Υπέρ της άμεσης εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας με την εισήγηση της πλειοψηφίας του Πολιτικού Συμβουλίου, τάχθηκε στην παρέμβασή της στο Εθνικό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη.
Επικαλούμενη τις έκτακτες πολιτικές συνθήκες, η κ. Ράπτη τόνισε ότι "έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια'".
Για να ενισχύσει ακόμη...
περισσότερο την άποψή της, η κ. Ράπτη είπε χαρακτηριστικά πώς "τρέχουμε ήδη σε ένα κουλουάρ και στα διπλανά τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες ενώ εμείς πάμε με τον αραμπά", ενώ αντέκρουσε και τις αιτιάσεις ότι δεν πρέπει να δηλωθούν στην δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας υποψηφιότητες για την ηγεσία λέγοντας ότι "η πασαρέλα έχει ξεκινήσει".
Διαφώνησε ακόμη και για το να παραιτηθούν όσοι εκ των υπουργών θελήσουν να εκθέσουν υποψηφιότητα και ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και κι αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό:
"Όσο για το τί προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται" είπε η κ. Ράπτη.
Γιάννης Κουτσούκος
Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος.
"Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό", τόνισε .
Ά. Ποδηματά : Δεν μπορεί να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Στην Ευρώπη διαμορφώνεται μια αντίληψη η οποία δεν πρέπει να περάσει, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι, είπε, βάζουν, πλέον, στο ίδιο τσουβάλι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, ακόμα και συντηρητικοί ευρωπαίοι ηγέτες, επέκριναν δημοσίως τον κ. Σαμαρά για τη στάση του.
Η κ. Ποδηματά διηγήθηκε ένα περιστατικό σε ομάδα της οικονομικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αμφισβήτησε ότι μπορεί να πετύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, λόγω του ότι η ΝΔ ασχολείται με την ημερομηνία των εκλογών και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τις εσωκομματικές εκλογές.
Η ίδια απάντησε ότι δεν μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα δύο κόμματα, γιατί το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μόνο του το βάρος όταν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα σήκωναν τη σημαία του λαϊκισμού και υιοθετούσαν αντιμνημονιακή λογική.
Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Είπε ότι έγιναν λάθη αλλά παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Θα μπορούσαν, πρόσθεσε, να είχαν γίνει διορθώσεις λαθών, αλλά όπως τόνισε πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η εποχή των ελλειμμάτων και του χρέους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Α. Διαμαντοπούλου: Κανείς δεν δικαιούται να βγάλει την ουρά του έξω
Το καθοριστικό κατά την γνώμη της δίλημμα που έχει να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ αυτή την κρίσιμη στιγμή διατύπωσε η Άννα Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
"Η θα τα παρατήσουμε τώρα ή θα πάμε μέχρι τέλους, χωρίς να βγάζει κανείς την ουρά του έξω", είπε η κ. Διαμαντοπούλου και απευθυνόμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο που περιέγραψε με δραματικούς τόνους την κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο δίμηνο είπε: " Βαγγέλη έχεις αυτονόητα την απόλυτη στήριξή μας".
Άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την απαραίτητη συναίνεσή τους και υπογράμμισε την ανάγκη "να βάλουμε στο κάδρο τη ΝΔ και να αποδεχθεί και να υπογράψει το νέο μνημόνιο" και να αντεπιτεθούμε στα κόμματα της Αριστεράς να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις.
Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σ ΄ αυτή την δύσκολη φάση γιατί "χάσαμε την ευκαιρία και έγινε φοβικός ο λόγος μας. "Η τρόικα λέει..." λεγόταν, και έτσι συμπεριφερθήκαμε ως υπάλληλοι κι όχι ως πολιτικοί".
Πρόσθεσε επίσης ότι από ένα σημείο και μετά ο λόγος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης έγινε ελλειμματικός γιατί δεν υπήρχε Εθνικό Σχέδιο.
Η κ. Διαμαντοπούλου ζήτησε με έμφαση να υπάρξει οριστική απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύει όλους για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας όπου το Κόμμα και η Κ.Ο. συνεργάστηκαν προσχώρησαν χωρίς προβλήματα.
Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο πολιτική πρόταση από πέντε άμεσους πολιτικούς στόχους για τη χώρα και άλλες πέντε για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας να ενσωματωθούν στην πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Όσο αφορά στην πορεία της χώρας η υπουργός Παιδείας προτείνει:
-Πρώτον, την ανάγκη για παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επιστροφή στην δραχμή σημαίνει απώλεια εθνικού κεκτημένου,
-Δεύτερον, τη διάθεση δημόσιων και ιδιωτικών δομών και πόρων για την λειτουργία ‘δικτύων αλληλεγγύης’ για άμεση στήριξη των θυμάτων της κρίσης,
-Τρίτον, την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κεφαλαίων σε όλους τους βασικούς τομείς με ειδικό καθεστώς επενδύσεων ως μόνη πηγή θέσεων εργασίας,
-Τέταρτον, άμεση παρουσίαση από την κυβέρνηση Παπαδήμου ενός νέου φορολογικού συστήματος για δικαιοσύνη στην κοινωνία και σταθερότητα στην οικονομία, και
-Πέμπτον, δεν θέτει το ΠΑΣΟΚ χρονικό περιορισμό στον χρόνο της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Όσο για τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου θέτει ως:
-Πρώτο στόχο ότι η Πατρίδα είναι πάνω από το κόμμα και το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα,
-Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στις εθνικές εκλογές με νέα ηγεσία
-Τρίτον, να κατατεθεί άμεσα πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας,
-Τέταρτον, σε έκτακτο γεγονός εκλέγεται Πρόεδρος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και μετά τις εκλογές γίνονται όλα όπως προβλέπεται στο καταστατικό, και
-Πέμπτον, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει απερίφραστα ότι υποστηρίζει την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην Σοσιαλιστική Διεθνή.
Κ. Σκανδαλίδης: Να προχωρήσουμε τώρα σε αναδιάταξη δυνάμεων του κινήματος
Το δικαίωμα του κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αναγνώρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Επισήμανε, όμως, ότι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα.
Αν είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες από την επομένη της παραίτησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, σήμερα οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί, τόνισε και πρόσθεσε ότι το διάστημα από τότε μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ πέρασε μια οδυνηρή περίοδο. Ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει τώρα σε αναδιάταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ για να δώσει την εκλογική μάχη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει ένας σωστός απολογισμός και σε αυτόν κανένας δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή. Ο ίδιος είπε ότι έχει τις δικές του ευθύνες, τις οποίες αποδέχεται, καθώς ψήφισε τις κυβερνητικές αποφάσεις, έστω κι αν με μερικές διαφωνούσε. Ευθύνες ανέλαβε και για κομματικές αποφάσεις έστω κι αν, όπως είπε, για τις πιο σημαντικές δεν ρωτήθηκε.
Η χώρα, τόνισε, κινείται σε ράγες, αλλά κανένας δεν ξέρει ποιος ο προορισμός του τρένου ή αν μπορεί να αλλάξει γραμμή ή να πάει σε μια άλλη κατεύθυνση. Ο λαός, πρόσθεσε, επιβαίνει στο τρένο αλλά δεν μπορεί να ανοίξει παράθυρο, ή να ορίσει την πορεία του.
Τρίζει συθέμελα η Ευρώπη, η Ελλάδα πήρε πορεία παρακμής κι εμείς δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό μέλλον. Ενσωματωθήκαμε, υποταχθήκαμε. Τα όπλα μας, πρόσθεσε, είναι η Ανάπτυξη, η Δημοκρατία και το αίσθημα Δικαίου.
Εμείς, είπε επίσης, δεν ξεκινήσαμε τη συζήτηση για τα προβλήματα και τη φυσιογνωμία μας και πάμε για εκλογή αρχηγού.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, ανέφερε ακόμα, είδε άρωμα από την αντιπαράθεση του 2007, αλλά, ευτυχώς, επικράτησε ψυχραιμία.
Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης «πάση θυσία» της νέας δανειακής σύμβασης, παρατηρώντας, πάντως, ότι κανένας δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανέναν και να του εμπιστευτεί το μέλλον του.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι παρά τα λάθη που έγιναν «κινηθήκαμε θετικά και δώσαμε λύσεις που δεν κατέστρεψαν τη χώρα», προσθέτοντας ότι «όμως αυτός ο κύκλος έκλεισε οριστικά».
Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από την Β. Παπανδρέου
Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για την πρωθυπουργική του θητεία άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα, ενώ αναφερόμενη στην περίπτωση διεξαγωγής εκλογών τον Απρίλιο τόνισε ότι "θα παραδώσουμε μια χώρα καθημαγμένη".
Κατηγόρησε επίσης "ορισμένους" από όσους μίλησαν, αλλά δεν τους κατονόμασε, ότι δεν μίλησαν με ειλικρίνεια και πρόσθεσε ότι η ειλικρίνεια έλειψε τα 2,5 χρόνια, μέχρι που "η κυβέρνησή μας κατέρρευσε".
Αναφερόμενη στον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι αναγνωρίζει ότι έδωσε την προσωπική του μάχη. Όμως, πρόσθεσε τη μάχη τη χάσαμε από την προεκλογική περίοδο. Και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου υποστηρίζοντας ότι η ηγεσία του Κινήματος γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα.
Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε χωρίς πυξίδα και άρχισε τους πειραματισμούς με ερασιτεχνικό τρόπο. Παραλάβαμε πρόσθεσε, ένα διαλυμένο κράτος από τη ΝΔ και το αποτελειώσαμε.
Η Β. Παπανδρέου δεν πείσθηκε από την εξήγηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν", τόνισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με το open gov, υπήρξε ατιμωρησία και δεν πήγε κανένας στη φυλακή, έστω και "δικός μας".
Υπενθύμισε ότι υποστήριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει αμέσως σε μείωση δαπανών και λήψη άμεσων μέτρων και επέκρινε τον κ. Παπανδρέου ότι, τότε, χαρακτήριζε συντηρητικές παρόμοιες απόψεις.
Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για ερασιτεχνική άμυνα στις επιθέσεις των αγορών, αλλά αναγνώρισε ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας. Κριτική άσκησε και στο σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι οι ηγεσίες όλων των κομμάτων είναι κατώτερες των περιστάσεων.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, "λόγω των δικών μας λαθών", και "είμαστε με την πλάτη στον τοίχο".
Αναφερόμενη στη στήριξη όλων των αποφάσεων από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι βουλευτές ψήφισαν, περίπου, υποχρεωτικά, "με το πιστόλι στον κρόταφο" και φέρουν το ασήκωτο βάρος αυτών των αποφάσεων.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι "με το ναι σώσαμε τη χώρα", προσθέτοντας ότι το όχι θα έφερνε την καταστροφή.
Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά τόνισε ότι αυτή θα φέρει νέα δάκρυα και νέο αίμα για την κοινωνία, και επανέλαβε ότι η άλλη λύση θα είναι καταστροφή.
Προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ σκληρό για τους Έλληνες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα είναι πολύ σκληροί με το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα ποια ηγεσία θα έχει. Γι αυτό πρόσθεσε "πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ από την αρχή.
Ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει σκληρή αυτοκριτική, για τον τρόπο που άσκησε την εξουσία, για το ότι, όπως υποστήριξε, μια μικρή ομάδα στελεχών έπαιρνε τις αποφάσεις και εμείς καλούμασταν να τις ψηφίσουμε.
Αυτοκριτική ζήτησε και για τον τρόπο που χειρίσθηκε το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας τον Ιούνιο, αλλά και το Νοέμβριο, αλλά και για την πρότασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Αντίθετος «σε ταπεινωτικές διαδικασίες» δήλωσε ο Χ. Καστανίδης
Πρόσκληση στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων για να διαμορφωθεί μία ελάχιστη συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών με κοινές μετοχές, όπως έχει ψηφιστεί, την διαμόρφωση σταθερού μηχανισμού κατά της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, διατύπωσε ο Χάρης Καστανίδης στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καστανίδης δήλωσε αντίθετος "σε ταπεινωτικές διαδικασίες που θα ευτελίζουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από την βάση, αλλά ζήτησε εύσχημο τρόπο προεκλογικής εκστρατείας χωρίς να χρησιμοποιούν οι υπουργοί το κράτος ούτε οι άλλοι να ευετελίζουν με μικροπρέπειες την διαδικασία".
Κάνοντας μια αναλυτική αναδρομή στη κυβερνητική διετία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι ήταν "θεμελιώδες λάθος να λέμε ότι ξέραμε την δημοσιονομική κατάσταση όταν αναλάβαμε" και πως "δεν ήμασταν έτοιμοι εθνικά και διοικητικά να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση, ούτε ως πολιτικό σύστημα, ούτε ως ΠΑΣΟΚ για το βάθος, το μέγεθος και την οξύτητα της κρίσης".
Ο κ. Καστανίδης ανέλυσε τους λανθασμένους πολιτικούς χειρισμούς που έγιναν από την κυβέρνηση καθώς και τα πολλά λάθη που έγιναν στο σχεδιασμό των μέτρων καθώς "υπό την πίεση της τρόικας εφαρμόσαμε μια πολιτική που οδήγησε σε υφεσιακό σπιράλ".
Επεσήμανε ακόμη ως κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης το γεγονός πως "αποφασίσαμε να πάμε με το πολυνομοσχέδιο σε αυξημένο PSI και να επιλέξουμε κοινές μετοχές καθώς προκύπτει σύγκρουση τραπεζικού και εθνικού συμφέροντος".
Την 11η ή την 18η Μαρτίου οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα πρότεινε ο Χρ. Πρωτόπαπας
Την 11η ή την 18η Μαρτίου, εναλλακτικά, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ως ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα.
Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζεται η αλλαγή ηγεσίας, διότι μια παράταξη που βρίσκεται σε κρίση, είναι αναγκαίο να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται επανεκκίνηση. Ανέφερε, πάντως, ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και η κοινωνία σε ανασφάλεια. Παρά ταύτα, όπως είπε, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά το όποιο κόστος. "Θα πιούμε", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "το ποτήρι μέχρι τέλους". Η παράταξη πρόσθεσε βρίσκεται σε κίνδυνο και απειλείται με μεγάλη ήττα, παρότι δεν έγιναν όλα στραβά την προηγούμενη διετία. Και όπως είπε, η χώρα, στη διετία αυτή, δεν χρεοκόπησε και φεύγει από το γκρεμό, προς άλλη κατεύθυνση.
Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, πρέπει να δούμε το νέο λόγο μας, αλλά απ ΄ όλα προέχει η χώρα.
Ανέφερε επίσης ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές, γιατί πολλά από όσα λέει η τρόικα δεν είναι δικά της , αλλά είναι κάποιων που έχουν συμφέροντα και κρύβονται πίσω της. Δεν φαίνονται όλοι αυτοί, πρόσθεσε, αλλά τους ξέρουμε όλους.
Σοφία Γιαννακά : Το ΠΑΣΟΚ απειλείται με «κατάρρευση»
Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει ήδη γίνει, υποστήριξε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, η Σοφία Γιαννακά, εκτιμώντας ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ένα «παραλυτικό» χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει αρκετό χρόνο στην διάθεσή του.
Η κ. Γιαννακά είπε ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ήταν «πολιτικό ατύχημα» και πρόσθεσε ότι «δεν ακούσαμε ειλικρινή απολογισμό της διετούς κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ».
Εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ απειλείται με «κατάρρευση» η κ. Γιαννακά είπε ότι δεν μπορεί η «σωτηρία της χώρας» να γίνεται το «χαλί» κάτω από το οποίο κρύβονται τα προβλήματα του Κινήματος.
Επίσης ανέφερε ότι «κάποιοι συνειδητά κρατούν το ΠΑΣΟΚ στον «πάτο της θάλασσας» και κάποιοι άλλοι περιμένουν να ξεβραστούν τα πτώματα στην στεριά», ενώ αναφερόμενη και σε δημοσκοπικά ευρήματα είπε ότι «ο χώρος που αιματοδοτεί το κόμμα του κ. Κουβέλη είναι χώρος που εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ».
Στέφανος Τζουμάκας : Ο Γιώργος Παπανδρέου έπρεπε να αρνηθεί τους όρους του Μνημονίου
Την σύγκρουση και την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των παραγώγων της προέταξε στην δική του εισήγηση ο Στέφανος Τζουμάκας, εκ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος.
Ο κ. Τζουμάκας είπε ότι το Μνημόνιο κατασκευάστηκε από τον ΣΕΒ, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον τότε υπουργό Οικονομικών, συμβούλους της κυβέρνησης Παπανδρέου και δικηγορικά γραφεία και πρόσθεσε ότι οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί δεν ήθελαν για χρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος και γι' αυτό έγινε η προσφυγή στο ΔΝΤ.
«Με σοσιαλιστική ή σοσιαλδημοκρατική ηγεσία στην Ευρώπη δεν θα υπήρχε Μνημόνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πολιτικές ευθύνες, έπρεπε να αρνηθεί τους όρους του Μνημονίου» είπε ο κ. Τζουμάκας ο οποίος επίσης διαφώνησε με την προβολή των αιτιών της κρίσης έτσι όπως εκτέθηκαν.
Ο κ. Τζουμάκας πρότεινε την θέσπιση συλλογικής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ με την δημιουργία ισχυρού πολιτικού κέντρου και την θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων.
Πέτρος Ευθυμίου : Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου «δεν είναι πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ»
Την λήψη απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για άμεση εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα, ουσιαστικό πολιτικό απολογισμό και εκπόνηση πολιτικού προγράμματος για έξοδο από την κρίση με ταυτόχρονη διατήρηση των «χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ» πρότεινε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραδεχθεί πως έχει δημιουργηθεί ουσιώδες ρήγμα μεταξύ του κόμματος και του ελληνικού λαού, επέκρινε το Κίνημα ότι δεν ασκεί σήμερα τις πολιτικές του λειτουργίες, από τον «καθοδηγητικό ρόλο» του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ως τις σχέσεις του και τις «απαντήσεις» που δίνει στην κοινωνία.
Επιπλέον ανέφερε ότι ο ουσιαστικός απολογισμός του ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, έθεσε το ερώτημα αν το Κίνημα θα πάει στις εκλογές με πρόγραμμά του το «πλαίσιο» του Μνημονίου και υπογράμμισε ότι η εκλογή νέου αρχηγού πρέπει να σημαίνει και νέα προγραμματική πρόταση του Κινήματος.
Τέλος, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η πρόταση του Γ. Παπανδρέου «δεν είναι πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ» στις σημερινές συνθήκες.