Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

«Πράσινο φως» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Ως σημάδι αναβίωσης του «παγωμένου», για τουλάχιστον δύο χρόνια, ενεργειακού επενδυτικού project για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, το «πράσινο φως» που έδωσε εσχάτως η τοπική κυβέρνηση, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. «Η έγκριση της μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος σημαίνει ότι το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη δεν έχει διαγραφεί οριστικά.

Η συζήτηση συνεχίζεται», υποστήριξε ο κ. Γκεόρκι Παρβάνοφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.....
που αναφερόταν και στην πρόθεση που διατύπωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας, περί αλλαγής της πολιτικής στον ενεργειακό τομέα. Προχωρώντας ένα βήμα πιο μπροστά εξέφρασε την άποψη ότι «η Βουλγαρία έχασε δύο πολύτιμα χρόνια για την υλοποίηση σχεδίων, τα οποία θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη χώρα, ειδικά σε εποχή κρίσης», περιλαμβάνοντας στην αναφορά του και το project για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», όσο και τη συμμετοχή της χώρας του στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream».
Αλλαγή στάσης
Εξίσου εμφανής, όμως, είναι η αλλαγή στάσης της βουλγαρικής πλευράς σε σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και στις δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος κ. Καρατζόβα, η οποία ανέφερε στη δημόσια τηλεόραση της γειτονικής χώρας πως ύστερα από 10 χρόνια το σχέδιο εισέρχεται σε προχωρημένη φάση. «Ως αποτέλεσμα διετούς διαδικασίας, επιτέλους ο επενδυτής παρουσίασε βελτιωμένη μελέτη των πιθανών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού στο περιβάλλον» τόνισε η κ. Καρατζόβα και υπενθύμισε πως το υπουργείο της στο πρόσφατο παρελθόν είχε επιστρέψει δύο φορές, ως επιδεχόμενες βελτίωσης, τις μελέτες που κατάθεσε η εταιρεία «Trans Balkan Pipeline». «Υπήρχαν πολλά μειονεκτήματα και ανεπάρκεια πληροφοριών, ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν υφίστανται σοβαρές απειλές σε σχέση με το περιβάλλον», εξήγησε η αρμόδια υπουργός, συμπληρώνοντας ότι στην τρίτη απόπειρα της διεθνούς εταιρείας «τα κενά έχουν συμπληρωθεί».
Η ίδια ξεκαθάρισε επίσης ότι η νέα έκθεση περιέχει όλες τις πληροφορίες που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την απόφαση του Ανώτερου Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και για ευρεία δημόσια συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί το λιγότερο για δύο μήνες στους ενδιαφερόμενους δήμους της περιοχής, επειδή πρόκειται για σχέδιο με μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον.
«Προσγείωση»
Παρ' όλα αυτά, πάντως, η κ. Καρατζόβα φρόντισε να «προσγειώσει» τις προσδοκίες που γεννήθηκαν, σημειώνοντας πως «το γεγονός, ότι εμείς εγκρίναμε την έκθεση δεν σημαίνει πως έχει επιτραπεί η υλοποίηση του σχεδίου».
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όπως διευκρίνισε, μόνη περίπτωση είναι να αποδειχθεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος από τη λειτουργία του στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και τη φύση, καθώς στην περιοχή από την οποία θα διέλθει ο αγωγός περιλαμβάνονται προστατευόμενες ζώνες του δικτύου «Natura 2000», για την προστασία φυσικών οικότοπων. Για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε η ίδια, «επιστήμονες και ειδικοί πρέπει να μελετήσουν τις πληροφορίες για τους δυνητικούς κινδύνους σε σχέση με το περιβάλλον και να υποβάλουν προτάσεις, για το αν το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι».
Αζέρικο αέριο
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παρβάνοφ αποκάλυψε ότι επίκειται επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν, συνοδεία του υπουργείου Ενέργειας Τράιτσο Τράικο, με σκοπό την αναθέρμανση των συζητήσεων περί προμήθειας της Σόφιας με ένα δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας αρχής με τον Αζέρο ομόλογό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου