Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επιχορηγήσεις κομμάτων: Το στρεβλό σύστημα επιχορήγησης των κομμάτων

Μια ματιά στα οικονομικά των ελληνικών κομμάτων αρκεί για να εξηγήσει σημαντικό μέρος της οικονομικής κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα. Τα δύο κόμματα εξουσίας, που κράτησαν εδώ και 37 έτη την τύχη της χώρας στα χέρια τους, βρίσκονται καταχρεωμένα στις τράπεζες με τις συνολικές τους οφειλές, έναντι των μελλοντικών επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό, να προσεγγίζει τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά πληροφορίες, για τη λήψη αυτών των δανείων, κυρίως μέσω της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας, έχουν «δεσμευθεί» μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πολλών ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δε, η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει ως εγγύηση τμήμα της .....
χρηματοδότησης που θα λάβει το έτος… 2019, ενώ προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας ωριμάζουν και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα, εφόσον έχουν επιτύχει εθνικό ποσοστό άνω του 1,5% σε εθνικές εκλογές, χρηματοδοτούνται αναλογικά (σ. σ.: με τα μικρότερα κόμματα, πάντως, σχετικά ευνοημένα) από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Για το τρέχον έτος, το ποσό έχει προϋπολογισθεί στα 22 εκατομμύρια ευρώ για το ΠΑΣΟΚ (43,9% στις εκλογές), 17,2 εκατομμύρια για τη Ν. Δ. (33,5%), περί τα 5,2 εκατ. για το ΚΚΕ (7,5%), 4,3 εκατ. για τον ΛΑΟΣ (5,63%), περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ έχει λαμβάνειν ο ΣΥΡΙΖΑ (διανέμονται στις συνιστώσες) και κάτι λιγότερα από 2 εκατομμύρια οι Οικολόγοι - Πράσινοι.
Οι δύο «μεγάλοι»Το μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δύο «μεγάλοι» του πολιτικού συστήματος, με τις οφειλές της Ν. Δ. σε δάνεια να φθάνουν τα 129 εκατομμύρια ευρώ και του ΠΑΣΟΚ τα 110, καθώς είναι αυτοί που αναλώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες σε πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και μαζικές μετακινήσεις ετεροδημοτών. «Ελεγχόμενα» είναι τα οικονομικά των δύο κομμάτων της Αριστεράς, περί τα 4,4 εκατομμύρια ευρώ ο δανεισμός για το ΚΚΕ και 6 εκατομμύρια ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χωρίς δανεισμό εμφανίζεται ο ΛΑΟΣ, που όμως φέρεται να έχει και το υψηλότερο ποσοστό «εθελοντών» στα γραφεία του κόμματος.
Η συζήτηση για την εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων, καθώς εκκρεμεί ακόμη η νομοθετική πρωτοβουλία που είχε προαναγγείλει εδώ και ένα έτος ο κ. Γ. Ραγκούσης ως υπουργός Εσωτερικών τότε, ξανάνοιξε εξαιτίας των γλίσχρων δημοσίων οικονομικών και του «παγώματος» της 6ης δόσης από την Ε. Ε. που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκταμιευθεί μέχρι σήμερα και η χρηματοδότηση του 3ου τριμήνου του 2011 προς τα κόμματα.
Η Ν. Δ. προσέφυγε, κατά πληροφορίες, σε δανεισμό από την Τράπεζα Αττικής, προκαλώντας την αντίδραση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που έκανε λόγο για αδιαφανή και, πάντως, ελεγχόμενη απόφαση της τράπεζας, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις της κρατικής χρηματοδότησης είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολες όχι μόνον εξαιτίας των διεθνών αβεβαιοτήτων στην οικονομία, αλλά και των επικείμενων εκλογών που πιθανότατα θα μεταβάλουν τα ποσοστά των κομμάτων, βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται. Ερωτήματα εγείρονται και από το γεγονός ότι η Τράπεζα Αττικής τελεί, επί της ουσίας, υπό τον έλεγχο του Ταμείου και του Επιμελητηρίου των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ – ΤΕΕ, αντίστοιχα), επιτρέποντας σε αρκετούς να ισχυρίζονταν ότι η δανειοδότηση ήταν μάλλον πολιτική απόφαση και λιγότερο τραπεζική πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, το ποσό που εξασφάλισε η Ν. Δ. είναι χαμηλό, ενώ η εξόφλησή του προβλέπεται εντός του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου