Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Ενοποιούνται σε ένα τα πέντε επικουρικά ταμεία

Στην ενοποίηση των πέντε ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε ένα ανέφερε ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr.
Αναλυτικά, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι «Στα επικουρικά ταμεία δεν υπάρχει η ανταποδοτικότητα, γι' αυτό έχουμε 2 επιλογές:  να αφήσουμε τα ταμεία να φτάσουν στο .....χείλος του γκρεμού (διαχειρίστηκα 3 περιπτώσεις τέτοιες, η τελευταία ήταν της ΕΥΔΑΠ) ή να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις για να διασωθούν τα ταμεία... Επιλέξαμε το 2ο… δηλαδή θα προχωρήσουμε  σε γενναία αναδιάρθρωση των  επικουρικών ταμείων. Ενοποίηση σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης των 5 ταμείων (που στην ουσία είναι 30 καθώς το κάθε ένα έχει δεκάδες αυτοτελείς τομείς)».

Και πρόσθεσε ότι δεν «θα υπάρχει αυτοτέλεια για κανένα. Αντιθέτως, θα υπάρξει ένα ταμείο με ενιαίο λογιστήριο και υπηρεσίες».

Ο υπουργός τόνισε ότι η ενοποίηση θα «γίνει με σεβασμό στα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων», σημείωσε ότι  η «μεσοσταθμική μείωση θα ανέλθει σε 15% σε εκείνες τις συντάξεις που είναι άνω του 20% του συντάξιμου μισθού» και ξεκαθάρισε ότι όποιο ταμείο επιθυμεί να μην συμμετάσχει στην ενοποίηση, «θα μπορεί να το κάνει. Εμείς όμως δεν θα φέρουμε καμία ευθύνη… στο μέλλον δεν θα μπορεί να μπει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι επικαιροποιημένες μελέτες του υπουργείου για το ασφαλιστικό σύστημα πέρασαν με «άριστα» από το σχετικό Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πλέον δομικό, αλλά ύφεσης και η μελέτη δεν μπορεί να προβλέψει την εισπραξιμότητα», εξήγησε ότι τα ταμεία «υποδέχονται το πρόβλημα της ύφεσης» και ότι οι απώλειες των ταμείων το 2011 ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μειώσεις των συντάξεων εντός του 2012, λέγοντας «το 2012 σε δύσκολες συνθήκες κάνουμε σχεδιασμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ταμειακή επάρκεια και να διατηρηθεί το καλό επίπεδο συντάξεων. Είναι αγώνας κόντρα σε μια σειρά δεδομένα και αρνητικά φαινόμενα που οφείλονται στην πορεία μετα την κρίση… Θα εξετάσουμε πως πάνε τα έσοδα το πρώτο 2μηνο - 3μηνο του 2012 και θα δούμε πως θα κινηθούμε».
http://img.protothema.gr/834949E3A86BE98C54FE9BC5AC84E061.jpg
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου