Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Τεράστιες οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα και το ΤΚΑ, λέει το ΚΕΒΕ



Λευκωσία: «Η αναλογιστική μελέτη για συντάξεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα ανέδειξε τις τεράστιες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του κράτους που ανέρχονται σήμερα σε περίπου €10-15 δισεκατομμύρια και αφορά τους εργαζόμενους και συνταξιούχους σήμερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Παράλληλα κάνει λόγο για σοβαρές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις που έχει το κράτος και προς τον ιδιωτικό τομέα, «τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους συνταξιούχους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ενώ υπολογίζει ότι οι συνολικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της Κύπρου σήμερα φτάνουν τα €25-35 δισ (στοιχεία Ιουνίου 2011).....
.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι «είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις διότι χρειάζονται εξονυχιστικές αναλύσεις, αλλά υπάρχουν κάποια παραδεκτά στοιχεία:

1. Το χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ ήταν €7.122 δισ. στο τέλος του 2010, το οποίο θα κληθεί σταδιακά στο μέλλον να αποπληρώνει, αν δεν θέλει το ΤΚΑ να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του

2. Το κράτος επωμίζεται το 24% των υποχρεώσεων του ΤΚΑ ως 3ον μέρος, (ενώ οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες καταβάλουν από 38% των εισφορών έκαστος). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των μελλοντικών υποχρεώσεων του ΤΚΑ είναι ευθύνη του κράτους. Η σημερινή αξία αυτών των υποχρεώσεων είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά θα μπορούσε εύκολα να κυμαίνεται από €8-12 δισ., με συντηρητικά κριτήρια.

«Τα στοιχεία αυτά» αναφέρει το ΚΕΒΕ. «είναι συγκλονιστικά και προκαλούν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα των μελλοντικών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων του κράτους προς το σύνολο του πληθυσμού».

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά που δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει:

«1. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτών των μελλοντικών συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (που μπορεί να ξεπερνά το 40% του συνόλου) αφορούν ουσιαστικά το 17% του πληθυσμού μόνο, με αποτέλεσμα το ύψος των συντάξεων να είναι κραυγαλέα ανισοσκελές μεταξύ των δύο ομάδων του πληθυσμού».

«2. Επιπλέον, ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας πληρώνει ελάχιστα ως συνεισφορά για την γενναιόδωρη κρατική σύνταξη του (0.8% κατά μέσο όρο) ενώ ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει 4πλάσιο ποσοστό (3.35%) για την πολύ χαμηλότερη αναλογική σύνταξη που παίρνει».

«Αυτή η ανισοσκέλεια σε βάρος των ιδιωτικών εργαζομένων και συνταξιούχων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ, «είναι κοινωνικά άδικη. Είναι πάγια θέση αρχής σ’ όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες όλες οι ομάδες του πληθυσμού να συνεισφέρουν ισότιμα για τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα ούτως ώστε η ίση μεταχείριση όλων απέναντι στη μεγαλύτερη κατάκτηση της κοινωνίας να γίνει πράξη».

«Αυτό οφείλουν όλοι να το έχουν υπόψη όταν παίρνουν αποφάσεις για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, διότι δεν μπορούν να αγνοούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα που ενώ συνεισφέρει πολλαπλάσια από τον δημόσιο τομέα παίρνει πολύ χαμηλότερες συντάξεις από αυτόν».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτή είναι η κραυγαλέα αδικία σε σχέση με τις συντάξεις για την κυπριακή κοινωνία σήμερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου