Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Financial Times: Σε δέκα ημέρες καταρρέει η Ευρωζώνη!


Ως ημερομηνία ορόσημο θέτει την 9η Δεκεμβρίου, τη σύνοδο κορυφής κατά την οποία...

«Ο χρόνος τελειώνει για την Ευρωζώνη» αναφέρει εκτενές άρθρο των Financial Times. Ο συντάκτης υποστηρίζει, ότι το τέλος της Ευρωζώνης είναι πολύ κοντά. Οι τρεις δρόμοι της σωτηρίας…
Για παύση στη λειτουργία της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι Financial Times, μετά τα κρας τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα......αναφέρει το δημοσίευμα, η Γαλλία και η Ιταλία ίσως ανακοινώσουν εντός των ημερών τα σχέδια δράσης που προετοιμάζουν, για μία στενότερη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι χρονοβόρα.
«Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει», γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου.
Ως ημερομηνία ορόσημο θέτει την 9η Δεκεμβρίου, τη σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως πάντως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα.
Οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά και πρόκειται για τις εξής:
1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,
2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου,
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση, με ενιαίο υπουργείο Οικονομικών, που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο. (News 247).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου