Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Λαγκάρντ: Οι πιστωτές πρέπει να προστατέψουν την Ελλάδα....

διαπραγματεύσεις, επαρκή συμφωνία, Ευρωπαίοι δημόσιοι πιστωτές, Ελλάδα, κούρεμα
Δεν ξέρω, αλλά αυτή η δήλωση της επικεφαλούς του Δ.Ν.Τ, φαίνεται να υποκρύπτει ένα πραγματικό γεγονός το οποίο εξελίσσεται στο παρασκήνιο....Ίσως.....προσπαθεί να δηλώσει έμμεσα την προετοιμασία της τελικής επίθεσης των πιστωτών προς τη χώρα μας...Προς τί άλλωστε αυτή η δήλωση-παρότρυνση προς τους πιστωτές μας;;; Η οποία ίσως είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται απο την εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ......
Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε μία επαρκή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας οφείλουν να συμμετάσχουν περισσότερο στην προσπάθεια για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.«Εάν το επίπεδο του ελληνικού χρέους δεν αναδιαρθρωθεί επαρκώς», από τους.....
ιδιώτες επενδυτές, «οι δημόσιοι επενδυτές...οφείλουν να συμμετάσχουν επίσης στην προσπάθεια», απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι της έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τους Financial Times αναφέρεται το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δεχθεί απώλειες επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 40 δισεκατομμυρίων που έχει στην κατοχή της.
Από την πλευρά της πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ιδέα να υποστεί απώλειες επί της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά το πρότυπο των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαψεύδει ότι ασκεί τέτοιες πιέσεις. Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν διέψευσε άμεσα αυτή την πληροφορία.
«Το ΔΝΤ δεν είναι παρά ένας παρατηρητής στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τους Ελληνες οφειλέτες», υπενθύμισε.
"Η ισορροπία ανάμεσα στη συμμετοχή του ιδιωτικού και το δημοσίου τομέα αποτελεί θέμα που αφορά τους Ελληνες δανειολήπτες και τους εταίρους της ευρωζώνης" πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες αύξησης κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει εάν χρειασθεί μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους του Ευρωπαίους.
Εάν οι Ευρωπαίοι δημιουργήσουν έναν μηχανισμό στήριξης αρκετά ισχυρό για να εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης χρέους, "πιστεύω ότι οι χώρες- μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συμμετάσχουν στην οικονομική προσπάθεια που απαιτείται για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας", κατέληξε.
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου