Μπαγίς: Η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία
Εκείνοι οι οποίοι εμποδίζουν την εισδοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα όφειλαν να εξετάσουν την ραγδαία οικονομική της ανάπτυξη και τις σχέσεις της με τον Αραβικό κόσμο, δήλωσε ο διαπραγματευτής της χώρας αυτής Εγκεμέν Μπαγίς, επιμένοντας ότι η βούληση της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ παραμένει απαρασάλευτη.
«Έχουμε πολλή αποφασιστικότητα και ....
υπομονή», είπε ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Μπαγίς, μιλώντας σε συνάντηση που φιλοξένησε το ινστιτούτο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Κάθε ημέρα που περνά η ανάγκη της Τουρκίας για την ΕΕ μικραίνει και η ανάγκη της ΕΕ για την Τουρκία αυξάνεται», πρόσθεσε.

Η χώρα καταγράφει οικονομική ανάπτυξη την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να αποτρέψει άλλη μια ύφεση εν μέσω μιας κρίσης χρέους που θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ενιαίο νόμισμα.

Παράλληλα τούρκοι διπλωμάτες διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο όταν πολλές αραβικές χώρες σαρώθηκαν από ένα κύμα διαδηλώσεων και εξεγέρσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό των καθεστώτων τους.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι «ο μόνος ηγέτης που μπορεί να προσευχηθεί μαζί τους (με τους άραβες ηγέτες) και μετά να τους μιλήσει για δημοκρατία και υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους», υποστήριξε ο Μπαγίς.

«Η Τουρκία είναι πηγή έμπνευσης σήμερα για εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε. «Η Ευρώπη χρειάζεται αυτή τη γέφυρα περισσότερο από ποτέ».

Η προσπάθεια εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ, πάντως, δεν έχει σημειώσει πρόοδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο, λόγω της γαλλογερμανικής αντίθεσης στην ένταξή της και τις κλιμακούμενες εντάσεις με την Κύπρο, η οποία πρόκειται να αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης τον Ιούλιο.

«Κάναμε τόσο πολλά βήματα, κάναμε τόσες χειρονομίες για το Κυπριακό. Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η κακή συμπεριφορά (στην άλλη πλευρά)», υποστήριξε ο Μπαγίς. «Θα θέλαμε (η Κύπρος) να ενωθεί (. . .) αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό», πρόσθεσε.

Για να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο κάλεσε να συνεχιστούν οι προσπάθειες να δημιουργηθούν "άτυπες" συνδέσεις με την Τουρκία στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής και της μετανάστευσης. Η ιδέα της αποκατάστασης μιας «προνομιακής σχέσης» ακούστηκε εκ νέου. Αλλά ο Μπαγίς επέμεινε στην πάγια θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία «δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξή της». «Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το ζήτημα δεν είναι το εάν, είναι το πότε», εκτίμησε.