Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην Αμμόχωστο

Βάζουν τρυπάνι στην ΑμμόχωστοΗ Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Λίβανο στο μεγάλο κεφάλαιο της εξόρυξης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το θέμα όμως σκαλώνει λόγω των διαφορών Λιβάνου – Ισραήλ στον καθορισμό της μεταξύ τους οικονομικής αποκλειστικής ζώνης.
Το θέμα αυτό τέθηκε την Παρασκευή σε ολοήμερες συνομιλίες τεχνοκρατών Κύπρου και Λιβάνου, επικεφαλής των οποίων ήταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Ερατώ Μαρκουλλή και Αντάν Μανσούρ, εν μέσω ενός ευρύτερου προβληματισμού που υπάρχει αυτήν την περίοδο ενόψει της εξαγγελίας του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από τη μια, τα προβλήματα με τον Λίβανο στην ανατολική ΑΟΖ της Κύπρου, από την άλλη, οι .....
απειλές της Τουρκίας κυρίως στη νοτιοδυτική, την οποία η χώρα αυτή διεκδικεί, δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση, η οποία δεν πρέπει και δεν μπορεί να προσεγγισθεί με όρους καθαρά εσωτερικής λογικής, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, πάντως, όπως επιβεβαιώθηκε, δεν υπάρχει άμεση διαφορά. Ο καθορισμός της μέσης γραμμής στις ζώνες των δύο χωρών όπως έγινε με τη συμφωνία του 2007 ισχύει, παρότι εκκρεμεί η σχετική επικύρωση της συμφωνίας από το λιβανικό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» το βασικό πρόβλημα των Λιβανίων έχει να κάνει με το Ισραήλ. Η γραμμή που χάραξε το Ισραήλ μεταξύ των υδάτων των δύο χωρών αμφισβητείται από το λιβανικό κράτος, αλλά, χωρίς να το θέλει, αναμειγνύεται και η Κύπρος.
Ο Λίβανος ζητά, όπως εμφαίνεται και στο σχετικό χάρτη, η γραμμή να μετακινηθεί 17 χιλιόμετρα νοτιότερα, καλύπτοντας έτσι μια θαλάσσια περιοχή 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Κύπρος, χωρίς να το θέλει, εμπλέκεται σε περίπτωση που υπάρχει στην περιοχή κοινό κοίτασμα (όπως π.χ. συμβαίνει στο οικόπεδο 12 με το Ισραήλ).
Εν τοιαύτη περιπτώσει, με ποιον θα διαπραγματευθεί την εκμετάλλευσή του, από τη στιγμή που η περιοχή είναι υπό διαμφισβήτηση; Σημειώνουμε ότι, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει συνεργασία με το Ισραήλ. Πώς θα αντιδράσει ο Λίβανος;
Το θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, αν αναλογισθεί κανείς ότι τα απέναντι παράλια της διαμφισβητούμενης περιοχής ελέγχει από την πλευρά του Λιβάνου η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία στο ιδιότυπο σύστημα που επικρατεί στον Λίβανο αποτελεί κράτος εν κράτει, ορκισμένο να εξαλείψει από προσώπου γης το Ισραήλ.
Υπό τις συνθήκες αυτές, γίνεται αντιληπτό ότι, ενόσω δεν επιλύεται το θέμα, η λιβανική Βουλή δεν πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Εάν, δε, στη γείτονα χώρα επικρατήσει η άποψη της Χεζμπολάχ, οι βουλευτές της οποία μπλοκάρουν την επικύρωση, δεν αποκλείεται να δούμε και εκδικητικές κινήσεις κατά της Κύπρου σε συνεργασία με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου