Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Ζημίες 3,5 δισ. ευρώ «έγραψαν» τα Ταμεία

Απώλεια 3,5 δισ. ευρώ «γράφουν» ήδη (πριν από το επίσημο «κούρεμα» και με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς) τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των αξιών των τιμών των ομολόγων, των έντοκων γραμματίων, των ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που κατέχουν. ,Τη λογιστική ζημία την οποία έχουν τα Ταμεία μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο (από 31/3/2010 έως τις 30/9/2011) αποκαλύπτει έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα Ταμεία δεν αύξησαν τις επενδύσεις τους σε «επισφαλείς» τοποθετήσεις, όμως, έχουν «χάσει»:
Το 44,63% της αξίας των χρημάτων που τα ίδια είχαν επενδύσει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου....
(δεν περιλαμβάνονται καταθέσεις περίπου 14 δισ. ευρώ του κοινού κεφαλαίου στην ΤτΕ που με πρωτοβουλία της τράπεζας επενδύθηκαν, χωρίς να ερωτηθούν, σε ποσοστό 80 - 95% σε ομόλογα και σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου).
Η τρέχουσα αξία, με βάση τις τιμές στη δευτερογενή αγορά, στις 30/9/2011 ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ και η ονομαστική (την οποία υπολογίζουν τα Δ.Σ. των Ταμείων με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποκατάσταση των απωλειών) φθάνει στα 7,3 δισ. ευρώ έναντι 8,1 δισ. ευρώ (-9,61%).
16,86% (130 εκατ. ευρώ) από μερίδια ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, 7,90% από τραπεζικά ομόλογα και 2,13% από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.
Συνολικά η κινητή περιουσία τους, με βάση τις τρέχουσες τιμές, έχει μειωθεί κατά 40% και ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010. Στο καλάθι των απωλειών δεν περιλαμβάνονται και οι μετοχές. Η «ζημιά» επιτείνει την ταμειακή ασφυξία των ταμείων που φέτος «χάνουν» πάνω από 4,5 δισ. εξαιτίας της ύφεσης, της μείωσης των μισθών και της αύξησης της ανεργίας. Οι περικοπές δαπανών, η εξοικονόμηση εσόδων από τη μείωση των συντάξεων και τις ρυθμίσεις των συσσωρευμένων οφειλών (περί τα 11 δισ. ) και οι εσωτερικοί δανεισμοί, δεν φαίνεται να επαρκούν για να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες. Και, όπως δηλώνουν στην «Η», στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εγείρεται πλέον θέμα χρηματοδότησης των Ταμείων για να κατορθώσουν να διατηρήσουν τις παροχές.
Επικουρικές
Τις περικοπές που θα γίνουν - ελλείψει εσόδων και με δεδομένη την αναντιστοιχία εισφορών και παροχών - στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ από το νέο έτος «φωτογραφίζουν» οι αναλογιστικές μελέτες τις οποίες καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου