Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Μαρόκο: Οι ισλαμιστές, μεγάλοι νικητές των βουλευτικών εκλογών

Οι μετριοπαθείς ισλαμιστές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PJD) κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Νοεμβρίου που διεξήχθησαν στο Μαρόκο, καταλαμβάνοντας 107 από τις 395 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η νίκη τους αυτή σημαίνει ότι ο βασιλιάς Μοχάμεντ θα δώσει στο κόμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.......

Το PJD είχε μόνο 47 έδρες στο προηγούμενο κοινοβούλιο.

Το κόμμα Ιστικλάλ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπάς Ελ Φάσι κερδίζει 60 έδρες και το κόμμα της Εθνικής Συνάθροισης Ανεξάρτητων (RNI) του υπουργού Οικονομικών Σαλαχεντίν Μεζουάρ 52 έδρες.

"Είναι μια καθαρή νίκη, όμως χρειαζόμαστε συμμάχους για να συνεργαστούμε", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PJD, Αμπντελιλάχ Μπενκιράν.

"Θα περιμένουμε το διορισμό του πρωθυπουργού από το βασιλιά Μοχάμεντ για να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα", πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος στο Ραμπάτ για να γιορτάσει τη νίκη, ο Μπενκιράν είπε ότι στόχος του κόμματος είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου