθηκε αναδρομικά, όλα τα θέματά του ρυθμίζονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου...».
- «Το ΤΑΙΠΕΔ ανάρτησε τριμηνιαία Έκθεση μέχρι την 31η/12, ενώ οι εξαμηνιαίες καταστάσεις έχουν υποβληθεί για έγκριση. Το κείμενο του κάθε φακέλου μαζί με το Πρακτικό, υποβάλλεται στο τέλος της κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Άρα έλεγχος υπάρχει» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.
Κόντρα και για τα πρακτικά
«Δεν υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά του για την αξιωματική αντιπολίτευση και για κανένα άλλο κόμμα (..) Είναι αδιανόητο να ζητώ να δω τα πρακτικά και να μου το αρνούνται» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τα πρακτικά θα τα πάρετε μετά από την αποκρατικοποίηση. Μετά την εξέλιξη των διαδικασιών, η Βουλή ενημερώνεται επίσημα σε ειδικές συνεδριάσεις για τις δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Αν το κόμμα σας θέλει ειδική ενημέρωση, καλέστε το και σας εγγυώμαι πως θα έχετε εκτενή ενημέρωση» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63815397&mmid=28597853#videotop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου